Кулата Тайпе 101

Пътепис с поука

Тайван се оправя след тайфун за три дни, ние от наводнение – за три години не можем

9117 | 5 окт. 2015 | 11:02

На бившия остров Формоза редът и организацията са доведени до съвършенство

Кулата Тайпе 101-1444032385.jpgПаркът Йелу край Тайпе.-1444033684.jpgМавзолеят на създателя на държавата Чан Кай Чъш-1444032265.jpgПаркът около мавзолея на Чан Кай Шък-1444032242.jpgГрадската баня в Бейту.-1444032204.jpg

Когато тръгнах към Тайван два дни след като най-опустошителният тайфун Соуделор бе оставил 3 млн. души без ток, а четирима бяха загинали, си мислех, че е истински журналистически шанс да видя как населението на бившия остров Формоза се справя с бедствието. Да, ама се оказа, че единствената природна стихия там съм аз. В столицата Тайпе нито едно откъснато клонче не подсказваше, че преди 72 часа вятърът е вилнял с 215 км/ч – улиците бяха като изблизани, нямаше никакви поражения върху сградите, а осемлентовите шосета бяха толкова гладки, че не биха затруднили болид от Формула-1.

 

Малко преди това бях гледала печален репортаж за последиците от наводнението в Аспарухово, та сравнението ми се стори още по-болезнено. И ако си мислите, че чевръстите тайванци са се справили само в столицата, се лъжете. Същото бе положението на брега на морето в курортното селище Байшаван, и в четвъртия по големина град Тайнан.
В България за далечната азиатска държава в Тихия океан не се знае почти нищо, освен надписа Made in Taiwan върху по-качествената електроника. По-любознателните може и да са чували за небостъргача „Тайпе 101” – най-високата страда в света, преди да бъде детрониран през 2010 г. Цената му от 1,7 млрд. долара продължава да респектира. Както и факта, че 509-те му метра се изкачват с един от най-бързите асансьори в света – 90 етажа за 39 секунди, без задължителното гадене.

 

В Тайван са свикнали на бедствия, защото освен задължителните за мусонния период тайфуни, тук често „се разписват” и сериозни земетресения. Затона „Тайпе 101” има в основата си метална топка, наречена „дампер”, чиято японска технология позволява на небостъргача да понеде безметежно трус от 7 по Рихтер. За да угодят на ламтежа на туристите за „закачки”, стоманеното кълбо е превърнато в атракция. А след като се снимаш пред него можеш да си купиш поредния кич – валчесто човече, кръстено „Дампер”. 89-ият етаж е изграден изцяло от идеално измити стъклени прозорци и подове, та непрекъснато щракащите японци да напълнят по няколко карти памет със снимки на Тайпе от птичи поглед във всички посоки. Но дори увековечаването не е оставено на самотек. Наниз от сладкарнички с бисквити във формата на високата сграда, магазини за сувенири и места, където да подпечаташ каквото имаш под ръка със специален щемпел, се редуват със специално измислени „възелчета за спомени”. На едно място ако стъпиш върху специално квадратче, камера снима лицето ти и след 30 секунди то се озовава в колаж от физиономии върху картата на Тайван, на друго – подът и таванът са огледални (с нарочно предупреждение към дамите с поли). Там можеш да си направиш безброй селфита, при които пейзажите от града се пречупват покрай ухиленото ти лице или задни части.

 

В Тайпе моловете са толкова много и така препълнени, че можем да го наречем „столица на молците”. Разбира се, първите етажи на най-високата сграда също са огромен шопинг-център, в който да разпуснеш душа и портмоне след като си се ошашавил от гледките най-горе.
На българина, в чиято държава единственото организирано нещо е организираната престъпност, в Тайван невероятната чистота и ред правят неизтребимо впечатление. Най-простият пример е трасето за автобуси в средата на осемлентовия булевард. Рейсовете си гонят разписанието и на никого дори не му минава през ума да си спести задръстването като се намести в бързата лента, независимо колко скъпа кола кара. Е, за дисциплината силно спомагат и безпрекословно събираните глоби, които могат да разклатят всеки бююджет, въпреки средната работна заплата от 1600 евро на острова. За справка: ако нарушите забраната да ядете, пиете или дъвчете дъвка в метрото ще трябва да платите в тайвански долари равностойността на 300 евро. А ако нямате – да си ги излежите или отработите с общественополезен труд.

