„Княз на мира, Цар на царете”

Режисьорът Пламен Мирянов се връща към корените на християнството, за да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл

„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

4752 | 5 май 2020 | 10:34

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

„Княз на мира, Цар на царете”
-1587993948.png„Княз на мира, Цар на царете” -1587993884.png

Христос е любов, Той е саможертва, Той е истина, Той е надежда. Божият син е нетленен източник на Светлина, на вяра, на себеотрицание. Иисус е живата легенда, богочовекът, слязъл на земята, за да спаси човечеството от собствените му грехове. Той е копнежът по чистота, източникът на свемирна любов, Отецът на мира.

 

Така вижда арх. Пламен Мирянов Спасителя във видеото си посветено на Рождество – „Княз на мира, Цар на царете”. Поредният проект на режисьора следва земните стъпки на Иисус, за да ги облече в картина и звук. Черпейки вдъхновение чрез цитати от светите книги, Мирянов пресъздава тленния живот на Христос в късометражно видео, започващо с пророчеството за Неговото раждане и завършващо с Великия ден на Неговото възкресение. Един наситен с енергия отрязък от време, един кръговрат на живота, една свещенна легенда за Богочовека, избавител на хората.

 

Заснет преди няколко месеца, филмът на Мирянов е посветен на Рождество Христово. Ето защо видеото започва с цитата от Исая: „Най-значимото събитие в историята на човечеството, най-великата проява на любов и саможертва, изпълненото Божествено обещание”. Едно вълнуващо тристишие, което моментално грабва вниманието и насочва към идейното ядро на целия клип. Саквалността на сбъднатото пророчество е подсилена с множество цитати от Михей, Даниел, Еремия, Лука, Св. Константин-Кирил Философ и Ефисяни.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е едно от малкото видеа, в които виждаме Мирянов-син и то не само като глас зад кадър, а и физически – той присъства в самото начало и самия край, сякаш, за да завърши цикъла на внушението, протичащ през целия филм. Мощният глас на режисьора подсилва художествените изображения на иконични графики и пластични метафори. Чистата вяра на Мирянов прозира в изказа му, отличава се в искрата в очите му, завладява със силата на увереността в думите му. Само един истински християнин с непорочна душа и непокварено сърце може да превъзмогне суетата на днешното време, за да се гмурне в дълбините на божествената благодат. Само той може да победи злобата на съвременния човек, покварата и суетата на XXI век и да се върне към корените на християнката вяра, така чист, така праведен, че да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл, която се съдържа в писанията на светците.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е филм, рядък нешлифован диамант, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин. В него Божието дело е пресъздадено по автентичен начин, близък до писанията на първосвещенниците. Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота.


Княз на Мира, Цар на царете from Plamen Miryanov on Vimeo.


„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

Александър Дугин: След срещата на Путин и Байдън. Кой ще рухне първи?

Александър Дугин-1624119146.jpg

Байдън не е американски президент. Той е либерал и глобалист и държи на ...

19 юни 2021 | 12:20

Огнян Минчев за позицията ни към РСМ: Бием се в гърдите, но ни липсва прагматизъм

-1546070674.jpg

Нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата ...

20 юни 2021 | 14:33

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай

Владимир Шопов-1579342857.jpg

Според политолога Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав ...

19 юни 2021 | 15:57