Цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“ има вече еднакво архитектурно оформление / © Марин Кръстев

До края на октомври

„Витошка“ грейва обновена до Южния парк

15956 | 20 юли 2015 | 08:02

Пешеходната зона на булеварда вече е готова, обявяват конкурс за визия на фонтана

Цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“ има вече еднакво архитектурно оформление / © Марин Кръстев-1437320876.jpgНовият пътен възел на магистрала „Хемус“ при шуменското село Белокопитово по договор трябваше да е готов на 15 юни, но строителят поиска 25 дни удължаване на срока-1437320913.jpg

След „Цариградско шосе“ и Руски паметник нова тапа в движението в центъра на София очаква шофьорите от 15 август. Макар че по това време голяма част от столичани ще са излезли в почивка, ще има сериозни затруднения в трафика около НДК. Тогава ще започне очакваният четвърти мащабен ремонт за това лято - на бул. „Витоша“ в отсечката от ул. „Гургулят“ до входа на Южния парк. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът Любомир Христов. Първоначалните планове на общината бяха ремонтът да стартира около 20 юни. След това бе обявено, че началото на реконструкцията се отлага за след 20 юли. Причината за близо двумесечното забавяне е, че се е наложило да бъде спешно променен проектът за стария мост над бул. „България“. „Той е изготвен преди 3-4 години, а оттогава надлезът се експлоатира постоянно и състоянието му се влошава непрекъснато, защото не е ремонтиран, откакто е построен през 70-те години. Наложи се да актуализираме проекта спрямо сегашното му състояние“, разкри Христов причините за отлагането на ремонта.


Проектът предвижда остарелите и амортизираните вече релси на трамвая да бъдат заменени с нови. Ще се монтират и механизми, които да намаляват вибрациите и шума. Пътната настилка ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и


обновяване на тротоарите


и осветлението. Ще се подмени и хидроизолацията на покривите на подлезите, които се намират в дългата 1,6 километра отсечка. Трамваят в района ще бъде спрян до 15 септември. Плановете са дотогава да бъде обновено трасето му и да бъдат готови половината от пътните платна. Общината ще отдели 5,2 млн. лв. от хазната си за ремонта, който трябва да приключи до края на октомври.


Реконструкцията на „Витоша“ от „Солунска“ до „Алабин“ приключи и вече цялата пешеходна зона на емблематичния за столицата булевард има еднакво архитектурно оформление. Строителите напуснаха отсечката до Съдебната палата и оградите около мястото, което се обновяваше последно, са махнати. В момента се извършва приемане на обекта от фирмите по надзора и инвеститорския контрол. Христов бе категоричен, че ако бъде констатирано некачествено изпълнение на части от обекта, те ще бъде върнати за повторно изпълнение. Най-вероятно за другата година ще остане изпълнението на фонтана в ремонтираната отсечка. Предстои сега да бъде обявен конкурс за визията му и в момента се изготвя заданието за него от звеното на главния архитект. До края на годината пред ритуалната зала „Триадица“ ще бъде


поставен ретротрамвай


превърнат в туристически информационен център. В момента се реставрира по стари снимки и чертежи. Фирма „Сименс“, която го е произвела преди 100 г., ще пое­ме част от финансирането на обновяването му.


По график продължава ремонтът на кръговото около Руски паметник. Готово е новото трасе на трамвая, което ще минава вече двупосочно само от южната страна на площада. За да се изградят връзките му със старото, ще бъде спрян след седмица трамвай номер пет. Приключи най-тежката част от проекта - реконструкцията на стогодишната подземна инфраструктура. Ще се асфалтират пътните платна в кръговото. Обектът трябва да е готов до 15 септември.


 

Тапа в Петрич за пътуващите към Гърция

 

Мария БЛАГОЕВА

Трикилометровата отсечка от лот 4 на магистрала „Струма“ от Сандански до Кулата, която миналата седмица беше открита предсрочно, няма да спести нервите на шофьорите, тръгнали да летуват в Гърция.


Пускането ѝ позволи движението от петричките села Марино поле, Чучулигово и Кулата да се изнесе и така в участъка пътуването се съкращава с около 40 минути. Докато стигнат дотам обаче, водачите трябва да се въоръжат с търпение, тъй като и в момента заради строителството на останалите 12 км от магистралата се минава през Петрич.


Задръствания има още на входа на града, тъй като по тесните улици пътуват десетки тирове към Гърция.


Тапата става още по-непоносима след километър, защото трафикът минава през ромския квартал на градчето. Там по всяко време на денонощието гъмжи от каруци и деца, които всеки момент може да изскочат на платното.


Така ще е поне до края на месеца, когато официално ще бъде прерязана лентата на цялото трасе.


