Радев опитва да удължи кризата, смята Георги Киряков.

Държавният глава има възможност да управлява еднолично и безконтролно през служебните правителства

Политологът Георги Киряков: Президентът Радев опитва да удължи кризата

6274 | 20 септ. 2022 | 13:42

Президентът Румен Радев ще управлява, докато не се състави стабилно мнозинство. Това от една страна е много негативно за българските демократични институции, но от друга страна може да се каже, че е оздравително, смята политилогът


Президентът Румен Радев се опитва да удължи политическата криза в страната, което му дава възможност да управлява едволично и безконтролно през служебните правителства.

 

Това каза пред Mediapool политологът Георги Киряков.

 

Според него тези избори няма да решат нищо: „Не се очертава нито една политическа сила да има властово превъзходство. Не се очертават и възможни коалиции, които да събрат достатъчно мандати. Не се наблюдава някаква вълна, каквато наблюдавахме миналата година, която да доведе до преразпределение на електоралния ресурс. Имаше опити да се създаде такава вълна през някои от новите партии, но това се оказва неуспешно“. „Направиха се опити за „Български възход“.

Партия „Възраждане“ не е нова политическа формация. Тя се опитва да направи такава вълна от известно време, но безуспешно. Избирателите на „Възраждане“ са много тесен сегмент, а за тях се борят много други партии, включително „Български възход“, допълни Киряков.
 
По думите му изненади по отношение на това кой ще спечели изборите много трудно могат да станат.


„Миналата година изненада имаше от страна на „Има такъв народ“ във вторите предсрочни избори и „Продължаваме Промяната“ в третите.

 

Сега сякаш нищо не може да се промени, защото не се очертава такъв потенциал в някоя от партиите.

 

Възможно е дори „Български възход“, които имаха надежди да бъдат изненада, въобще да не влязат в парламента“, коментира още политологът.
 
По думите му България няма нужда от национално спасение, това е пропагандно клише.
 
„България не е в толкова тежка икономическа, финансова и социална ситуация, за да има нужда от национално спасение. Да, има проблем с инфлацията.

 

Да, има проблем с някои сектори от икономиката заради цените на газа, но България не е в толкова тежка ситуация, че да се говори за правителство на националното спасение. Това е предизборна риторика, но самата страна няма нужда от това. Има нужда от стабилно управление, включително и коалиционно, което обаче на този етап не се очертава.

 

Това означава, че страната ще бъде управлявана от служебни правителства, които са назначени от президента. Тези правителства са с неясни цели и неясни приоритети и най-важното –те са безконтролни. Няма пряк контрол от парламента и партиите, които са представителите на гражданите в конституционния смисъл“, каза той.
 
„Президентът Румен Радев ще управлява, докато не се състави стабилно мнозинство. Това от една страна е много негативно за българските демократични институции, но от друга страна може да се каже, че е оздравително. Все пак има институции, които действат, въпреки тежката политическа криза, в която страната е попаднала и още не може да излезе от нея.

 

Няма какво да се сърдим на системата. Няма какво да се обиждаме на партиите. Това е ситуацията и трябва да я приемем. Колкото и избори да има, някак си не е в нашата власт да променим тази ситуация. Единственият изход е ние като общество да излъчим такова парламентарно представителство, което да формира стабилно мнозинство“, коментира още Георги Киряков.
 
„Играта на Радев е да се запази възможността да управлява през служебното правителство. Очевидно е, че той има цели отвъд политическата стабилност на страната. Мисля, че Радев удължава политическата криза с целите, които е поставил пред управлението на страната, което се вижда през действията на служебното правителство. Той се е скрил зад служебното правителство в момента, твърдейки, че е надпартиен.

 

Радев се опитва да се превърне в Deus ex machina, човекът, който взима окончателните решения, въпреки че не е политик. Той дори не е арбитър, защото дори няма какво да се арбитрира. Той е решаващият субект на властта, но без да носи отговорност. Ако служебното правителство вземе някакво решение, което не се харесва, той просто бяга от отговорност. Ако смята, че нещо е полезно за целите, които си е поставил, той се изкарва основен двигател по това. Така той изкара едва ли не за своя победа намаляването на цените на газа. Действа малко като Бойко Борисов, само че Бойко Борисов като премиер поемаше цялата отговорност, а Радев като президент не поема никаква отговорност за управлението на страната. В същото време Министерският съвет се ръководи от президентството, но Радев е оставил цялата отговорност в ръцете на министрите си“, добави той.
 
„За съжаление целта все повече кристализира. Това е оставането на България в неясната разкрачена позиция между носталгията по СССР и Варшавския договор от една страна, и НАТО и ЕС, както и модерните пазарни взаимоотношения, от другата. Тази неяснота напълно удовлетворява управляващите в Кремъл. Подклажда се умишлено в българското общество нежелание да вземе страна за агресивната руска война в Украйна.

 

Това не се прави само от президента Радев в България, но се поддържа и от него. Някои предишни български президенти имаха същата роля – да се остави България в една сива неопределена роля, за да може лесно да бъде вкарвана в кризи“, поясни Киряков.
 
Според него категорично не може да се очаква оттегляне на Бойко Борисов, ала Доган: „Партия ГЕРБ не е като ДПС. Тя няма твърд електорат на етническа основа, на който може да се разчита за вечни времена. Извън това, Борисов никога няма да приеме за себе си подобна роля. В неговите представи ГЕРБ е партия, която той е създал и няма да приеме да не е неин лидер. Това е неговата партия, а не на гражданите за европейско развитие на България, не е партия и на депутатите му, които се възпроизвеждат в различни състави на Народното събрание.

 

ГЕРБ е личен проект на Бойко Борисов и той винаги ще иска да бъде начело на тази партия. Знаете, че в политиката няма пенсионна възраст. В същото време отстъпването на Борисов ще се отрази негативно на резултатите на ГЕРБ. Това ще намали ентусиазма на привържениците на ГЕРБ да гласуват. Борисов е ГЕРБ и ГЕРБ е Борисов. Това е ролята, в която българските граждани го виждат“.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане"

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане" --Sova-Haris--GERB-SDS-vodi-s-28-8--PP---18-8--BSP---12-7-_1663317817.jpg

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно ...

24 септ. 2022 | 08:31

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета-1572332645.jpg

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в ...

24 септ. 2022 | 09:23

Елена Поптодорова: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие
(Видео)

Елена Поптодорова Кадър: Нова нюз-Elena-Poptodorova-Kadar--Nova-nyuz_1664029749.jpg

"Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ...

24 септ. 2022 | 17:28

Надежда Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат
(Видео)

Надежда Нейнски Кадър: Нова нюз-Nadezhda-Neynski-Kadar--Nova-nyuz_1664028292.jpg

"Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в ...

24 септ. 2022 | 17:04

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45