Снимка: БГНЕС

"Ведомости":

"Газпром" е похарчил 2,4 трилиона рубли за ненужни проекти

7691 | 29 юли 2015 | 16:04

През 2015 г. компанията се готвеше да добие над 615 милиарда куб.м. газ, а ще добие с една трета по-малко


Енергийният гигант "Газпром" е похарчил 2,4 трилиона рубли за ненужни проекти. През 2015 г. компанията се готвеше да добие над 615 милиарда куб.м. газ, а ще добие с една трета по-малко, пише "Ведомости".

 

Добивът на "Газпром" през 2015 г. ще достигне 414 милиарда куб.м., прогнозира министерството на икономическото развитие. Това е най-ниският показател в цялата история на компанията. През юни "Газпром" обеща да добие през тази година 450 милиарда куб.м. Представител на компанията отказа коментар.

 

Производствените мощности на "Газпром" са 617 милиарда куб.м., т.е. една трета от тях – над 200 милиарда - остават ненужни.

 

"Газпром" реши да увеличи добива през 2002 г., когато компанията беше оглавена от Алексей Милер. През 2015 г. той ще достигне 610-615 милиарда куб.м., а през 2020 г. заедно с проектите в източните части на Русия – 670-680 милиарда куб.м, предсказваше през 2008 г. началникът на управлението за перспективно развитие на "Газпром" Сергей Панкратов.

 

"През 2015-2020 г. се очаква и увеличаването на потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава генералният директор на "Межрегионгаз" Кирил Селезньов. А заместник-председателят на УС на "Газпром" Александър Медведев прогнозираше, че потреблението на газ в Европа ще расте и към 2020 г. ще надхвърли 600 милиарда куб.м. Заради спада на собствения добив на Европа ще й се наложи да внася 145 милиарда куб.м. допълнително.

 

През 2014 г. износът на "Газпром" намаля в сравнение с 2008 г. с 40 милиарда куб.м., продажбите в Русия се свиха с 90 милиарда куб.м. През цялото това време компанията продължаваше да инвестира в добив и газопреносни мощности.

 

Например, мощността на Бованенковското находище през декември 2014 г. беше увеличена до 90 милиарда куб.м. годишно. През 2008-2014 г. инвестициите в Бованенково и строителството на газопровод до него струваше на "Газпром" 1,7 трилиона рубли. Планът за 2015 г. предвижда там да бъдат вложени още 144 милиарда рубли.

 

Допуснати са грешки при оценяването на търсенето, посочва анализаторът на "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров, но когато е взимано решението за увеличаването на добива, беше трудно да се предскаже, че толкова негативни фактори ще се съчетаят заедно: това са и промените на правилата на европейския пазар, и появата на нови доставчици, и шистовата революция в САЩ, и конкуренцията с независимите производители в Русия, и изострянето на политическата ситуация. През 2006-2008 Европа сама молеше "Газпром" да инвестира в добива на газ, припомня анализаторът на Vygon Consulting Мария Белова, но ЕС развиваше и възобновяемата енергетика, тя забавя търсенето на газ. "Реализира се най-негативният сценарий, преди няколко години никой не го бе взел за базов", отбелязва тя.

 

"Газпром" започна добив в Ямал и създаде газопроводите Бованенково-Ухта и Ухта-Торжок за европейския пазар, заяви Алексей Милер през април в Берлин. "Европа трябва да даде ясен отговор, дали се нуждае от тези мощности или не, днес никой не дава такива гаранции", оплака се той.

 

"Газпром" може да разчита на някакво увеличаване на доставките в Европа заради тамошния спад на добива, но не и на растеж на потреблението, търсенето стагнира, ЕС продължава да развива алтернативната енергетика, заяви един от партньорите на "Газпром" в Европа.

 

До 2025 г. доставките на газ на западното направление в базовия вариант ще останат същите, каквито са в момента, написа заместник-директорът на департамента за управление на проектите в "Газпром" Виктор Тимошилов в статия, публикувана в списание "проблеми на икономиката и управлението на нефтогазовия комплекс". Вероятността за увеличаване на доставките ще стане по-ясна към 2030-2035 г.

