Българинът все повече търси разнообразие и екзотика и вече обръща по-голямо внимание на рибата“, казва Цветомир Николов готвач №1 на България за 2015 г., с чето представяне на техники за бързо и лесно приготвяне на суши пред клиенти на МЕТРО Велико Търново започна промотирането на каталога с азиатски изкушения на веригата от хипермаркети, където специално място е отделено на сушито.
Седмицата на азиатските изкушения приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен в МЕТРО.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Тур дал къри по непалски ни изпрати Василена Димиева от Пазарджик. Читателката на Епицентър.бг е вегетарианка и голям почитател на азиатската кухня, окято предлага богато разнообразие от безмесни ястия.
Необходими продукти:
4 чаши вода
1 чаша тур дал
1/2 ч. накълцани домати, изцедени
3 с.л. олио
1/2 ч.л. кимион
1 глава лук, накълцана
1,5 см парче джинджифил, обелен и настърган
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 канелена пръчка
2 дафинови листа
1/2 ч.л. куркума
2 смлени кардмонови семена
1 с.л. масло
1/4 ч нарязан пресен кориандър/магданоз
сол и пипер
Приготовление:
В дълбок тиган сложете водата, тур дала и доматите. Покрийте и оставете да къкри на слаб огън докато лещата омекне .
Докато се готви нагорещете олиото в голям тиган на силен огън. Добавете кимиона и гответе, разбърквайте докато усетите ароматът му. Намалете огъня на среден и добавете лука. Гответе като разбърквате от време на време докато покафенее. Добавете джинджифила, чесъна, канелата, дафиновите листа, куркумата и кардамома и разбъркайте. Изсипете в сварената леща. Добавете маслото, кориандъра/ магданоза/ солта и пипера на вкус. Оставете да се готви на слаб огън за няколко минути за да се смесят ароматите.