"Сова Харис": ГЕРБ води убедително - 26,6%, ПП-ДБ - 16,1%, "Възраждане" - 15,3%, ДПС - 15%

Политическата ситуация у нас в момента се развива под доминацията на две формации: ГЕРБ-СДС и ДПС

"Сова Харис": ГЕРБ води убедително - 26,6%, ПП-ДБ - 16,1%, "Възраждане" - 15,3%, ДПС - 15%

24847 | 17 май 2024 | 09:29

От лидерите на политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към Бойко Борисов (21,3%), лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов - 18,1%, Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%)


ВАСИЛ ТОНЧЕВ

 

ГЕРБ води с 10,5% пред ППДБ на парламентарните избори - 26,6 срещу 16,1. Трета е "Възраждане" с 15,3%. Това сочи проучване на Агенция СОВА ХАРИС проведено в периода 8-13 май 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в  дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95%  гаранционна вероятност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК  БРОУДКАСТИНГ» АД. 

 

ДОВЕРИЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЕ ЛИЧНОСТИ. 

 

Изследването показва, че политикът, който продължава да получава най високо доверие в България, е Румен Радев – 50,7%. Това не е нещо ново, но  голямата дистанция пред другите политически фигури можем да приемем като  изненадваща. Вероятно позицията на коректив, който не участва пряко в  предстоящите избори, спомага за оформянето на това отношение на избирателите  към фигурата на президента. Не бива да пренебрегваме и значението на  традиционното благоприятно отношение към институцията, която той представлява.

 

Тези аргументи са в сила и при определяне на доверието към вицепрезидента  Илияна Йотова. Тя убедително стои на второ място с 37,4% доверие.

 

От лидерите на  политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към  Бойко Борисов (21,3%). Очевидно председателят на ГЕРБ успява да поддържа  публичния си образ. По този начин спомага и за повишаване рейтинга на партията  му. Същите аргументи могат да се приведат и за лидера на „Възраждане“ Костадин  Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на  доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която заедно с коалиционната си  партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената  от тях формация „Солидарна България“.

 

Това не може да се каже за лидерите на  ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас  Атанасов (9,4%). Макар и утвърдени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на коалицията, която представляват, а това определено е проблем в  предизборна обстановка. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова  – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%,  Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на  доверие при всички тях надвишава нагласата за подкрепа на ръководените от тях  политически проекти. При Делян Пеевски (6,0% доверие) има подобрение, но засега  не е спечелил изцяло избирателите, които традиционно гласуват за ръководеното от  него движение. Значими резултати получават и Кузман Илиев (5,8%), Иван Гешев  (5,4%) и Дарин Дросев (5,3%). За отношението към тях и техните политически  проекти е рано да се правят изводи, тъй като все още не са известни като политици  на широката аудитория.  

 

ДОВЕРИЕ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. 

 

Доверието в политическите партии по същество очертава границата, в която  може да расте електоралната им подкрепа. Изследването показва, че и по този  показател най-добре стои коалицията ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на избирателите. Второ място - може би вече не изненадващо – е „Възраждане“ с 15,6%. Третото  място е за БСП с 13,5%, което отразява потенциала на левите избиратели като цяло.  Четвърто място по този показател заема „Има Такъв Народ“ (12,0%).

 

След тях се  нарежда доскоро управялващата коалиция ПП-ДБ с 11,3%, което е показателно за  колебанията сред нейните поддръжници. Висок старт може да се отбележи за  „Солидарна България“ с 8,9% доверие. Добра позиция има и „Български Възход“ с  8,0%. ДПС със своите 7,7% доверие продължава да се опира главно на традиционния  си електорат. Следват „Левицата“ с 6,5%, ВМРО и „Синя България“ с по 5,3%.

 

Коалициите „Център“ (2,4%) и „Граждански Блок“ (2,2%) засега заявяват, че ще  търсят място в политическата ни система.

  

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ. 

 

В последните години на българските гласоподаватели ни се налага често да  ходим до урните. Тази практика помага да се определи по-точно делът на активните  избиратели в страната. На предишните парламентарни избори гласуваха около 2,7  млн. българи. Сега може да се предположи, че на 9 юни 2024 г. броят гласуващи ще  бъде почти същият, с малка редукция. Че са напълно сигурни, че ще гласуват,  заявяват 41,0% от имащите право на глас. Допускам, че към тях ще се прибавят още  няколко процента от колебаещите се, които в последния момент ще решат да  упражнят правото си на глас. Това ще доведе до урните между 2,5-2,6 млн. души.  Разбира се, не бива да се изключват и изненади до края на кампанията.  

