Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

5new или как българското изкуство става популярно в чужбина

4669 | 4 май 2021 | 22:46

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя-1620157877.jpg5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​-  Филип Венкен-1620157844.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Слав Недев-1620157800.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Силвия Радева-1620157767.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Сашо Стоицов-1620157734.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  - Десислава Унгер-1620157695.png

Интервю на Цвети Георгиева

 

От известно време в средите на модерното изкуство се говори за едно явление: 5new. В безвремието на COVID 19 се появи ново уебпространство, което не само представя по адекватен начин съвременни български художници, но и позволява да се купуват техни картини от всяка точка на планетата.

 

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Члъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя.

 

Рада и Петя са българки, които живеят в Нидерландия, а Ейми е родена в Америка, но е с български произход и преди няколко години също „акостира“ върху „ниската земя“. 

 

Всеки месец създадената от тях платформа 5new представя петима български творци-както утвърдени, така и млади обещаващи художници- а специално подбрани техни картини може да се купят чрез виртуален търг.

 

В момента актуална е темата, инсперирана от цвета на 2021 г.  ILLUMINATING, пресъздадена във вдъхновяващите платна на: Десислава Унгер, Рада Якова, Сашо Стоицов, Слав Недев и Филип Венкен.

Пред epicenter Рада, Ейми и Петя разказаха повече за проекта и за каузата българското изкуство да стане популярно в чужбина.

 

Как възникна  идеята за 5new, как започва историята на това артистично пространство?

 

Рада - 5new се роди, когато главата ми се изпразни от всичко друго. COVID 19дойде, и в рамките на две седмици, всичко което имах за две години напред, се отложи. Отдадох се на семейството и децата… И в спокойствието на тази идилия се роди идеята за 5new. Споделих я с Петя, която веднага я прегърна, а Ейми дойде малко по-късно в проекта, като ангел, който да мечтае смело с нас.

 

Ейми - В началото, когато пристигнах в Нидерландия, обща приятелка ме запозна с Рада и метафорично казано- мисля, че се влюбихме една в друга. Много ми харесва това, че мислим по еднакъв начин. Подкрепяхме се. Говорихме много за 5new, но тогава аз нямах необходимото време да го започна, заедно с нея. Нещата се наредиха перфектно, когато Петя се включи.

 

Петя - Всеки човек, със собствен бизнес знае, че няма момент без предизвикателство. Всичко е предимно труд и добро стечение на обстоятелствата. С 5new нещата се подредиха по перфектен начин, без сътресения по отношение на модел и взаимоотношения. Стараем се да правим нещата максимално добре.

 

И все пак какво ви провокира да започнете бизнес с българско изкуство- област, която дори и в контекста на пандемията излиза слабо печеливша, дори губеща?

 

Рада - Разбирането, че в България пазарът е силно ограничен, ни провокира да потърсим нови възможности. Вярваме, че има смисъл да се отдели специално внимание на родното ни съвременно изкуство. Ето защо нашата кауза е неговото популяризиране чрез онлайн платформата 5new.

 

Ейми - Според мен във всяко кътче на тази планета има „поръсен“ талант. Наистина-на неподозирани места може да се открият поразителни творби. Аз се чувствам благословена, че съм срещала толкова много талантливи хора от България, но виждам, че понякога на творците им липсва вяра или смелост да покажат това, което правят. За това съм си поставила, като моя лична мисия в живота, да помогна на такива таланти да изразят и споделят своите творения.

 

Петя - 5new се появи от необходимостта да се случи действително нещо.  Не може да седим и да чакаме да ни удари невероятния момент и всичко да е печелившо, без да се стараем за това. Опитваме се всеки ден да градим по- добра версия на 5new.

 

А защо избрахте онлайн начин за реализиране на идеята?

 

Рада - Заради лекотата. Заради всички които се страхуват да влязат в галерия и да попитат за цената на картина.  Заради COVID 19. Заради тръпката от наддаване за съвременно изкуство.

 

Ейми - Имам чувството, че в бъдещето всичко ще бъде дигитално- музеи, галерии, изложби. Виждам, че човек може да има много богата колекция, която изцяло да е дигитална, да се визуализира на стената, да се сменят картини.

 

Петя - Онлайн е средата, която позволява на хората да са заедно, независимо от физическите пространства. Трябва да се възползваме от модерните средства, но едното не изключва другото. Задължително бихме имали и физическо пространство. Искаме почитателите на изкуството, колекционерите и любителите максимално и по непосредствен начин да се запознаят с художниците, да не ги виждат само при откриването на изложба например.

 

Задължително ли е изкуството да е скъпо?

 

Рада - Колкото повече хора вярват че една картина е скъпа, толкова повече цената се вдига. Изкуството е като вярата. В България тази вяра отдавна е затихнала, артистите са на световно ниво, а цените са ужасно ниски. Цената на една картина се определя от различни причини, тя не се слага произволно. Точно това правят и нашите търгове. Това е хубава игра, в която можеш да наддаваш до колкото вярваш че можеш да дадеш.

