Снимка: РБ

За поругаване на знамето на ЕС наказанието да е лишаване от свобода за 3 години

Затвор до 3 години и глоба до 5000 лв. искат за проповядване на комунизъм в България

151358 | 8 март 2016 | 15:57

Депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров предлагат санкции от 500 до 2000 лв. за хора, носещи комунистически знамена и символи


Депутати от управляващото мнозинство искат да се криминализира проповядването на комунистическа идеология в България. Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ ще внесат утре в парламента промени в Наказателния кодекс, чрез които проповядването на социалистическите идеи се приравнява с фашистката и националсоциалистическа идеология.

 

Андреев, Димитров и Славов настояват наказанието за нарушаването на тази забрана да бъде затвор до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

 

Пред Епицентър.бг Методи Андреев поясни, че законопроектът ще бъде представен утре в парламента.

 

Тримата депутати предлагат и парична санкция от 500 до 2 000 лв. за хората, които носят, рисуват или разпространяват на обществени места знамената, отличителните знаци или символи на комунизма, фашизма и националсоциализма.

 

В своите мотиви Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев посочват, че извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно. Затова те искат изрично да бъдат споменати националсоциализма и комунизма като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

 

В проекта им за промени в Наказателния кодекс е записано, че поругаването на знамето и химна на Европейския съюз (ЕС) да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

 

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер“, пише на страницата си във "Фейсбук" Петър Славов.

 

Методи Андреев: Ако НС отхвърли промените, ще докажем, че държавата ни е тежко болна

 

- Г-н Андреев, защо решихте, че всички хора, проповядващи комунистически идеи, трябва да бъдат вкарвани в затвора до 3 г.?

 

- Знаете ли кога за първи път проповядването на фашизма е било инкриминирано като престъпление? Това се случва през далечната 1947 г., когато е гласувана тогавашната Конституция на Народна република България. Тогава за пръв път в член 91 в Наказателния кодекс се появява този текст. През годините е променян, но общо взето смисълът се запазва.

По текста на член 108 от сегашния Наказателен кодекс са били осъдени стотици интелектуалци, и хора, които не са били съгласни с комунистическия режим. Те са били съдени като фашисти. Не е нормално в сегашната ситуация, когато България е член на Европейския съюз, толкова едностранчиво да се ограничават престъпните идеологии. В приетата резолюция от 2009 г. от Европейския съюз, която е ратифицирана и от България, много ясно се казва, че няма значение коя идеология е довела да масови убийства на невинни хора. Това означава, че Европа слага знак за равенство между комунизма, фашизма и националсоциализма.

 

- Очаквате ли предложенията ви да минат в парламента?

 

- Ако Комисията по правни въпроси ги отхвърли, това означава, че България само на думи е приела европейските ценности; че е държавата ни е тежко болна; че ние живеем в един измислен свят на мнима демокрация, в която всички казват, че сме демократични, но лъсва истината, когато трябва да го докажем.


От категорията

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски. Избраха ги Петков и Василев

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски-1657018320.png

Според него Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, а ...

11 авг. 2022 | 09:00

Рабие Кьосева, БСП-Смолян: Искам да видя Румен Радев как ще ме погледне в очите

 Рабие Кьосева бе освободена от поста в сряда без никакви мотиви.-1660225113.jpg

Рабие Кьосева бе освободена от поста директор на Бюрото по труда в града без ...

11 авг. 2022 | 16:30

Протестът пред президентството #ГАZwithme се отменя, иска да съхрани енергията си

Недоволните ще се съберат чак другата сряда-1660224775.jpg

Не можем да позволим президент, избран с исторически рекордна ниска активност, ...

11 авг. 2022 | 16:28