 

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ПО ПАРТИИ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ СРЕД ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА КОНКРЕТНА ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ. 

 

Може да се твърди, че политическата ситуация у нас в момента се развива под  доминацията на две формации: ГЕРБ-СДС и ДПС. Това са политическите субекти,  които определят дневния ред в страната. Не случайно след като наложи своята  визия, ГЕРБ се очертава като категоричен лидер на предстоящия вот с подкрепа от  26,6%. Интрига се очертава при борбата за второто място: 16,1% заявяват, че ще  гласуват за ПП-ДБ, 15,3% - за „Възраждане“ и 15.0% - за ДПС. Голямата въпросителна  тук е за резултата на доскоро управляващата коалиция, тъй като е трудно да се  определи къде ще спре отливът на подкрепата за нея. Финалният етап на  кампанията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.

 

„Възраждане“ и ДПС влязоха на  тези избори в добра кондиция и се очаква да мобилизират традиционните си  привърженици. БСП в този си вариант се стабилизира на петото място. Социалистите  вече не са монополист в лявото политическо пространство. „Левицата“ и новата  формация „Солидарна България“ имат стабилно присъствие на политическата  сцена. Нещо повече, коалицията на Ваня Григорова и Мая Манолова дори има шанс  да влезе в следващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на  кампанията.

 

Партията на Слави Трифонов засега стои стабилно над бариерата за  влизане в Народното Събрание.

 

Интересна е ситуацията при извънпарламентарните  партии, позициониращи се в дясното политическо пространство. В този сектор ще се влеят значително количество гласове, търсещи ново представителство. Засега обаче  никой от претендентите не успява да привлече към себе си очакванията на  избирателите. Фаворит към настоящия момент е коалиция „Синя България“,  следвана от ВМРО, коалиция „Център“, „Български Възход“, „Граждански Блок“ и  други.  

 

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ПО ПАРТИИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СРЕД ГЛАСУВАЩИТЕ  ЗА КОНКРЕТНА ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ. 

 

Не е изненада, че резултатите от вота за Европейски парламент повтаря в  голяма степен тези за български парламент. Според изследването се очертава  избирателната активност да е около 3% по-ниска, а разпределението по партии да е  идентично на това за вътрешните ни парламентарни избори. Съществената разлика  тук е, че прагът за влизане в Европейската институция е по-висок: 5,88% за ЕП срещу  4% за НС. Също така е важно, че българите, които живеят в страни извън ЕС, нямат  право да гласуват.  

 

Резултатите показват, че изненади могат да предизвикат две партии, които са  на прага за влизане съответно в българския и в Европейския парламент. Това  допълнително ще поддържа интригата в предизборната борба. Ако „Солидарна  България“ влезе в българското НС, а „Има Такъв Народ“ излъчи евродепутат, тогава  разпределението между парламентарните сили ще претърпи значителни  размествания.  

 

АКЦЕНТИ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ. 

 

По принцип провеждането на избори води до пренареждане на  политическото пространство в съответствие с актуалните очаквания на  избирателите. Нови избори би следвало да стабилизират обстановката в страната.  Този път обаче не е така, тъй като очакванията са, че резултатите ще възпроизведат  досегашното положение. Това означава, че за пореден път няма да имаме стабилно  мнозинство, което да преведе страната през сложната международна обстановка, в  която се намира светът. Резултатите от изследването показват, че оптимисти в това  отношение са едва 19,0%, а песимисти са 52,7% от пълнолетните българи.  

 

Друга основна тема в предизборната кампания е за отговорността за провала  на ротацията при предишното управление. Засега аргументите на ГЕРБ-СДС са по убедителни: 40,9% от избирателите смятат, че отговорни са ПП-ДБ, докато  отговорност от ГЕРБ-СДС търсят 28,2%.  

Според повече от половината гласоподаватели (52,2%) след свалянето на ГЕРБ  от власт корупцията в страната е останала без промяна. Според други 28,2% дори се  е увеличила, а едва 7,4% са на мнение, че корупцията е намаляла. 12,2% не могат да  преценят. Неминуемо тези оценки ще окажат съществено влияние върху  резултатите от предстоящия вот. 

