На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга

Писателката Зорница Христова с искрени думи за децата и книгите

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга

6374 | 2 апр. 2024 | 16:07

Трябва да казваме на децата, че е много важно да измислят и в своята глава те са абсолютно свободни да го правят, без да е нужно да бъде съвършено,това отбелязва Зорница Христова

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга-Na-2-april-otbelyazvame-Mezhdunarodniya-den-na-detskata-kniga_1712064205.jpg2 април е Международен ден на детската книга. Зорница Христова с искрени думи за децата и книгите.
Сн: БТА-2-april-e-Mezhdunaroden-den-na-detskata-kniga--Zornitsa-Hristova-s-iskreni-dumi-za-detsata-i-knigite-Sn--BTA_1712063347.jpg

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга.

 

"Трябва да казваме на децата, че е много важно да измислят и в своята глава те са абсолютно свободни да го правят, без да е нужно да бъде съвършено". Това каза в интервю за БТА писателката и издател Зорница Христова, която гостува във Варна в рамките на фестивала „Литературен прожектор“.

 

"Докато съчиняваме приказка, разбираме, че може да променим и своята история, да бъдем повече автори и по-малко второстепенни герои, които се лутат в сюжета", добави тя.


Много важни според нея са и разговорите между родители и деца, но когато те се водят с разбиране. Тя смята, че много често ние не чуваме въпросите им и даваме клиширан отговор, а трябва да слушаме, да отговаряме без заобикалки и да си признаваме, ако не знаем, за да потърсим заедно отговора, най-добре именно в книгите. Колкото повече неща разказваме и през повече сюжети минаваме, толкова повече се увеличава общият ни свят с децата, посочи Христова.

Като издател тя държи на илюстрациите, защото смята, че така книгата говори на два езика, а когато казваме нещо и по двата начина, има повече шанс да помогнем на детето. Каза, че инвестицията в по-скъп продукт се отплаща, защото има достатъчно читатели и родители, които ценят общуването с децата си. Не бива да оставяме пазара да царува, защото той става диктатор, който обеднява живота ни, смята тя.

Ето и цялото интервю със Зорница Христова за рецептите за създаване на приказки, за общуването деца-родители, за учебните програми и функционалната грамотност, за илюстрациите, четенето и пазара на книги:

- В съчинената от децата приказка са пренебрегнати всички здравни норми?
- Абсолютно са пренебрегнати с това удоволствие от рушене на нормите, което може да видим и в „Пипи Дългото чорапче“, където също никой не брои бонбоните.

- Как точно те измислят своя приказка с помощта на играта с карти?
- Играта се обляга на елементите на вълшебната приказка като герои, произшествие, кулминация, развръзка. Показвам им, че има основна рецепта за приказка, която задължително започва с беда. Необходимо е да се случи нещо лошо, да има проблем, който да се реши, иначе историята става малко скучна. В играта първо им представям различните съставки и обяснявам, че както в готвенето на сладкиши с продуктите се получават различни резултати, така е и с приказките.

- „Пълнежът“ обаче си е техен?
- Да, но обсъждаме, че приказките много спихват, ако проблемът се махне от тях. Например, ако Червената шапчица не мине през гората и не срещне Вълка, ако мащехата на Пепеляшка просто й даде рокля да иде на бала, приказката няма смисъл, защото в нея не се случва нищо интересно и няма екшън. Перипетиите се обясняват с едно въженце, което се връзва и после се развързва, но преди това трябва да се оплете малко, да има преживелици.

- Според Вас това кара ли децата да се замислят, че щом в приказките е полезно да има проблеми, не е толкова страшно те да ги срещат и в живота си, защото това го прави по-интересен?
- Да, абсолютно. Мисля, че това е една от най-важните психологически ползи от литературата, а приказките са особено добре поставени, за да вършат това. Нашето мислене е митологично, а приказките са на милиметри разстояние от мита и когато ние имаме завръзка, винаги си представяме и развръзка. Докато съчиняваме приказка, разбираме, че може да променим и своята история, да бъдем повече автори и по-малко второстепенни герои, които се лутат в сюжета.

За мен е много важно децата да измислят. В училище често те са някакви подизпълнители на чужд сценарий. Репликите им се подават. Не могат да кажат дали им харесва или не едно стихотворение, отнасящо се за чувствата, които са в тях, камо ли да бъдат автори, защото авторите са едни мустакати чичковци в учебника, които обикновено са умрели. А те също могат да бъдат автори без да има нужда написаното да е съвършено и без да е непременно на патриотична тематика, не че в това има нещо лошо. Искам да им кажа: „Свободни сте, можете да измисляте, не е нужно да го публикувате. В своята глава сте абсолютно свободни“.