 

Отделно ние даваме насоки, като очаквани цени и др. Това помага на посетителите на 5new да се ориентират за пазарната цена.

 

Ейми - Ако наистина харесваш нещо, цената се оказва без значение, когато говорим за изкуство.А понякога и самият художник ще се радва някой, конкретен човек  да притежава негова творба и тогава въобще не говорим за продажна цена.

 

Петя - Не е задължително изкуството да е скъпо. Аз правя малка собствена колекция, не мога да си позволя прекалено скъпи неща, но произведенията, които купувам не бих ги заменила за нищо на света.  Това да имаш нещо оригинално и качествено в дома си е духовна потребност и тя не е пряко свързана с финансовия аспект.

 

Какво ви предстои?

 

Рада - До края на 2021г. ще наложим търговете за съвременно изкуство като място да се научи нещо ново за изкуството и да се погледне по-смело на новите художници от България и света. Подготвили сме срещи със световни колекционери на българско изкуство. Имаме подкрепата на музеи и известни къщи за търгове на изкуство. Ще говорим с художници, ще носим духовното в домовете на хората.

 

Ейми - Имаме идея и за документален филм. В момента полагаме усилия, за да започнем скоро да снимаме една българска колекция, която се намира в Белгия. Със сигурност акцентираме и на търговете за изкуство, в които може да се включват някои от творбите на Йова Раевска и Борис Горинов- моите баба и дядо, а също и на баща ми Крас Горин. 

 

Петя -  Основният ни фокус е популяризиране на идеята 5new. Вярваме дълбоко, че изкуството значително повишава качеството на живот и ще се опитаме да изпратим това послание до възможно най-много хора. Така ще сме сигурни, че сме имали успешна година.


От категорията

Алена: С изборен ден на 2 октомври се орисахме на тежка, пълна с несгоди и лишения, 2023 г.
(Видео)

Алена: С изборен ден на 2 октомври се орисахме на тежка, пълна с несгоди и лишения, 2023 г.-1614243040.png

Композитната дата на държавата изисква анализ и осъзнаване на грешките, които ...

30 септ. 2022 | 18:57

Силна магнитна буря ни удря до дни! Експерти сравняват явлението с политическата обстановка у нас

Силна магнитна буря ни удря до дни! Експерти сравняват явлението с политическата обстановка у нас-1642229184.jpg

Останалата част от месеца се очертава засега спокойна, но Слънцето има ...

29 септ. 2022 | 14:22

Рут Колева е първият български артист, подписал със световна компания

Рут Колева е първият български артист, подписал със световна компания-Rut-Koleva-e-parviyat-balgarski-artist--podpisal-sas-svetovna-kompaniya_1664654984.jpg

Superpower е новата песен на изпълнителката и символичното суперначало за ...

1 окт. 2022 | 23:08

За първи път в историята на "Гласът на Америка" участва момиче с български корени
(Видео)

За първи път в историята на "Гласът на Америка" участва момиче с български корени-Za-parvi-pat-v-istoriyata-na--Glasat-na-Amerika--uchastva-momiche-s-balgarski-koreni_1664547652.jpg

Заставайки под светлините на прожекторите, момичето, което е родено в София, но ...

30 септ. 2022 | 19:20

Най-важното

Коалиция "Български възход" получава 4,65 на сто от гласовете

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

ЦИК при обработени 99.03% протоколи-TsIK-pri-obraboteni-99-03--protokoli_1664774658.jpg

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Лидерът на ГЕРБ коментира изборните резултати

Бойко Борисов: Благодаря на всички, които ни подкрепихте!

Борисов смени и профилната си снимка в социалната мрежа-Borisov-smeni-i-profilnata-si-snimka-v-sotsialnata-mrezha_1664746122.jpg

Той смени и профилната си снимка в социалната мрежа

3 окт. 2022 | 00:27

Уважаваме избора на избирателите, ще бъдем опозиция, казаха от ПП

Петков/Василев: Загубихме.Отговорност на ГЕРБ е да направят правителство. Няма да се коалираме с тях
(Видео)

Петков и Василев: Няма да се коалираме с ГЕРБ Кадър: бТВ-Petkov-i-Vasilev--Nyama-da-se-koalirame-s-GERB-Kadar--bTV_1664741961.jpg

Петков изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Ние обещахме, че ...

2 окт. 2022 | 22:54

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

ПП си плащат на синдрома на „ние можем сами“. ДБ едва ли вижда съдбата си с ПП.

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет-1651222605.png

Тези избори или ще продължат революцията, или ще я прекратят. Важно е да се ...

2 окт. 2022 | 21:04

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49