Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестрите, които ще изпълнят музиката в Уестминстърското абатство.

На 6 май е коронацията, а след това сме във Враца, сподели виртуозният музикант

Васко Василев за коронацията на Чарлз III: Чест е да съм концертмайстор на всички оркестри на Англия

9803 | 4 март 2023 | 18:41

Музиката ще отдаде почит на наследството, ще смеси традицията и „гласовете на настоящето“, отразявайки любовта на краля към музиката и изкуството. Предвидени са изпълнения на госпъл хор и гръцка православна музика в памет на покойния баща на Чарлз - принц

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестрите, които ще изпълнят музиката в Уестминстърското абатство.
-Vasko-Vasilev-shte-bade-kontsertmaystor-na-orkestrite--koito-shte-izpalnyat-muzikata-v-Uestminstarskoto-abatstvo-_1677948280.pngВаско Василев ще бъде концертмайстор на оркестрите, които ще изпълнят музиката в Уестминстърското абатство.
-Vasko-Vasilev-shte-bade-kontsertmaystor-na-orkestrite--koito-shte-izpalnyat-muzikata-v-Uestminstarskoto-abatstvo-_1677948306.pngВаско Василев ще бъде концертмайстор на оркестрите, които ще изпълнят музиката в Уестминстърското абатство.
Снимки: bTV
-Vasko-Vasilev-shte-bade-kontsertmaystor-na-orkestrite--koito-shte-izpalnyat-muzikata-v-Uestminstarskoto-abatstvo-Snimki--bTV-_1677948253.png

На 6 май светът ще бъде прикован пред телевизорите, за да види на живо историческата коронация на крал Чарлз III. Подобно събитие не се е случвало през последните 70 години.

Вече са приготвени короните, а тронът, на който от 1000 години сядат кралете и кралиците на кралството, се реставрира. Но голяма роля на бляскавата церемония е отредена на музиката, която новият крал обожава. И тук се появява българска следа. Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестрите, които ще изпълнят музиката в Уестминстърското абатство.

Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни изпълнители от всички оркестри в Кралството. Музикантите ще свирят под диригентството на сър Антонио Папано, но първата цигулка ще бъде в ръцете на виртуозния концертмайстор Васко Василев.

„Аз бях някъде на турне и изведнъж получих имейл, не ми се обади царя лично, но получих имейл дали искам да съм концертмайстор на всички оркестри на Англия, които са свързани с краля за неговата коронация. И аз трябваше да разместя няколко концерта и турнета в Полша. Не ми се обидиха, разбраха го. След което казах, да, за мен това е чест да бъда концертмайстор на всички оркестри на Англия, които ще бъдат събрани отзад в Абатството. И така. След което изведнъж дойде един ферман - контракт, който беше между Негово величество и мен, че нямам право да говоря за нищо, докато те не обявят всичко“, каза цигуларят Васко Василев.

Музиката на коронацията ще отдаде почит на наследството, като в същото време ще смеси традицията и „гласовете на настоящето“, отразявайки любовта на краля към музиката и изкуството. Предвидени са изпълнения на госпъл хор и гръцка православна музика в памет на покойния баща на Чарлз - принц Филип, който е от гръцки произход.

Поръчаните произведения включват новия Коронационен химн на Андрю Лойд Уебър, Коронационния марш на Патрик Дойл, и нови произведения на десетки композитори, сред които и Иън Фарингтън, чието произведение ще пресъздаде музикални теми от Британската общност за соло орган.

„Аз мисля, че част от резона, че аз бях избран - също е, че аз не само свиря класическа музика, но свиря филмова музика и поп музика, както и всякаква музика. Мисля, че това беше много важно за тях. Кралят е поръчал 12 нови произведения от най-различни композитори, които са абсолютно нови и той лично, доколкото аз знам, абсолютно лично ръководи избора на музика, избора на музиканти, избора на певци, така че ще бъде много развълнуван. Започваме репетициите в училището на Уестминстър, от първи май, всеки ден, по 7-8 часа, след което на 6 вече е коронацията, а след това сме във Враца“, обясни цигуларят ни.

- Предполагам, че се вълнуваш от всяка среща с публиката, но сега е малко по-различно. Много отговорно и много важно събитие. Еднакво ли е вълнението за концерта във Враца и за изпълнението в Уестминстъркото абатство?

- Честно да ти кажа, така като си мисля, досега най-голямото ми вълнение е било за 12 конгрес на БКП, като бях малък, откриването на НДК. Да, отговорно е, да, но в края на краищата ние сме професионалисти, това е работа и дали е Враца, дали е София, дали е абатството, ние се раздаваме винаги. Аз ще се раздам винаги. Единственото, от което ме е страх, е, че досега бях известен като концертмайстор на Ковънт Гардън. Сега ще стана концертмайстор на коронацията. Никой вече не го интересува Ковънт гардън.

Работата по Коронацията не може да откъсне Васко Василев от натоварения му график на световна звезда.

„До май месец всъщност имам концерти в Милано, концерти в Испания, между Кралската опера, където свирим „Русалка“, „Пепеляшка“, „Турандот“, след което една седмица усилена работа по коронацията.

 

Веднага след коронацията идвам на турне в България, започвайки от Враца, така че от Уестминстърското абатство до Враца, на 30 е първия концерт, започваме едно много тежко турне. То ще е от 14 концерта в България, всеки ден, което завършва с концерт в НДК на 13 юни. След това съм в Япония с кралския балет, където ще свирим „Сен Санс“, обясни Васко Василев.

- Защо това събитие, което ще се случи на 6 май, е важно, историческо и защо трябва и нас като българи? Всъщност има ли това значение за нас?

- Мисля, че има огромно значение. Това, което ми харесва в събитието, е, че това е традиция от 1000 години. 1066 мисля, че е започнала тази традиция и това е нещо, което трябва да се научим, да не закриваме миналото, а да сме горди от нашето минало и да помним и да пазим такива традиции.

 

 

Източник bTV

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 Васко Василев за коронацията на Чарлз III: Чест е да съм концертмайстор на всички оркестри на Англия

за мен това е чест да бъда концертмайстор на всички оркестри на Англия

От категорията

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Конкурс-обучение „Работилница за творческо писане-Разкажи за София“ за ученици от столичните училища

Снимка: Столична община-Snimka--Stolichna-obshtina_1695306734.jpg

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. ...

21 септ. 2023 | 17:31

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59