Шефът на НДК Мирослав Боршош е сред 10-те кандидати за почетната титла "Будител" Снимка economic.bg

Поетът Борис Христов и шефът на НДК Боршош – номинирани за „Будител на годината“

9187 | 11 окт. 2015 | 19:47

Журито в състав д-р Милен Врабевски, диригента Максим Ешкенази и Дарин Маджаров избра 10 достойни българи

Шефът на НДК Мирослав Боршош е сред 10-те кандидати за почетната титла "Будител"
Снимка economic.bg-1444582392.jpg-1444582583.jpgСъздателите на филма "Урок",  които са сред номинираните за Будител на 2015-а година.  -1444582241.jpg

Конкурсът "Будител на годината се провежда за втори пореден път.  Чрез него радио ФМ+ фокусира вниманието върху личности, направили през отиващата си година нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и обществен отзвук.

 

Достойни имена, които да се включат в „надпреварата“ предложиха слушателите на радиото, обществени организации и авторитетни българи. Жури в състав д-р Милен Врабевски („Будител на 2014 г.“), диригентът Максим Ешкенази и Дарин Маджаров, създателят на платформата за видео уроци „уча се“, избраха финалните десет, измежду всички „номинирани.

 

Тазгодишното издание на „Будител – 2015 г.“ се случва на специално създадена интернет платформа и всеки, който иска да гласува в кампанията и да подкрепи един измежду 10-те номинирани, може да го направи от понеделник 12-ти октомври до 29-ти октомври. Името на получилата най-голяма подкрепа в кампанията личност, ще бъде обявено на специална церемония, на 30-ти октомври в книжен център „Перото“ в НДК.

 

Ето и номинираните:

 

Учителката Мариана Пенчева за това, че отгежда 10 деца от бедни семейства, след като приюта, в който са живели затваря врати. Младата преподавателка решава ги да приеме в дома си и вече година и половина се грижи за тяхното образование, възпитание и препитание със собствени средства. Двайсет и осем годишната Мариана не приема, че бедността може да бъде причина да прекъснеш училище и да имаш ограбено детство. Така тя успява да уреди необходимите документи и да запише децата в няколко училища във Велико Търново, да ги отглежда с помощта на семейството си, да ги учи на добродетели и да развива тяхната артистичност и дарби.

 

Мариана вярва, че това, което прави е напълно нормално и не търси медиен шум. Историята на това семейство стана известна, поради необходимостта на децата от маратонки и раници на новата учебна година. Мариана е "учител-будител“ и нейната мисия не приключва с последния учебен час, а е избор и начин да живееш.

 

Владетелят на словото, поетът Борис Христов и арх. Стефан Добрев за каузата да издават редки и ценни книги. Един от най-големите български майстори в прозата и поезията - Борис Христов, от години живее като отшелник в село Лещен. Авторът на едни от най-силните думи в българската литература продължава да създава ценности в книжното пространство като редактор и идеен вдъхновител на издателството на арх. Стефан Добрев.

 

През изминалата година архитект и поет издават луксозно, уникално полиграфическо бижу с картините на Златю Бояджиев и текст на културолога проф. Димитър Аврамов.

 

Креативният мениджър Мирослав Боршош за това, че превърна НДК от място за търговия и политика в истински Дворец на Културата.

 

Боршош подкрепя издаването и превода на българска литература, инициира създаването на Национален център за книгата, както и първия денонощен литературен клуб "Перото" - място за премиери на нови творби, за срещи на приятели и книги. През изминалата година Мирослав Боршош стана носител на званието "Рицар на книгата". Удостоен е и със специалната награда на журито от Столична община за това, че превърна НДК отново в място за култура, създаде нови театрални пространства, подпомогна производството на български филми и "премина границата" като стартира амбициозни съвместни проекти с културни институции в големите европейски столици. И всичко това - само за 9 месеца.

 

Екипът на списание 8 за проекта "Да възродим на българската кирилица”
През май 2015-а, списанието показа повече от 30 красиви български шрифта. "Оказва се, че българската кирилица днес трудно получава нужното уважение и не може да се види навсякъде”, смятат от изданието. Българската форма на кирилицата, с много малки изключения, не фигурира в печатните издания и в набора от компютърните шрифтове.

 

Огромната част от използваните в печата текстове са в руската версия на кирилица. От сп. 8 обещаха и преминаха в български графичен дизайн и вече ползват за печат българския вариант на буквите.