Заради пренасоченото движение местните жители намериха нова ниша да изкарат по някой лев, като разполагат на тротоарите и на самото шосе сергии с всякакви дрънкулки и хранителни стоки. По този начин находчивите роми въртят нелегална търговия, опитвайки се да привлекат вниманието на тираджиите.


 

Отварят „Хемус“ при Белокопитово в края на август

 

Кръстана ТАСЕВА

Новият пътен възел на магистрала „Хемус“ при шуменското село Белокопитово заедно с новите 7 км от аутобана ще бъдат пуснати в края на август или най-късно в началото на септември. Трафикът от и към София, Варна и Русе ще се включва на новата „детелина“.


В момента това става на временно изградено кръгово кръстовище при 7-ия километър до Шумен. Точката е много натоварена, налага се там да въртят тирове и автобуси, а за тях е тясно. На новия възел, който е с 10 км разгърната площ, слизането и качването на магистралата ще става без завои. Ще се отпуши и трафикът за северните шуменски общини, който сега върви по силистренския път, а той е тесен и колона от камиони трудно се изпреварва.


Обектът по договор трябваше да е готов на 15 юни, но строителят „Автомагистрали - Черно море“ поиска 25 дни удължаване на срока, за да не претупа работата, която се забави заради археологически разкопки. В момента се работи ударно и в почивните дни, а на работниците е обещана 10-дневна компенсация след пуска на обекта.


На възела има специалисти от лабораторията на Агенция „Пътна инфраструктура“, които ще останат до края на работата, за да не се допуснат компромиси с качеството.


Проектът е по програмата „Ново строителство“ на АПИ и се финансира с 66 млн. лв. от държавния бюджет.


 

Гарата в Бургас блокирана в час пик

 

Лалка КИПРОВА

Задръствания в пиковите часове се образуват в района на пристанището и жп гарата в Бургас заради мащабния ремонт на Автогара юг. Обектът, в който бяха вложени 3,5 млн. лв., e готов 90% - изграден е основният терминал, както и част от довеждащата инфраструктура. Ще има известно забавяне, за да може да се пусне заедно с реконструираната жп гара, където строителите усилено напредват.


В момента започва тежко инженерингово преминаване за отводнителния колектор, тъй като по време на големи дъждове гаровият площад е винаги с над метър вода. Сега е времето да се направят допълнителни отводнителни канали, за да се свърже с пристанищната част така, че да се изведат дъждовните води в морето, обясняват от общината.


Допреди месец нерационален за летните месеци ремонт на отсечка дълга 1,1 км край Сарафово постави на изпитание нервите на стотици шофьори в Бургаско. Огром­ни задръствания блокираха участъка от изхода на Бургас в посока Слънчев бряг. Реконструкцията за радост на шофьорите вече приключи, но пък сега в района се образуват нови тапи заради огромния наплив от автомобили, който участъкът трудно поема.


 

Опашки от тирове на Дунав мост 1

 

Росен МОЛЛОВ

Опашките от тирове в района на Дунав мост 1 не са изненада.


През 2011 г. българската част от съоръжението беше ремонтирана, но четири години по-късно обектът от румънска страна е в крайна фаза на амортизация. Изпълнителят на ремонта се е ангажирал с крайна дата 15 декември 2015 г. Стойността на проекта е 10 млн. евро.


От началото на ремонтните дейности през юни е въведена временна организация, като превозните средства се пропускат през 20-30 минути във всяка от двете посоки. От румънската страна на съоръжението се спира преминаването по едното платно, като движението в двете посоки ще става с изчакване в другото. Въвежда се ограничение на скоростта от 10 км/ч.


През следващите месеци ще бъде спирано движението по цялото съоръжение за кратки интервали. Въведените ограничения в движението са до края на 2015 г.


 


Еврохолд

От категорията

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

БСП към ОССЕ: Служебният кабинет е политически и неспособен да произведе честни избори

БСП към ОССЕ: Служебният кабинет е политически и неспособен да произведе честни избори-BSP-kam-OSSE--Sluzhebniyat-kabinet-e-politicheski-i-nesposoben-da-proizvede-chestni-izbori_1713952269.jpg

Международните наблюдатели бяха запознати с политическата обстановка в ...

24 апр. 2024 | 12:50

ГЕРБ-СДС внесе документи в ЦИК и настоя: Кабинетът да не се ротира, да е с ярки политически фигури
(Видео)

ГЕРБ-СДС внесе документи в ЦИК и настоя: Кабинетът да не се ротира, да е с ярки политически фигури-GERB-SDS-vnese-dokumenti-v-TsIK-i-poiska--Kabinetat-da-ne-se-rotira--da-e-s-yarki-politicheski-figuri_1713952080.jpg

ГЕРБ няма да разчита само на доброто, което направи през последните месеци, но ...

24 апр. 2024 | 12:40

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02