"Продължаваме промяната" призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка

С декларация от парламентарната трибуна, прочетена от Андрей Гюров

"Продължаваме промяната" призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка

5529 | 14 ян. 2022 | 09:54

По този начин Гешев ще поеме отговорност за своите действия и даде възможност на ПРБ да осъществява функциите си., казват от управляващите


"Продължаваме промяната" призовава главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на ПРБ да осъществява функциите си.

 

Това стана с декларация от страна на управляващата коалиция, прочетена от трибуната на парламента от Андрей Гюров:

Коалицията като отчита системата ерозия на върховенството на правото се дължи на корупцията по високите етажи на властта и липса на ефектива разследване от ПРБ; установява, че действията на главния прокурор се различават от добрите практики в Европа;

 

като отчита системните препоръки на ЕС;

като взе предвид препоръките и стандартите на Венецианската комисия, като отчита, че според индекса за възприятие на корупцията страната ни е едно от последните нива в ЕС,

 

като отчита ниското доверие в Прокуратурата в България, като отчита избирателното активиране на ръководството на Прокуратурата;

като обръща внимание на редица политически мотивирани изказвания на главния прокурор, като подчертава нарушаването на законови и професионални стандарти, като подчертава случаи на злоупотреба с власт; като подчертава, че главният прокурор не е защитил правата на гражданите на мирен протест;

като отбелязва, че във ВСС е внесено мотивирано искате за освобождаване на главния прокурор; като има предвид, че в българската прокуратура работят специалисти, които не могат да се реализират; като отчита, че към настоящия момент липсват механизми за отговорност на главния прокурор,

 

призовава главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на ПРБ да осъществява функциите си.

В днешното заседание на НС е предвидено изслушването на девет министри. Дневнитя ред е следният:

I. Гроздан Караджов, заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ИВАН ИВАЙЛОВ ЧЕНЧЕВ относно поставяне на шумоизолираща стена в с. Чурек, общ. Елин Пелин.

2. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ и ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ГАНЕВ относно финансови резултати на създадения мега ВиК холдинг и възможност за връщане на част от вложения капитал обратно в бюджета.

3. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА относно Интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен регион за планиране.

4. Въпрос от н.п. КРУМ КОСТАДИНОВ ЗАРКОВ относно отношението на новото правителство и сроковете за изграждане на автомагистрален път Русе - Велико Търново.

5. Въпрос от н.п. ИВАЙЛО НИКОЛАЕВ МИРЧЕВ относно липса на вода в област Добрич.

6. Въпрос от н.п. РОСИЦА ЛЮБЕНОВА КИРОВА относно разрешения за строеж (РС) на мостови съоръжения при км 19, км 21 и км 24 от трасето на скоростния път Видин - Ботевград.

II. Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ЕВГЕНИЕВА САЧЕВА относно действието на мярката 60/40 в подкрепа на запазването на работни места.

2. Въпрос от н.п. СТЕФАН НЕДЕЛЧЕВ МИРЕВ относно закриване на "Филиал Калугерово" към Дирекция "Бюро по труда" - Пазарджик.

III. Николай Денков, министър на образованието и науката ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ЦОНЧО ТОМОВ ГАНЕВ относно дискриминацията на хронично болни деца, които не са включени в изключенията за носене на маски.

IV. Асена Сербезова, министър на здравеопазването ще отговори на:

1. Питане от н.п. ЕЛЕНА ЦОНЕВА ГУНЧЕВА относно извънредната противоепидемична обстановка и мерките.

V. Атанас Атанасов, министър на културата ще отговори на:

1. Питане от н.п. ЦВЕТА ТОДОРОВА ГАЛУНОВА относно необходимостта от мерки за подобряване на условията на труд в музикалните, в музикално-сценичните и в танцовите културни институти в България, ограниченията и изискването за зелен сертификат в сферата на културата.

2. Въпрос от н.п. ИВАН БОРИСОВ ТОТЕВ относно подписан меморандум между Община Пловдив и Министерство на културата за изграждане на сграда на пловдивската Опера.

3. Въпрос от н.п. КРУМ КОСТАДИНОВ ЗАРКОВ относно сградата на Държавна опера - Русе.

VI. Иван Иванов, министър на земеделието ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. РУМЕН ДИМИТРОВ ХРИСТОВ относно предприети действия от страна на Министерство на земеделието за подпомагане на българските оранжерийни производители.

VII. Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДИМИТЪР СТОЙКОВ НИКОЛОВ относно промяна в собствеността на концесионера на Летище Горна Оряховица.

VIII. Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА относно управление на програма за "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

IX. Александър Николов, министър на енергетиката ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ относно изгубената пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с Газпром.

2. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ относно забавяне на изграждането на газовата връзка с Гърция.

3. Въпрос от н.п. КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ ВЪЛЧЕВ относно работата на централите и мините в комплекса "Марица Изток" след 2025 г. и ангажирането на академичните среди за изготвянето на предложения за технологични решения.

4. Въпрос от н.п. СЛАВЕНА ДИМИТРОВА ТОЧЕВА относно какви компенсации се предвиждат поради резкия скок на сметките за улично осветление.

В последствие стана ясно, че министърът на правосъдието Надежда Йорданова няма да участва в днешния парламентарен контрол, за ще присъства на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет за избор на председател на Върховния касационен съд.От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58