АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

Страната се сблъсква с проблема с войници, които отказват да се бият

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

6596 | 12 авг. 2022 | 12:20

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация - ход, който може да се окаже много непопулярен за президента Владимир Путин


Асошиейтед прес

Лишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха посещението на длъжностни лица, като си мислеха, че това ще бъде някаква инспекция. Вместо това пристигнаха мъже в униформи и им предложиха амнистия - ако се съгласят да се бият в редиците на руската армия в Украйна.

През следващите дни десетина души напуснали затвора, според жена, чийто приятел излежава присъда там. Говорейки при условие за анонимност, тъй като се страхува от репресии, тя казва, че приятелят й не е бил сред доброволците, въпреки че с оставащите години до края на присъдата му, „не е имало как да не мисли за това“.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация - ход, който може да се окаже много непопулярен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към тайно набиране на войници, което включва използването на затворници, за да се компенсира недостигът на жива сила.
Това се случва и на фона на съобщенията, че стотици руски войници отказват да се бият и се опитват да напуснат армията.

„Наблюдаваме огромен отлив на хора, които искат да напуснат зоната на военните действия - такива, които служат от дълго време, и тези, които са подписали договор съвсем наскоро“, казва Алексей Табалов, адвокат, който ръководи групата за правна помощ „Училище за новобранци“.

Групата отчита наплив от молби от мъже, които искат да прекратят договорите си, и „аз лично оставам с впечатлението, че всеки, който може, е готов да избяга“, каза Табалов в интервю за Асошиейтед прес. "А министерството на отбраната прави всичко по силите си, за да намери хора, които може да убеди да служат".

Въпреки че министерството на отбраната отрича провеждане на каквито и да било "мобилизационни дейности", изглежда, че властите правят всичко възможно, за да подкрепят записването в армията. Билбордове и реклами в обществения транспорт в различни региони обявяват: "Ето това е Работа", като призовават мъжете да се присъединят към професионалната армия. В някои градове властите са създали мобилни центрове за набиране на войници, включително един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

Регионалните администрации създават „доброволчески батальони“, които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът „Комерсант“ изброи поне 40 такива структури в 20 региона, като длъжностните лица обещават на доброволците месечни заплати, вариращи от равностойността на 2150 до почти 5500 долара, плюс бонуси.

АП видя, че в уебсайтовете за търсене на работа са публикувани хиляди свободни места за различни военни специалисти.
Британските военни съобщиха тази седмица, че Русия е създала нова голяма сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, от „доброволчески батальони“, които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват само средно образование, като предлагат „изгодни парични бонуси“ след като войниците бъдат изпратени в Украйна.
Но в медиите се появяват и оплаквания, че някои от тях не получават обещаните им плащания, въпреки че тези съобщения не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

 

В началото на август Табалов заяви, че е започнал да получава множество молби за правна помощ от резервисти, на които е било наредено да участват в двумесечно обучение в райони близо до границата с Украйна.

През последните седмици вербуването на затворници се извършва в цели седем региона, казва Владимир Осечкин, основател на групата за защита на правата на затворниците „Гулагу.нет“, позовавайки се на затворници и техни роднини, с които групата му се е свързала.
Това не е първият случай, в който властите използват подобна тактика - по време на Втората световна война Съветският съюз е използвал "затворнически батальони".


Самата Русия също не е и единствена в това отношение. В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски обеща амнистия на военните ветерани зад решетките, ако се включат като доброволци в бойните действия, въпреки че остава неясно дали от това е произлязло нещо.

При сегашните обстоятелства, казва Осечкин, не министерството на отбраната е това, което набира затворници – работата се върши от частната руска военна сила в сянка, Групата "Вагнер".
Евгений Пригожин, предприемач, известен като "готвача на Путин" заради договорите си за кетъринг с Кремъл, за когото се твърди, че финансира и ръководи "Вагнер", отхвърли съобщенията, че лично е посещавал затвори, за да набира осъдени, в писмено изявление, разпространено от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отрича да има каквито и да било връзки с "Вагнер", за която се твърди, че е изпращала военни наемници на места като Сирия и Субсахарска Африка.

