Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

5new или как българското изкуство става популярно в чужбина

4375 | 4 май 2021 | 22:46

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя-1620157877.jpg5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​-  Филип Венкен-1620157844.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Слав Недев-1620157800.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Силвия Радева-1620157767.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Сашо Стоицов-1620157734.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  - Десислава Унгер-1620157695.png

Интервю на Цвети Георгиева

 

От известно време в средите на модерното изкуство се говори за едно явление: 5new. В безвремието на COVID 19 се появи ново уебпространство, което не само представя по адекватен начин съвременни български художници, но и позволява да се купуват техни картини от всяка точка на планетата.

 

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Члъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя.

 

Рада и Петя са българки, които живеят в Нидерландия, а Ейми е родена в Америка, но е с български произход и преди няколко години също „акостира“ върху „ниската земя“. 

 

Всеки месец създадената от тях платформа 5new представя петима български творци-както утвърдени, така и млади обещаващи художници- а специално подбрани техни картини може да се купят чрез виртуален търг.

 

В момента актуална е темата, инсперирана от цвета на 2021 г.  ILLUMINATING, пресъздадена във вдъхновяващите платна на: Десислава Унгер, Рада Якова, Сашо Стоицов, Слав Недев и Филип Венкен.

Пред epicenter Рада, Ейми и Петя разказаха повече за проекта и за каузата българското изкуство да стане популярно в чужбина.

 

Как възникна  идеята за 5new, как започва историята на това артистично пространство?

 

Рада - 5new се роди, когато главата ми се изпразни от всичко друго. COVID 19дойде, и в рамките на две седмици, всичко което имах за две години напред, се отложи. Отдадох се на семейството и децата… И в спокойствието на тази идилия се роди идеята за 5new. Споделих я с Петя, която веднага я прегърна, а Ейми дойде малко по-късно в проекта, като ангел, който да мечтае смело с нас.

 

Ейми - В началото, когато пристигнах в Нидерландия, обща приятелка ме запозна с Рада и метафорично казано- мисля, че се влюбихме една в друга. Много ми харесва това, че мислим по еднакъв начин. Подкрепяхме се. Говорихме много за 5new, но тогава аз нямах необходимото време да го започна, заедно с нея. Нещата се наредиха перфектно, когато Петя се включи.

 

Петя - Всеки човек, със собствен бизнес знае, че няма момент без предизвикателство. Всичко е предимно труд и добро стечение на обстоятелствата. С 5new нещата се подредиха по перфектен начин, без сътресения по отношение на модел и взаимоотношения. Стараем се да правим нещата максимално добре.

 

И все пак какво ви провокира да започнете бизнес с българско изкуство- област, която дори и в контекста на пандемията излиза слабо печеливша, дори губеща?

 

Рада - Разбирането, че в България пазарът е силно ограничен, ни провокира да потърсим нови възможности. Вярваме, че има смисъл да се отдели специално внимание на родното ни съвременно изкуство. Ето защо нашата кауза е неговото популяризиране чрез онлайн платформата 5new.

 

Ейми - Според мен във всяко кътче на тази планета има „поръсен“ талант. Наистина-на неподозирани места може да се открият поразителни творби. Аз се чувствам благословена, че съм срещала толкова много талантливи хора от България, но виждам, че понякога на творците им липсва вяра или смелост да покажат това, което правят. За това съм си поставила, като моя лична мисия в живота, да помогна на такива таланти да изразят и споделят своите творения.

 

Петя - 5new се появи от необходимостта да се случи действително нещо.  Не може да седим и да чакаме да ни удари невероятния момент и всичко да е печелившо, без да се стараем за това. Опитваме се всеки ден да градим по- добра версия на 5new.

 

А защо избрахте онлайн начин за реализиране на идеята?

 

Рада - Заради лекотата. Заради всички които се страхуват да влязат в галерия и да попитат за цената на картина.  Заради COVID 19. Заради тръпката от наддаване за съвременно изкуство.

 

Ейми - Имам чувството, че в бъдещето всичко ще бъде дигитално- музеи, галерии, изложби. Виждам, че човек може да има много богата колекция, която изцяло да е дигитална, да се визуализира на стената, да се сменят картини.

 

Петя - Онлайн е средата, която позволява на хората да са заедно, независимо от физическите пространства. Трябва да се възползваме от модерните средства, но едното не изключва другото. Задължително бихме имали и физическо пространство. Искаме почитателите на изкуството, колекционерите и любителите максимално и по непосредствен начин да се запознаят с художниците, да не ги виждат само при откриването на изложба например.

 

Задължително ли е изкуството да е скъпо?

 

Рада - Колкото повече хора вярват че една картина е скъпа, толкова повече цената се вдига. Изкуството е като вярата. В България тази вяра отдавна е затихнала, артистите са на световно ниво, а цените са ужасно ниски. Цената на една картина се определя от различни причини, тя не се слага произволно. Точно това правят и нашите търгове. Това е хубава игра, в която можеш да наддаваш до колкото вярваш че можеш да дадеш.

 

Отделно ние даваме насоки, като очаквани цени и др. Това помага на посетителите на 5new да се ориентират за пазарната цена.

 

Ейми - Ако наистина харесваш нещо, цената се оказва без значение, когато говорим за изкуство.А понякога и самият художник ще се радва някой, конкретен човек  да притежава негова творба и тогава въобще не говорим за продажна цена.

 

Петя - Не е задължително изкуството да е скъпо. Аз правя малка собствена колекция, не мога да си позволя прекалено скъпи неща, но произведенията, които купувам не бих ги заменила за нищо на света.  Това да имаш нещо оригинално и качествено в дома си е духовна потребност и тя не е пряко свързана с финансовия аспект.

 

Какво ви предстои?

 

Рада - До края на 2021г. ще наложим търговете за съвременно изкуство като място да се научи нещо ново за изкуството и да се погледне по-смело на новите художници от България и света. Подготвили сме срещи със световни колекционери на българско изкуство. Имаме подкрепата на музеи и известни къщи за търгове на изкуство. Ще говорим с художници, ще носим духовното в домовете на хората.

 

Ейми - Имаме идея и за документален филм. В момента полагаме усилия, за да започнем скоро да снимаме една българска колекция, която се намира в Белгия. Със сигурност акцентираме и на търговете за изкуство, в които може да се включват някои от творбите на Йова Раевска и Борис Горинов- моите баба и дядо, а също и на баща ми Крас Горин. 

 

Петя -  Основният ни фокус е популяризиране на идеята 5new. Вярваме дълбоко, че изкуството значително повишава качеството на живот и ще се опитаме да изпратим това послание до възможно най-много хора. Така ще сме сигурни, че сме имали успешна година.


От категорията

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?-1588075212.jpg

Близкото до управляващата Консервативна партия издание публикува на сайта си ...

23 юни 2022 | 14:21

Камила откровено за живота си: С Чарлз седим и четем книгите си в различни ъгли на една и съща стая

Сн. Инстаграм-1655985598.png

Наблюдавана съм отблизо толкова дълго време, че просто трябва да намериш начин ...

23 юни 2022 | 14:58

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас
(Галерия)

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас-1656049375.jpg

Конвоят от зрелищни автомобили ще финишира на 25 юни (събота) в 18,30 ч. на ...

24 юни 2022 | 08:40

Йоанна Драгнева получи песен-подарък
(Видео)

Йоанна Драгнева получи песен-подарък-1656016011.png

Новата версия на BABY е в специален ремикс на Росен Стоев

23 юни 2022 | 23:26