 

Младите учени от сдружение "Българска история" за акцията им по поставянето на 110 информационни табели, посветени на исторически личности и събития, на възлови места в София. През 2012 година група млади хора, тогава все още ученици в XII клас, се обединяват в името на съхраняването и популяризирането на българската история.

 

През 2015 година сдружение "Българска история” издаде книгите "Българската история в 100 личности” и "Българската история в 100 събития” и постави над 110 информационни табели за исторически личности и събития на централни места в София. Текстовете на табелите са на български и английски език, което ги прави достъпни и за чужденците.

 

Децата от Сандански за сдружението ‘’Помогни без причина’’. Те вече над 2 години даряват щастие и надежда за живот на малчугани със заболявания. Ученици от Сандански създават своето сдружение, за да подкрепят други хлапета в нужда. Вече 3 деца се лекуват благодарение на средствата, събрани от тях.

 

Дейността си развиват предимно чрез своята фейсбук страница и са онази светла надежда, че младите съвсем не са затворени в пространството на личния си живот, а с будни очи искат да променят света към по-добро и по-уютно място за живеене.

 

Енчо Керязов за основаването на благотворителна фондация за талантливи деца. Една от най-големите звезди в световното цирково изкуство, учреди фондация на свое име, воден от дълбокото си лично убеждение, че успелият човек трябва да върне на обществото онова, което е получил. Основното мото на организацията е: "Благотворителността осмисля успеха!"

 

В началото на годината Керязов организира гала спектакъл "Нощ на звездите” със световни артисти от цирковата арена, като всички средства от представлението отидоха за деца с таланти в Ямбол.

 

Оперната прима Райна Кабаиванска за майсторския клас, подготвящ български студенти за дебюта им на световната оперна сцена. Тя подкрепя български таланти, като вече 15-та поредна година, чрез своя дарителски фонд в НБУ, присъжда стипендии на студенти.

 

Меценатът Игнат Канев за построяването на университетски център в Русе. Игнат Канев напуска България едва 14-годишен. Тръгва без да знае език и без пари, но става един от най-влиятелните строителни магнати в Канада. Иги Канев, както му казват там, никога не забравя откъде е тръгнал.

 

Миналата година Канев откри център в Русенския университет, а 88-мия си рожден ден отпразнува в България, като подари на родното си село Горно Абланово нов културен дом. "Птица, която се срамува от своето гнездо, не трябва да живее. Искам внучката ми да се гордее с мен така, както аз с моите родители“, каза Канев при пристигането си в България. Да изгради читалище, библиотека и клуб за млади и стари в родното си място е осъществена мечта за българина, който от 74 години не живее в родината си. Канев е удостоен и със специален орден от кралица Елизабет за изключителна благотворителност. До сега друг българин не е награждаван с подобно отличие.

 

Петър Вълчанов и Кристина Грозева са будителите, дали "урок” как се прави българско кино на световно ниво. Авторите на "Урок” до този момент спечелиха над 30 престижни световни награди за филма, базиран по истинския случай на учителката обрала банка с воден пистолет. Преди дни бе обявено, че "Урок“ е един от трите ленти, състезаващи се за наградата LUX на Европейския парламент и фестивала "Венециански дни“.

 

Това означава, че българският филм ще бъде преведен на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъде излъчен в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на една огромна аудитория да го види.

 

В момента Петър и Кристина са в процес на монтаж на втория си филм от поредицата – "Облог“, вдъхновен от реалната история на кантонера, намерил и върнал на държавата огромна сума пари. Благодарността на институциите у нас се изразява в подарък – часовник, който не работи.


От категорията

Най-голямата индийска сватба ще бъде в Европа, гостите пристигат с 10 самолета

Амбани и Мерхант
Снимка Инстаграм-Ambani-i-Merhant-Snimka-Instagram_1716981672.png

Това е втората предсватба между Амбани и Мерхант, които вече се венчаха веднъж ...

29 май 2024 | 14:17

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Байдън си търси „меме мениджър“

Байдън си търси „меме мениджър“-Dzho-Baydan-Snimka--BTA-AP_1700489962.jpg

Той ще се занимава с ежедневните акции по ангажиране на най-популярното ...

29 май 2024 | 17:37

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция (Котаракът Юлаф)

Снимка АП/БТА-Plastichna-operatsiya-za-korektsiya-na-nosa-na-kotka-izvarshiha-v-Turtsiya-Snimka-AP-BTA_1716989717.jpg

Операцията е преминала успешно и носните канали на Юлаф са били разширени. След ...

29 май 2024 | 16:26

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22