Делегацията на САЩ, водена от Нанси Пелоси, на среща с президенката на Тайван Цай Ингвен Снимка: Туитър на Нанси Пелоси

Тя фактически превърна украинската и тайванската криза в скачени съдове

"Комерсант": Визитата на Пелоси в Тайван укрепва стратегическите позиции на Москва

5939 | 4 авг. 2022 | 10:40

След като Пелоси прекрачи "червената линия" в американско-китайските отношения, всякакви нови претенции към Пекин по повод действията му във връзка с украинската криза стават неуместни


Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, ни кара да се замислим какви ще са последиците за Русия, пише в коментар руският в. "Комерсант", цитиран от БТА.

След започването на специалната операция в Украйна централен нерв на световната политика стана противопоставянето на Русия срещу САЩ и НАТО. Вашингтон и съюзниците му положиха гигантски усилия, за да не допуснат Китай да се превърне в основен "спасител" на Русия, осигурявайки й възможност да избегне санкциите, като преориентира своята икономика от Запада към Изтока. Използваха всички средства: председателят на КНР Си Цзинпин бе убеждаван, умоляван, опитваха се да го предразположат. Дори банално го заплашваха с предупреждения за някаква "висока цена", която ще трябва да плати упорстващ Китай.

Това налагаше Пекин да демонстрира чудеса в еквилибристиката - да не се отказва от сътрудничеството с Москва, но да заявява, че не доставя оръжия на Русия, не й съдейства в конфликта в Украйна, изобщо че е за мир и решаване на всички въпроси чрез преговори. Човек впрочем се пита какво пречи на Китай открито и категорично да подкрепи Русия. Та нали външният министър на КНР Ван И заяви още миналата година, че в китайско-руското сътрудничество "няма краен пункт, няма забранени зони, няма горна граница" - изобщо това, макар да не е съюз, е "нещо повече от съюз".

Но въпреки тази ярка риторика "горна граница" невидимо присъстваше. Пекин следваше принципа за равноотдалеченост от страните в украинския конфликт и доскоро изслушваше призивите на Киев към приятелски Китай да се откаже изцяло от взаимодействие с Москва.

Друга една криза в сигурността, развила се на хиляди километри от Украйна, на Индийско-Тихоокеанския театър, в центъра на който се намира Тайван - скъпоценен териториален, икономически и геополитически актив - до тази седмица оставаше на втори план, защото не бе толкова остра. Сега обаче ситуацията се завъртя на 180 градуса, изтъква "Комерсант".

С мощна информационна вълна посещението на Пелоси на острова отхвърли Украйна на втори план. Визитата нарежда Киев сред основните губещи страни и същевременно укрепва стратегическите позиции на Москва. След като Пелоси прекрачи "червената линия" в американско-китайските отношения, всякакви нови претенции към Китай по повод действията му във връзка с украинската криза стават неуместни. Сега Пекин винаги може да отвърне на Вашингтон: а какви правила в международната политика спазвате вие?

Визитата на Пелоси фактически превърна украинската и тайванската криза в скачени съдове. Излиза, че един от главните врагове на Русия във Вашингтон - Нанси Пелоси - неволно подпомогна играта на Москва, като демонстрира, че Русия и Китай наистина плават в една и съща лодка.

"Сега вече няма никакви пречки Москва и Пекин да застанат в стойка "гръб до гръб" и взаимно да се прикриват откъм тила: Русия отблъсква враговете по западното направление, а Китай - в Индийско-Тихоокеанския регион. В сражение трябва да си помагат взаимно, защото колкото е по-силен вашият другар по оръжие, толкова по-близо е общата ви победа. Над кого ли? Естествено, над САЩ. Общо взето, благодарим ти, Пелоси", заключава "Комерсант".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна-1660131860.jpg

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, ...

12 авг. 2022 | 12:20

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58