- Какви са съвременните приказки, за какво разказват авторите днес?
- На мен все повече ми харесват тези, които разказват за каквото си щат. Имаше един период, в който детската литература като че ли се опитваше да навакса с теми, които са били непокрити, с неща, за които не сме говорили с децата. Много ограничаващ е и самият пазар на книги. Помня, че през 90-те години на ХХ век имаше само класика и енциклопедии с красиви илюстрации, но ако човек поиска да намери книга за проблем като да си счупиш крака, или родителите ти да се развеждат, или да заекваш, или да имаш брат, а да не го искаш, това го нямаше. Липсваха и теми от света на големите, които сега трябва да влизат в часа по гражданско образование, но не влизат, защото тези часове не се водят реално.

Ние издаваме такива детски философски книги за насилие, приятелство, война, мир, смърт, успех, провал. Важното за мен е тези книги да започнат разговор с детето на определени теми, за да види то, че те не са табу и че може да получи подкрепа. Чистата история, която е увлекателна и разказва нещо просто забавно, без задължително да поучава, също има своето важно място.

- Тези философски теми, които споменавате, под формата на приказки ли са?
- В някои книги да, но по-скоро като истории, които са повод за размишления, например какво ще стане, ако попаднем на планета, на която няма никакви задължения. Други са от детското ежедневие. Колкото повече неща разказваме и през повече сюжети минем с детето, толкова повече се увеличава общият ни свят.

- Това, за което говорите, много прилича на функционалната и житейска грамотност, която ни липсва, според тестовете PISA?
- Аз не съм държала такъв тест, но мисля, че да. За мен като родител е важно да мога да говоря с детето си на различни теми и да знам, че то наистина разбира, а не просто ме търпи. Често ние затрудняваме децата да разберат. Те ни питат нещо, а ние даваме клиширан отговор, който не чува въпроса им. Затова е важно да го чуваме и да отговаряме без заобикалки, а ако не знаем, да си признаем и да потърсим заедно отговора. Защото за всеки е лошо да е функционално неграмотен.

- Според Вас кои от децата четат повече – по-малките или по-големите? Като че ли в диапазона между седми и десети клас се губи интерес, може би и заради задължителната литература в училище.
- Мисля, че матурата в седми клас разказва играта на литературата. Толкова ги мъчат със задължителни отговори. Толкова принуда и несвобода има в това, че наистина може едно много четящо дете да бъде отказано. Аз също минах през това с голямото си дете. Налагало се е да обяснявам колко забавен може да бъде Вазов.

- Колко са важни илюстрациите за книгите?
- Аз много ги обичам, както и изобразителното изкуство като цяло. Мой личен избор е книгите ни да бъдат богато илюстрирани, да каня най-добрите художници и да имам шанса да работя с тях. За мен е много ценно естетически това, което се получава. Една детска книга, която е илюстрирана, говори на два езика, тя е като песен и с мелодия, и с думи. Има неща, които се казват по-ясно с образи и за да помогнем на детето, е хубаво да му говорим по двата начина. Освен това така е просто красиво, дава радост и щастие, а това винаги е добре.

- Интересът на пазара отплаща ли се за тази смела инвестиция?
- Съществуваме от 14 години, а мислех, че няма да докараме и до половин. Когато почнахме, всички ме убеждаваха, че го правя за неколцина мои приятели. Пазарът, ако го оставим да царува, става диктатор, който обеднява живота ни. Започнах работа през 90-те години на ХХ век, когато всички казваха, че пазарът е цар и това не беше добре.

Има достатъчно читатели и родители, които ценят общуването с децата си. Аз не бързам всичко да става наведнъж. Една книга намира своето място по-бързо, друга по-бавно. По-важно за мен е, когато чуя, че някоя книга е помогнала на дете да преодолее загуба на родител или му е дала импулс само да пише.

Източник: БТА


От категорията

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден

Концертът на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“ на 20 май е разпродаден-Kontsertat-na-Lili-Ivanova-v-Narodniya-teatar--Ivan-Vazov--na-20-may-e-razprodaden_1712845376.png

11 апр. 2024 | 17:20

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха

Проф. д-р Маргарита Пешева за книгата на Магърдич Халваджиян: Трудното изкачване към върха-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

Това е медийна изповед на „едно момче със странно име, родено в Плевен, учило в ...

9 апр. 2024 | 17:48

Турнето на LED ZEPPELIN SYMPHONIC се отлага за септември

Турнето на LED ZEPPELIN SYMPHONIC се отлага за септември-Turneto-na-LED-ZEPPELIN-SYMPHONIC-se-otlaga-za-septemvri_1712927605.png

Всички, закупени до момента, билети ще важат за новата дата без да е необходима ...

12 апр. 2024 | 16:12

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме"

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме"-1552465845.jpg

Отличието се връчва по време на Панаира на книгата в Брив ла Гаярд, който ще се ...

9 апр. 2024 | 15:22

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20