 

Свободолюбивият ми балкански дух се почувства малко по Оруел в споменатото вече метро. Също както в „1984” и там непрекъснато те „възпитават” с лозунги. След като надписите на китайски и английски те уведомят, че до следващата спирка има 4 минути и 45 секунди, трябва да слезеш от лявата страна и с кои линии има връзка, започва да тече „назиданието: Отстъпвайте местата си на онези, които действително имат нужда от тях, Ако може пратете СМС, за да не превите на околните с разговорите си, Когато ползвате електронни устройства, обръщайте внимание дали не сте заприщили пътя към вратата... И най-потресаващото е, че хората „прихващат”. Щом се появят дядо с бастун или майка с количка целият вагон скача да им предлага седалките си. И това далеч не се дължи на местната религия, смес от будизъм, конфуцианство и даоизъм, нито на наследството от холандци, испанци, португалци и японци, които са се „разписали” на острова.

 

Същия стряскащо приветлив ред цари дори на нощните пазари, които са любимо забавление на населението – поради субтропичния климат и изобилието на малски дарове храната в Тайван е безобразно евтина. Затова повечето къщи изобщо нямат помещение за кухня – могат да намерят достъпно и вкусно хапване навън по всяко време на денонощието. Ненапразно наричат нощния пазар „Нингша” Стомахът на Тайпе. Хиляди семейства отиват да вечерят на (относителна) хладина под открито небе, да се видят с познати, да си купят и гозби за вкъщи, а младежите и да пофлиртуват над купичките със странни гозби или смучейки гигантски шейкове от екзотични плодове.
Богатството на Тайван, обаче далеч не идва от земеделското производство. Страната наистина отглежда ориз, чай оолонг, камфорови дървета и захарна тръстика, осигурява прехрана нта населението със свиневъдство и риболов, но истинските пари идват от високите технологии, нефтената и химическа промишленост и корабостроенето, заради които си имат грижи с екологията. На тайванците много им се иска да се обозначат на картата и като туристическа дестинация, макар засега посетителите да са главно японци, корейци и китайци от „континента” след затоплянето на отношенията между Пекин и Тайпе (предимно на икономически изгодна основа).

 

В четвъртия по големина град Тайнан, до който от Тайпе се стига за час и 40 минути с влак-стрела, са постигнали „комунизЪма на туризЪма”. Там, освен храма на Конфуций и още няколко светилища, музеи на литературата и на солта, няма Бог знае какви атракции, но в замяна на това е безплатният рай. По тези причини пътеводителят на „Мишлен” му е дал три звезди като куртурна столица на Тайван. Шест автобусни тура с гидове на различни езици развеждат посетителите из града без никаква такса всеки ден между 9 и 11 сутринта и от 15 до 17 след обяд. А ако нямате възможност да спазите часовете, седем автобусни линии в разрични цветове обхожда заобележителностите на принципа „качи се-слезни”, също безплатно. В Тайнан е и частният музий „Чи Мей”, разположен сред огромен парк с гори, рекички, мостове и островчета. Уен Лонг Ши, основателят на фондацията, отворила за посещения сградата, хибрид между Капитолия и Партенона през 2015 г., е изложил събираните половин век образци на европейската култура. Към музея води мост с 12 мраморни копия на древногръцки богове, скулптирани от Мирон, Лизип и Фидий – Атина Палада, Зевс, Хефест, Афродита... Огромният фонтан е посветен на Аполон, а една от атракциите в залите е препарирана бяла мечка. Еклектиката в подбора на експонатите се компенсира от тържествената мраморна обстановка и присъствието на оригинална цигулка и виола, изработени от Андреа Амати.

