Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще ви покажем как да приготвите вкусна торта „Добуш” .
Необходими продукти:
- за блата:
1½ ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода
3 яйца
5-6 ч.ч. брашно, или колкото поеме до меко тесто
- за крема:
4 яйца
4 с.л. какао натурално
125 г масло
1 пак. ванилия
2½ ч.ч. захар
4 с.л. брашно
1 литър прясно мляко
Начин на приготвяне:
За блата: смесваме всички продукти и замесваме тесто, което точим на кори по около половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичаме ги поотделно в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 10 минути на блат. Оставяме ги да изстинат.
За крема: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч. захар и прясното мляко. Към сместа добавяме другата чаша захар, разбъркана с брашното. Слагаме на котлона и бъркаме докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като отстраним от котлона, добавяме маслото, ванилията и какаото.
След като блатовете са изстинали добре, ги заливаме един по един, като редуваме блат-крем. Оставяме 24 часа да престои, за да може блатовете да попият добре крема.
По желание, може да поръсим тортата с ядки по избор.