Снимка: Всеки ден

Нова порция грантове за избрани медии

Стотици хиляди евро за кръга „Капитал“ и фондации на протестъри

7397 | 25 ян. 2016 | 18:12

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство публикува списък с „минималните помощи“ за наши НПО-та през 2015 г.

Снимка: Всеки ден-1453738492.jpg-1453738612.jpg

Избрани медии и фондации продължават да получават крупни суми по Програмата за развитие на неправителствените организации в България на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В списъците с „минималните помощи“ за 2015-та година фигурират медии и НПО-та, считани за близки до кръга „Капитал“, показа проверка на Епицентър.бг.

Най-много пари е получила фондация "Помощ за благотворителност в България". Неин управител е адвокат е Михаил Бояджиев от кантора „Доковска, Атанасов и съдружници“, а в Управителния съвет е видната протестърка Саша Безуханова. Първият грант на НПО-ото е в размер на 75 211 евро, вторият - 38 718 евро, а третият - 11 844 евро.

Нови 81 500 евро, описани като „минимална помощ“, е получила фондацията на Александър Кашъмов „Програма достъп до информация“. Адвокатът е известен с делата срещу държавни институции, отказали информации на избрани журналисти. Фондация „Център за модернизиране на политики“ пък е усвоила 50 030 евро.

Очаквано в групата на бенефициентите присъства организация на бизнесмена и медиен бос Иво Прокопиев. Според изготвения през октомври миналата година списък, фондация „Капитал“, която се ръководи от журналисти от едноименния вестник, е усвоила 90 337 евро. Парите са за Програмата за подкрепа на неправителствените организации. Медиите на Иво Прокопиев „Капитал“ и „Дневник“ се прочуха преди няколко години, след като от фондация „Америка за България" обявиха, че са им отпуснали общо 6 млн. лв. за да развиват „обективна журналистика“. Бизнесменът твърди, че спазва принципите на обективната журналистика, макар че изданията му винаги пропускат скандалите около  семейния му приятел Росен Плевнелиев, Радан Кънев, Реформаторския блок, Иван Костов, Румен Овчаров и други.

Близката до „Икономедиа“ Фондация за развитие на информационното общество е усвоила 39 000 евро. Сумата е оправдана с няколко дискусии с ... журналисти от „Капитал“.

Неправителствената организация на радио „Дарик“ е получила 38 795 евро, а с много по-малка сума е зарадвано НПО-ото около десния сайт „Оффнюз“  - 9 916 евро.  Свързваният с Емил Кошлуков „Политологичен център” е зарадван с 48 666 евро.

Странен е фактът, че и екоорганизация е получила крупна сума за развитие на НПО-атата у нас. „Българско дружество за защита на птиците“ е зарадвано с 93 449 евро. Дружеството развива и търговска дейност чрез БДЗП  ЕООД, а негов управител е Ивайло Иванов.

 


Още по темата

Стотици хиляди евро са получили фондации на протестърите и на министър Христо Иванов

-1447681127.jpg

Правосъдният министър, Иво Прокопиев, Огнян Минчев, Антоанета Цонева, Евгений ...

16 ноем. 2015 | 15:29