 

Природният гео-парк „Йелиу” в северната част на Тайван е образен пример как няколко изваяни от природните стихии камъка, далеч от представителността на Белоградчишките скали или Побитите камъни, могат да бъда превърнати в сборище, които поглъща и изплюва хиляди туристи дневно. В превод от езика на премето пинпу Йелиу означава „Дяволският нос”. Останалото е игра на природата, няколко приличащи на каменни сюнгери скали, кътчета за отмора, вишки за по-добри панорамни снимки и... стройна организация, разбира се. Туристопотокът се направлява и контролира от всевиждащи охранители, които те насочват към образувания с поетични имена като „Главата на кралицата”, „Сладката принцеса”, „Гъбите” и „Джинджифилови сладки”, но главната им задача е да попречат на гостите да се катерят по ценните скали в мечтата за по-изразително селфи.

 

В Тайван има и няколко резервата, където могат да се наблюдават предимно редки растения и птици, а голяма гордост на столичното предградие Бейту са горещите минерални извори. Водата, която лекува костни и кожни заболявания, извира с температура 70 градуса и веднага бива впримчена от десетки хотели, вкл. и страноприемница „Казан” от края на 19-и век, в която през Втората световна война са надъхвали японските камикадзета преди да ги изпратят като живи торпеда срещу американските миноносци. Най-забавна за европееца обаче е „градската баня” – поддържан от правителството обществен минерален плаж, където входът е само 1 евро, но трябва да си носиш пешкир. И тук организацията е стоманена – кабинки за преобличане, шкафчета за дрехите, душове и нещо като спасители, които въдворяват ред. Недай си Боже да разклатиш по-енергично крак в басейна или да се подложиш на горещите струи на водопадите. Веднага дотичва лют чичо с пронизителна свирка, а ако случайно не те е видял, услужливи „доносници” му обръщат внимание, че нарушаваш правилата. Иначе цялата къпалня се състои от водоеми с различна температура на водата – от 37 до 47, както и студени корита с 15 градуса за телесни екстремисти.

 

Както стана ясно от целия ми разказ, рефренът не само в него, а и в цялата тихоокеанска държава е „ред и правила, които се спазват от всички”. От резултата в Тайван е видно, че това не е чак толкова лошо...Поглед към столицата на Тайван от върха на Тайпе 101

На бившия остров Формоза редът и организацията са доведени до съвършенство

От категорията

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време-1483353651.jpg

За представителите на зодия Телец финансовите постъпления ще бъдат приятна ...

10 дек. 2023 | 10:54

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка-Prints-Uilyam-i-Keyt-Midaltan-pokazaha-godishnata-si-koledna-kartichka_1702208439.png

Черно-белият портрет се разграничава от миналогодишните коледни картички на ...

10 дек. 2023 | 13:39

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка-Charlz-III-izbra-snimka-ot-koronatsiyata-za-kolednata-si-kartichka_1702202912.png

Фотографията е направена от Юго Бернар в тронната зала, допълват от ...

10 дек. 2023 | 12:07

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Облекчаването само на въздушния трафик няма да реши истинския проблем, смята депутатката от НЕОС Клаудия Гамон

Скандал в Австрия!Опозицията недоволна от министъра, който може да пусне България и Румъния в Шенген

Скандал в Австрия! Опозицията недоволна от министър, който може да пусне България и Румъния в Шенген-Skandal-v-Avstriya--Opozitsiyata-nedovolna-ot-ministar--koyto-mozhe-da-pusne-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1702227627.jpg

Говорителят на АПС по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер обвини ...

10 дек. 2023 | 18:28

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Граждани недоволни: Странни талпи препречват тротоар в София, Общината: Ще станат пейки,не са готови

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21