Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

5new или как българското изкуство става популярно в чужбина

4940 | 4 май 2021 | 22:46

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Чалъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя-1620157877.jpg5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​-  Филип Венкен-1620157844.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Слав Недев-1620157800.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Силвия Радева-1620157767.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  ​- Сашо Стоицов-1620157734.png5new или как българското изкуство става популярно в чужбина  - Десислава Унгер-1620157695.png

Интервю на Цвети Георгиева

 

От известно време в средите на модерното изкуство се говори за едно явление: 5new. В безвремието на COVID 19 се появи ново уебпространство, което не само представя по адекватен начин съвременни български художници, но и позволява да се купуват техни картини от всяка точка на планетата.

 

Каузата на създателките: художничката Радя Якова, продуцента Ейми Чапман и куратора Петя Члъкова е да направят изкуството достъпно, като срещнат директно художника с ценителя.

 

Рада и Петя са българки, които живеят в Нидерландия, а Ейми е родена в Америка, но е с български произход и преди няколко години също „акостира“ върху „ниската земя“. 

 

Всеки месец създадената от тях платформа 5new представя петима български творци-както утвърдени, така и млади обещаващи художници- а специално подбрани техни картини може да се купят чрез виртуален търг.

 

В момента актуална е темата, инсперирана от цвета на 2021 г.  ILLUMINATING, пресъздадена във вдъхновяващите платна на: Десислава Унгер, Рада Якова, Сашо Стоицов, Слав Недев и Филип Венкен.

Пред epicenter Рада, Ейми и Петя разказаха повече за проекта и за каузата българското изкуство да стане популярно в чужбина.

 

Как възникна  идеята за 5new, как започва историята на това артистично пространство?

 

Рада - 5new се роди, когато главата ми се изпразни от всичко друго. COVID 19дойде, и в рамките на две седмици, всичко което имах за две години напред, се отложи. Отдадох се на семейството и децата… И в спокойствието на тази идилия се роди идеята за 5new. Споделих я с Петя, която веднага я прегърна, а Ейми дойде малко по-късно в проекта, като ангел, който да мечтае смело с нас.

 

Ейми - В началото, когато пристигнах в Нидерландия, обща приятелка ме запозна с Рада и метафорично казано- мисля, че се влюбихме една в друга. Много ми харесва това, че мислим по еднакъв начин. Подкрепяхме се. Говорихме много за 5new, но тогава аз нямах необходимото време да го започна, заедно с нея. Нещата се наредиха перфектно, когато Петя се включи.

 

Петя - Всеки човек, със собствен бизнес знае, че няма момент без предизвикателство. Всичко е предимно труд и добро стечение на обстоятелствата. С 5new нещата се подредиха по перфектен начин, без сътресения по отношение на модел и взаимоотношения. Стараем се да правим нещата максимално добре.

 

И все пак какво ви провокира да започнете бизнес с българско изкуство- област, която дори и в контекста на пандемията излиза слабо печеливша, дори губеща?

 

Рада - Разбирането, че в България пазарът е силно ограничен, ни провокира да потърсим нови възможности. Вярваме, че има смисъл да се отдели специално внимание на родното ни съвременно изкуство. Ето защо нашата кауза е неговото популяризиране чрез онлайн платформата 5new.

 

Ейми - Според мен във всяко кътче на тази планета има „поръсен“ талант. Наистина-на неподозирани места може да се открият поразителни творби. Аз се чувствам благословена, че съм срещала толкова много талантливи хора от България, но виждам, че понякога на творците им липсва вяра или смелост да покажат това, което правят. За това съм си поставила, като моя лична мисия в живота, да помогна на такива таланти да изразят и споделят своите творения.

 

Петя - 5new се появи от необходимостта да се случи действително нещо.  Не може да седим и да чакаме да ни удари невероятния момент и всичко да е печелившо, без да се стараем за това. Опитваме се всеки ден да градим по- добра версия на 5new.

 

А защо избрахте онлайн начин за реализиране на идеята?

 

Рада - Заради лекотата. Заради всички които се страхуват да влязат в галерия и да попитат за цената на картина.  Заради COVID 19. Заради тръпката от наддаване за съвременно изкуство.

 

Ейми - Имам чувството, че в бъдещето всичко ще бъде дигитално- музеи, галерии, изложби. Виждам, че човек може да има много богата колекция, която изцяло да е дигитална, да се визуализира на стената, да се сменят картини.

 

Петя - Онлайн е средата, която позволява на хората да са заедно, независимо от физическите пространства. Трябва да се възползваме от модерните средства, но едното не изключва другото. Задължително бихме имали и физическо пространство. Искаме почитателите на изкуството, колекционерите и любителите максимално и по непосредствен начин да се запознаят с художниците, да не ги виждат само при откриването на изложба например.

 

Задължително ли е изкуството да е скъпо?

 

Рада - Колкото повече хора вярват че една картина е скъпа, толкова повече цената се вдига. Изкуството е като вярата. В България тази вяра отдавна е затихнала, артистите са на световно ниво, а цените са ужасно ниски. Цената на една картина се определя от различни причини, тя не се слага произволно. Точно това правят и нашите търгове. Това е хубава игра, в която можеш да наддаваш до колкото вярваш че можеш да дадеш.

