"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет

"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера

2562 | 19 септ. 2023 | 19:21

Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски

"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140628.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140677.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140664.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140645.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140607.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140595.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140561.jpg"Сънят на Пилат" на Стефан Димитров гостува в Софийската опера--Sanyat-na-Pilat--na-Stefan-Dimitrov-gostuva-v-Sofiyskata-opera_1695140551.jpg

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев.

 

Софиянци и гостите на столицата ще имат възможността на аплодират многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, чиито постижения сависокооценениотпрофесионалнатакритика, отпознавачите и отзрителитевъввсичкиточкинаБългария и по света.

 

През месец юли Балетът на Държавна опера-Стара Загора добави към колекцията си от престижни награди първото си международно отличие „Златният Лешникотрошач” /Международен фестивал на танца и танците, Непи, Италия/ за своите творчески успехи и принос като балетна трупа  за развитието на световното балетно изкуство.

 

В спектакъла натанцовата мистерия „Сънят на Пилат” участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

 

На 29 септември в ролята на Маргарита ще блесне великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд.

 

Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на Палмс Мюзик, фондация „Ценности“, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

 

„СънятнаПилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитровсе превърна в знаковосъбитие в културнияживотнаБългария. За първи път от десетилетия се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

 

Въпреки че е вдъхновена от романана Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

 

Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство.

 

Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

 

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на премиерата на „Сънят на Пилат” в зала 1 на Националния дворец на културата в София описаха преживяното.

 

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

 

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. 

 

Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите.

 

Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. 

 

Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи огромен обществен отзвук, радва се на нестихващ интерес, има  десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина.

 

Творческият екип на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” получи престижните отличия /2022 г./: „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Награда „Стара Загора”, както и Годишната награда на професионалната танцова общност „Импулс“ в категория „Танцова продукция на годината”.

 

Сънят на Пилат - видео

 

Предварителна продажба на билети:

на КАСАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ /УЛ. ВРАБЧА 1/ тел.: +359 2 8002 66/ 0879 40 7643 на сайта: www.operasofia.bg на имейл: reservations@operasofia.bg и касите на ИЗИ ПЕЙ.


От категорията

Лили Иванова подлуди Плевен с нова рокля! Публиката: Като жива кукла е!

Концерт на Лили Иванова в Плевен-Kontsert-na-Lili-Ivanova-v-Pleven_1695888544.jpg

Примата потопи публиката в Плевен в океан от обич. А сцената на Летен театър ...

28 септ. 2023 | 11:08

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Жерар Депардийо разпродава колекцията си от произведения на изкуството

Жерар Депардийо разпродава колекцията си от произведения на изкуството  -1598858266.jpg

Участниците в търга ще могат да наддават за скулптури на Огюст Роден - ...

26 септ. 2023 | 13:32

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51