Според Осечкин първоначално на затворници с опит в областта на военното дело или правоприлагането е било предложено да заминат за Украйна, но по-късно това е било разширено до затворници с различен опит. Той е изчислил, че в края на юли около 1500 души са кандидатствали, примамени от обещанията за големи заплати и евентуално помилване.
Сега, добави той, много от тези доброволци или техните семейства се свързват с него и искат да се измъкнат от ангажиментите си, като му казват: "Наистина не искам да отида".

Според жената, чийто приятел излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията за напускане на затвора са "искрица надежда" за свобода. Но тя казва, че приятелят й е казал, че от 11 доброволци 8 са загинали в Украйна. Тя добавя, че един от доброволците е изразил съжаление за решението си и не вярва, че ще се върне жив.

Разказът й не може да бъде проверен през независим източник, но съответства на многобройните съобщения на независими руски медии и групи за защита на човешките права.
Според тези групи и военни юристи някои войници и служители на правоохранителните органи са отказали да бъдат изпратени в Украйна или се опитват да се върнат у дома след няколко седмици или месеци на участие в бойните действия.

 

Съобщения в медиите за отказа на някои войници да се сражават в Украйна започнаха да се появяват през пролетта, но правозащитните групи и адвокатите започнаха да говорят за броя на отказите, достигащ стотици, през миналия месец.

В средата на юли фондация "Свободна Бурятия" съобщи, че около 150 мъже са успели да прекратят договорите си с министерството на отбраната и да се върнат от Украйна в Бурятия - регион в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

Някои от военнослужещите са изправени пред последици. Адвокатът Табалов заяви, че около 80 други военнослужещи, които са се опитали да анулират договорите си, са били задържани в контролирания от Русия град Брянка в Луганска област в Източна Украйна, според техни роднини. Миналата седмица Табалов заяви, че центърът за задържане в Брянка е бил затворен заради медийното внимание към него.

Но родител на един от военнослужещите, който е бил задържан, след като се е опитал да се освободи от договора си, заяви пред АП тази седмица, че някои от тях все още са задържани на други места в региона. Родителят е помолил да не бъде идентифициран от съображения за сигурност.
Табалов каза, че военнослужещ може да прекрати договора си по основателна причина, което обикновено не е трудно, въпреки че решението обикновено зависи от неговия командир. Но добави: ,,В условията на военни действия нито един командир не би признал подобно нещо, защото откъде ще намерят хора, които да се бият?".

Александра Гармажапова, ръководителка на фондация "Свободна Бурятия", заяви пред АП, че войниците и техните роднини се оплакват от командири, които късат заповедите за прекратяване на договора и заплашват „отказващите се“ със съдебно преследване. Фондацията съобщава, че от края на юли е получила стотици молби от войници, които искат да прекратят договорите си.
"Получавам съобщения всеки ден", каза Гармажапова.
Табалов каза, че някои войници се оплакват, че са били измамени за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, докато други са изтощени от боевете и не са в състояние да продължават.

Много рядко се оказва, че те са мотивирани от антивоенни убеждения, каза адвокатът.

 

Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми, свързани с войници, които отказват да се бият, каза военният анализатор Майкъл Кофман, но не бива да се подценява способността на Русия да „справя с бъркотия ...с половинчати мерки".
„Ще има много хора, които напускат или хора, които по принцип не искат да отиват в армията", каза Кофман, директор на базираната в американския щат  Вирджиния Програма за изследване на Русия към Центъра за военноморски анализи, в неотдавнашен подкаст. "И прилагат много мерки, за да се опитат да държат хората под контрол. Но в крайна сметка те не могат да направят кой знае какво.“

Източник: БТА

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


От категорията

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане"

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане" --Sova-Haris--GERB-SDS-vodi-s-28-8--PP---18-8--BSP---12-7-_1663317817.jpg

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно ...

24 септ. 2022 | 08:31

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета-1572332645.jpg

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в ...

24 септ. 2022 | 09:23

Елена Поптодорова: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие
(Видео)

Елена Поптодорова Кадър: Нова нюз-Elena-Poptodorova-Kadar--Nova-nyuz_1664029749.jpg

"Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ...

24 септ. 2022 | 17:28

Надежда Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат
(Видео)

Надежда Нейнски Кадър: Нова нюз-Nadezhda-Neynski-Kadar--Nova-nyuz_1664028292.jpg

"Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в ...

24 септ. 2022 | 17:04

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45