 

Отделно ние даваме насоки, като очаквани цени и др. Това помага на посетителите на 5new да се ориентират за пазарната цена.

 

Ейми - Ако наистина харесваш нещо, цената се оказва без значение, когато говорим за изкуство.А понякога и самият художник ще се радва някой, конкретен човек  да притежава негова творба и тогава въобще не говорим за продажна цена.

 

Петя - Не е задължително изкуството да е скъпо. Аз правя малка собствена колекция, не мога да си позволя прекалено скъпи неща, но произведенията, които купувам не бих ги заменила за нищо на света.  Това да имаш нещо оригинално и качествено в дома си е духовна потребност и тя не е пряко свързана с финансовия аспект.

 

Какво ви предстои?

 

Рада - До края на 2021г. ще наложим търговете за съвременно изкуство като място да се научи нещо ново за изкуството и да се погледне по-смело на новите художници от България и света. Подготвили сме срещи със световни колекционери на българско изкуство. Имаме подкрепата на музеи и известни къщи за търгове на изкуство. Ще говорим с художници, ще носим духовното в домовете на хората.

 

Ейми - Имаме идея и за документален филм. В момента полагаме усилия, за да започнем скоро да снимаме една българска колекция, която се намира в Белгия. Със сигурност акцентираме и на търговете за изкуство, в които може да се включват някои от творбите на Йова Раевска и Борис Горинов- моите баба и дядо, а също и на баща ми Крас Горин. 

 

Петя -  Основният ни фокус е популяризиране на идеята 5new. Вярваме дълбоко, че изкуството значително повишава качеството на живот и ще се опитаме да изпратим това послание до възможно най-много хора. Така ще сме сигурни, че сме имали успешна година.


От категорията

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години-Golemiyat-dizayner--parfyumerist-i-biznesmen-Pako-Raban-pochina-na-88-godini_1675432966.jpg

Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е ...

3 февр. 2023 | 16:02

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ-1510151032.jpg

Обединението на ДБ и ПП, което сега се случва, ще има предателства, ще има ...

2 февр. 2023 | 08:46

Тайни писма на Даяна разкриват натиска върху нея след развода с Чарлз: Поставена съм на колене!

Тайни писма на Даяна разкриват натиска върху нея след развода с Чарлз: Поставена съм на колене!-1503395676.jpg

Тя споменава за страха, че подслушват телефона ѝ. Правела и завоалирани намеци ...

3 февр. 2023 | 17:04

Пет магнитни бури ни удрят през февруари! Най-опасните дни са 1, 9, 15 и 22

Пет магнитни бури ни удрят през февруари! Най-опасните дни са 1, 9, 15 и 22-1504936602.jpg

През тези периоди е по-добре зависимите от времето хора да ограничат всяка ...

2 февр. 2023 | 10:35

Най-важното

Ние се държахме така, както изисква отговорното политическо поведение, каза вицепремиерът

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация
Снимка БТА-Demerdzhiev-v-Blagoevgrad--Imashe-nay-razlichni-opiti-za-provokatsiya-Snimka-BTA_1675529742.jpg

Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и ...

4 февр. 2023 | 18:54

Това е откровена провокация от страна на правителството на Македония!

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат ...

4 февр. 2023 | 18:44

Вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски на гроба на Гоце Делчев: Български политици връщат двустранните отношения в Средновековието

За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -1657171456.jpg

Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. ...

4 февр. 2023 | 13:47

Не е изключено да засегне и местната власт, тъй като проблемите около строителството на стадион "Христо Ботев" ескалират

Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска незабавно оставката на кмета Здравко Димитров
(Видео)

Бойко Борисов пристигна в Пловдив, затяга редиците за изборите-Boyko-Borisov-pristigna-v-Plovdiv--zatyaga-reditsite-za-izborite_1675505629.png

През октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде ...

4 февр. 2023 | 11:38

Не се чувствам виновен за нещата, в които ме обвинява Борисов, заяви кметът на Пловдив

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка! Не съм забърквал бакии

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка!-1603717529.jpg

Здравко Димитров уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори ...

4 февр. 2023 | 12:59

Медведе нарече властите в Белия дом и в Капитмоия, които пращат далекобойни ракети на Киев, "морални изроди"

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети-1646218611.jpg

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност ...

4 февр. 2023 | 14:28

Това е първият път, когато активи на руснаци под санкции се изпращат на Киев

Започна се! САЩ предадоха на Украйна 5 млн. долара, конфискувани от руския олигарх Малофеев

Малофеев е обвинен, че не спазва наложените му санкции-1568367366.jpg

Средствата трябва да отидат за възстановяването на страната

4 февр. 2023 | 12:45

MAGYAR NEMZET сравнява политиката на Корнелия Нинова с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

MAGYAR NEMZET  със статия за България-MAGYAR-NEMZET-sas-statiya-za-Balgariya_1675510676.jpg

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си ...

4 февр. 2023 | 13:14

Комисията публикува анализ от 66 страници

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска-Spored-EK-gotovnostta-na-Ukrayna-za-prisaedinyavane-kam-ES-e-niska_1675500027.jpg

Киев се справя най-добре във външната политика - страната "демонстрира ...

4 февр. 2023 | 10:37