Европа и Азия във все по-ожесточена битка за газови доставки

Цените на Стария континент са скочили почти пет пъти спрямо миналата година

"Файненшъл таймс": Европа и Азия във все по-ожесточена битка за газови доставки

3459 | 5 авг. 2022 | 16:09

САЩ е изнесла 74 на сто от втечнения си природен газ за Европа през първите четири месеца на тази година спрямо средното равнище от 34 на сто миналата година


Битката между Азия и Европа за гарантиране на газови доставки набира скорост, повишавайки рисковете от по-нататъшен скок на цените, което би влошило допълнително кризата с разходите за живот, пише британският в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Япония и Южна Корея, съответно вторият и третият най-голям вносител на втечнен природен газ в света, се стремят да гарантират необходимите им доставки за зимните месеци и времето след тях, опасявайки се да не бъдат намалени в края на годината, тъй като търсенето от Европа се засилва, според търговци.

Все по-интензивната конкуренция от Азия идва в момент, когато втечненият природен газ, който се превозва по море в огромни танкери, е силно търсен от европейските страни, които се опитват да намерят начини да заместят природния газ по газопроводите от Русия. Цените на синьото гориво в Европа вече са скочили почти пет пъти спрямо миналата година, което рязко е повишило разходите за електроенергия на потребителите и е нанесло тежък удар на компаниите за комунални услуги.

"Това, на което сме свидетели, е нещо като битка за осигуряване на товарите с втечнен природен газ в края на годината и през 2023 година", заявява главният изпълнителен директор на базирана в Азия газова компания, според когото подобни действия се случват по-рано от обичайното.

"Налице е значително повишена активност от японски и южнокорейски компании за така наречените "стрип покупки", които ще се осъществят през ноември, декември и януари", коментира Тоби Копсън, шеф на подразделението за търговия и консултиране в "Тридент Ел Ен Джи" (Trident LNG), компания за търговия с газ.

"Стрип договор" – това е покупка или продажба на един договор през последователни месеци, като купувачите и продавачите могат да фиксират цени през цялата времева рамка.

По-високите цена на газа в Европа означават, че компаниите имат повече стимули да изпращат товари с втечнен природен газ натам заради по-голямата печалба. Ценовите разлики са толкова големи, че в даден момент търговци с дългосрочни договори в Азия могат да разтрогнат съществуващ договор, да платят неустойка и пак да са на печалба при препродажбата на газа в Европа.

Европа и Азия се конкурират за получаване на втечнен природен газ от САЩ. Страната е изнесла 74 на сто от втечнения си природен газ за Европа през първите четири месеца на тази година спрямо средното равнище от 34 на сто миналата година, по данни на Администрацията за енергийна информация. Азия е била основна дестинация на американския втечнен природен газ през 2021 и 2021 година, според специализираната служба към енергийното министерство на САЩ.
ОЗК

От категорията

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара-1660256922.jpg

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на ...

12 авг. 2022 | 01:26

Рекордни цени на тока в Европа заради продължителната гореща вълна

-1631801743.jpg

Германската базова мощност за доставка през следващата година, която ...

11 авг. 2022 | 22:11

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво

В единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците вече са освободени Кадър: БНТ-1660240867.jpg

Генералното решение според бизнеса е сключването на дългосрочни договори поне ...

11 авг. 2022 | 21:00

За месец бензинът у нас е поевтинял с 13 ст. за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто

-1585549689.jpg

Данните на платформата "Фюело" (Fuelo) показват, че днес по света ...

11 авг. 2022 | 20:40