„Вкусът на Китай” - готвене с продължение

Кулинарните курсове в Китайския културен център започнаха в края на октомври м.г. и са разделени на два цикъла.

„Вкусът на Китай” - готвене с продължение

5695 | 2 ян. 2020 | 18:46

Обикновена бяла ряпа или пащърнак се превръщаха в красив лебед, цвеклото – в алено цвете, а морковите в току-що изгрели луни.

„Вкусът на Китай” - готвене с продължение-1577983649.jpg„Вкусът на Китай” - готвене с продължение-1577983665.jpg„Вкусът на Китай” - готвене с продължение-1577983630.jpg

Ивета Балевска, снимки Ладислав Цветков


„Вкусът на Китай“ превзема и 2020! Задушени скариди в сос, месни късчета в солено-сладък сос, пържени нудли в сос джа-дзян миан, захаросани банани. Всички тези „вкуснотийки” са само част от менюто, което участниците в кулинарния курс „Вкусът на Китай” се научиха да готвят през изминалата година.

Поради големия интерес към китайското кулинарно изкуство, Китайският културен център в София ще продължи провеждането на курса „Вкусът на Китай” и през Новата година – до март 2020.

Така, любителите на китайската кухня ще се научат сами да приготвят вкусни и екзотични специалитети, характерни за различни области и градове на Поднебесната Империя.

Приготвянето на храната ще се случва под вещото ръководство на известни китайски майстор-готвачи.

Досега в Културния център се проведоха два цикъла на курса „Вкусът на Китай”. По случай приключването на втория, Китайският културен център организира празнична вечер за – редовните участници.

Най-приятната изненада за присъстващите на празненството беше, новината, че всички заедно ще се включат в приготвянето на
специалитетът, характерен за Китайската Лунна Нова година – „китайски пелмени от разноцветно тесто”.

„В Китай приготвянето на пелмени по случай новата година е много важен ритуал, който символизира сплотеността на семейството, защото в готвенето им вземат участие всички членове на фамилията”, обясняват домакините на събитието. .

Заедно със шеф Чън – известен с 26-годишния си опит в приготвянето на съчуански ястия и преподавател в гимназията Йон-дзян в Нинбо, ентусиазираните любители на китайската храна вложиха цялото си умение и старание, за да приготвят заедно разноцветните пелмени.

Една част от гостите месеха и точеха тестото в зелено, червено и бяло /в което за цвят се слага цвекло или спанак/.

Други се стараеха да оформят равномерни кръгчета от него, останалите пълнеха и сгъваха пелмените…

А накрая, след като те бяха напълно готови, всички заедно хапнаха от превъзходното на вкус празнично китайско ястие, съчетано с няколко различни соса.

 

Ето какво споделя един от постоянните участници в кулинарния курс, който не е пропуснал нито един час още от стартирането му през октомври, и който има намерение да продължи да ги посещава докрай – професор Георги Чобанов, Директор на Центъра за икономика и политика на Китай към Софийския университет „Св. Климент Охридски.

„В нашия Център представяме много аспекти на историята и географията на китайската култура, на икономическото и политическо развитие, но сега ще започнем да говорим повече и за спецификата на китайското кулинарно изкуство.

Лично аз взех участие във всички часове на кулинарните курсове, организирани от Културния център, още от октомври, и ще продължа да ги посещавам до края им през март следващата година.

Всеки път, веднага след като се прибера вкъщи след курса се опитвам да приложа на практика наученото, купувам си специфичните китайски подправки, каня гости и заедно се наслаждаваме на неповторимия вкус на ястията”.

Той добави, че много добра идея е и кратката образователна лекция, провеждана от екипа на Културния център непосредствено преди всяко занятие, защото показва характеристиката на отделните градове и провинции, чието ястие се представя.

„Това ни дава възможност да се научим не само да приготвяме вкусната храна, но и да опознаем по-обстойно различните характеристиката на аспекти на китайската култура. Местоположението на Китай и неговите особености, минавайки през спецификата на отделните етнически групи, традиционните празници, китайската история., литература, социални и битови навици и обичаи.”

Курсовете „Вкусът на Китай” ще продължат да се провеждат три пъти в седмицата – всеки понеделник, сряда и петък от 18:00 до 19:45.
В тях могат да участват желаещи от всички възрасти, които споделят страстта към кулинарията и опита с нови ястия.

Единственото условие е да заявят предварително участието си. Тъй като максималният брой на присъстващи в един час е 10.

 

По време на всяко занятие, екипът на центъра ще продължи с кратките презентации на различни нюанси от китайската култура, които включват исторически и географски забележителности, характеристики за различните етнически групи в Китай, традиционните празници,, литература, социални навици и битови навици и традиции.

Кулинарните курсове в Китайския културен център започнаха в края на октомври м.г. и са разделени на два цикъла.

По време на първия, водещ майстор-готвач и лектор беше шеф Шао, който е и преподавател в професионалната гимназия по кулинария в град Нинбо.

Шеф Шао впечатли българските участници в курса с майсторски изваяните фигурки от различни зеленчуци.

Обикновена бяла ряпа или пащърнак, например, се превръщаха в красив лебед, цвеклото – в алено цвете, а морковите в току-що изгрели луни.


Тук му е мястото да припомним, че Китайският културен център в София официално отвори врати на 23 ноември 2017 г.

Той е единственият за всички страни от Централна и Източна Европа и оттогава ежедневно провежда различни културни събития.
Не само сценични представления, а и изложби, лекции, бизнес- и туристически форуми, филмови прожекции, курсове по калиграфия, китайски език, фотография, бойни изкуства, музика и танци, рисуване върху коприна и много други.

Само през 2019 Културният център е организирал над 50 събития, посетени от стотици любители на китайското нематериално изкуство, традиции и култура.
Освен приготвянето на традиционните китайски „пелмени”от разноцветно тесто, гостите на празничната вечер

се научиха да пеят на китайски език известната новогодишна песничка „Щастлива Нова година” („Син ниен хао”).
А саморъчно изработените красиви яркочервени фенери, символизиращи здраве, щастие, любов и благополучие, успяха да затруднят немалка част от участниците.

Но, както се казва в една българска поговорка – „с труд и постоянство – всичко се постига”, те успяха да се справят с прекрасното творение на китайското изкуство,

На 25 януари 2020 настъпва Китайската Лунна Нова година, известен като празника Пролетен фестивал, която сега ще бъде Говината на Металния Плъх.


По този повод, през цялата седмица между 2 до 8 февруари 2020г., на всеки от осемте етажа на Китайския културен център ще се провеждат различни събития.

На всеки етаж ще има тематични представяния и курсове по музика и танци, по калиграфия и бойни изкуства, по приготвяне на китайски специалитети (които ще завършват с конкурси и награди).

Всичко това ще покаже неподражаемите традиции, навици и обичаи, характерни за Китай и свързани с отбелязването на Пролетния празник – Китайската лунна нова година.

„Предвиждат се и тържествени инициативи по повод други традиционни китайски празници: Празника на фенерите, Празника на драконовите лодки, по време на които българи и китайци, заедно ще пеят песни, ще изработват традиционни сувенири, ще дегустират чай и алкохол, сладки и солени специалитети.

Вратите на Китайския културен център са отворени не само за жителите на София, но и за всички гости и посетители от цяла България”, призовават ръководителите на центъра.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36