  

РЕЗУЛТАТИ:

 

ИМАТЕ ЛИ ДОВЕРИЕ НА СЛЕДНИТЕ ПОЛИТИЦИ/ ЛИЧНОСТИ?  (Отговор "Имам доверие") 

Процент

РУМЕН РАДЕВ 

50,7

ИЛИЯНА ЙОТОВА 

37,4

БОЙКО БОРИСОВ 

21,3

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 

18,1

ВАНЯ ГРИГОРОВА 

16,3

СЛАВИ ТРИФОНОВ 

14,1

МАЯ МАНОЛОВА 

13,9

КИРИЛ ПЕТКОВ 

13,4

КОРНЕЛИЯ НИНОВА 

13,3

АСЕН ВАСИЛЕВ 

12,6

СТЕФАН ЯНЕВ 

11,4

ХРИСТО ИВАНОВ 

11,4

АТАНАС АТАНАСОВ 

9,4

РУМЕН ХРИСТОВ 

8,9

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ 

8,3

ПЕТЪР МОСКОВ 

7,3

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ 

6,4

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ 

6,0

КУЗМАН ИЛИЕВ 

5,8

ИВАН ГЕШЕВ 

5,4

ДАРИН ДРОСЕВ 

5,3ИМАТЕ ЛИ ДОВЕРИЕ НА СЛЕДНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ?  (Отговор "Имам доверие") 

Процент

ГЕРБ-СДС 

22,4

ВЪЗРАЖДАНЕ 

15,6

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 

13,5

ИМА ТАКЪВ НАРОД 

12,0

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА–ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 

11,3

СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ (ВАНЯ ГРИГОРОВА, МАЯ МАНОЛОВА) 

8,9

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД 

8,0

ДПС 

7,7

ЛЕВИЦАТА 

6,5

ВМРО 

5,3

СИНЯ БЪЛГАРИЯ (ПЕТЪР МОСКОВ) 

5,3

КОАЛИЦИЯ "ЦЕНТЪР" (ВАСИЛ БОЖКОВ) 

2,4

ГРАЖДАНСКИ БЛОК (ИВАН ГЕШЕВ) 

2,2ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА  ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 09.06.24? 

Процент

Напълно съм сигурен/сигурна 

41,0

В известна степен съм сигурен/сигурна 

21,3

Не съм особено сигурен/сигурна, може да променя  решението си

8,9

Не съм решил/решила 

6,8

Няма да гласувам 

22,0АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ СА ДНЕС, ЗА КОЯ ПАРТИЯ  ИЛИ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?  

(Само сред гласуващите за конкретна  

партия/коалиция.)

Процент

ГЕРБ - СДС 

26,6

Коалиция ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА  БЪЛГАРИЯ 

16,1

ВЪЗРАЖДАНЕ 

15,3

ДПС 

15,0

БСП за БЪЛГАРИЯ 

9,1

Има Такъв Народ 

5,4

Солидарна България 

3,8

Синя България 

2,1

ВМРО 

1,5

Коалиция "ЛЕВИЦАТА" 

1,4

Коалиция "ЦЕНТЪР" 

1,4

Български Възход 

1,0

Граждански Блок 

0,7

Друга партия/коалиция 

0,6ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА  

ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА  09.06.24?

Процент

Напълно съм сигурен/сигурна 

38,3

В известна степен съм сигурен/сигурна 

21,4

Не съм особено сигурен/сигурна, може да променя  решението си

10,2

Не съм решил/решила 

7,0

Няма да гласувам 

23,1АКО ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СА ДНЕС, ЗА  КОЯ ПАРТИЯ ИЛИ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?  (Само сред гласуващите за конкретна  

партия/коалиция.)

Процент

ГЕРБ - СДС 

28,3

Коалиция ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА  БЪЛГАРИЯ 

15,8

ВЪЗРАЖДАНЕ 

15,0

ДПС 

13,3

БСП за БЪЛГАРИЯ 

10,7

Има Такъв Народ 

5,4

Друга партия/коалиция 

11,5СЧИТАТЕ ЛИ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИЗЛЪЧАТ  СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ НИ ПРЕВЕДЕ ПРЕЗ  КРИЗАТА?

Процент

Да 

19,0

Не 

52,7

Не мога да преценя 

28,3СПОРЕД ВАС, КОЯ ОТ ПАРТИИТЕ НОСИ ОСНОВНО  ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРОВАЛА НА РОТАЦИЯТА ПРИ МИНАЛОТО  УПРАВЛЕНИЕ?

Процент

ГЕРБ 

28,2

ПП - ДБ 

40,9

Не мога да преценя 

30,9СПОРЕД ВАС, СЛЕД СВАЛЯНЕТО НА ГЕРБ ОТ ВЛАСТ,  КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ: 

Процент

Намаля 

7,4

Остана без промяна 

52,2

Увеличи се 

28,2

Без отговор 

12,2 


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47