 

През юни Медведев също понижи прогнозата, сега той очаква, че през 2025 г. допълнителното търсене на газ в Европа ще нарасне само с 50 милиарда куб.м.

 

Но Европа обяви отказ от руския газ. Европейската комисия вече блокира строителството на "Южен поток", а "Газпром" похарчи 56 милиарда рубли за изкупуването на дяловете на чуждестранните компании в проекта. За газопровода вече са поръчани и частично произведени тръби за 2 милиарда евро. Спря и строителството на алтернативния "Турски поток". Разтрогнат е договора с подизпълнителя италианската компания "Сайпем", която в момента иска неустойки. "Според отчетите на "Сайпем" през 2014 тя е получила от "Южен поток транспорт" 495 милиона евро, а през първото тримесечие на 2015 – още около 300 милиона евро. Отчетът за второто тримесечие ще покаже същата сума, а за третото – плащане за предсрочното прекратяване на договора", предполага директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

 

В началото на юли газовият холдинг спря и строителството на системата от газопроводи "Южен коридор", по които природният газ трябваше да постъпва в "Турски поток", включително от тръбопровода Бованенково-Ухта. За "Южния коридор", чиято цена е 715 милиарда рубли, вече са похарчени около 300 милиарда рубли. Милер обеща да пренасочи природния газ от Ямал в Китай по газопровода "Алтай", договорът трябваше да бъде подписан в средата на 2015 г., но за момента се отлага. Китай преразглежда енергийния си баланс, разказаха пред "Ведомости" чиновници.

 

През 2011 "Газпром" пусна газопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток с мощност до 30 милиарда куб.м. и стойност 467 милиарда рубли. По тази тръба "Газпром" снабдява със "синьо гориво" и региона, доставките не надхвърлят 6 милиарда куб.м. По него се планираше да се доставя газ за Китай от проекта "Сахалин-3" или на завода "Владивосток ВПГ". Но вече се отказаха да строя завода, а газът от "Сахалин-3" е решено да се пренасочи към действащия на острова завод за втечнен природен газ /ВПГ/. Т.е. сега газопроводът може да се окаже ненужен.

 

Заради шистовата революция "Газпром" трябваше да отложи усвояването на Щокмановото находище, за неговото разработване бяха построени две платформи за 59 милиарда рубли, а сега "Газпром" възнамерява да отпише 22,3 милиарда рубли загуби.

 

Следователно, "Газпром" може да похарчи за ненужни проекти най-малко 2,4 трилиона рубли. В момента на Московската борса толкова струва "Роснефт".

 

"Газпром" стана жертва на любовта към мегапроектите, смята Нестеров. Затова пък забогатяха неговите подизпълнители, многократно е отбелязвал Корчемкин. Всички основни дейности по проектите на "Газпром" са се изпълнявали от структурите на Аркадий Ротенбрег, Генадий Тимченко и Зияд Манасир, чиято компания "Стройгазконксалтинг" сега е собственост на "Газпромбанк". 


Намери своята история

От категорията

САЩ спират помощта за Киев, отказали на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни

Облаците над Зеленски се сгъстяват-Oblatsite-nad-Zelenski-se-sgastyavat_1701957509.jpg

Западната помощ за Киев спада драматично. Администрацията на президента е ...

7 дек. 2023 | 14:37

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27

ЕС призова Китай да повлияе на Русия за спиране на войната в Украйна

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1701964358.jpg

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подчертали пред Си Дзинпин и Ли Цян колко е ...

7 дек. 2023 | 17:51

Дупка в Слънцето излъчва огромна радиация, може да побере 60 планети с размерите на Земята
(Видео)

Дупка в Слънцето излъчва огромна радиация, може да побере 60 планети с размерите на Земята-Dupka-v-Slantseto-izlachva-ogromna-radiatsiya--mozhe-da-pobere-60-planeti-s-razmerite-na-Zemyata_1701963079.jpg

Първоначално смятана за нещо преходно, рязкото и значително разширяване на ...

7 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03