В опит да запазят мира на улицата, някои страни може да започнат да облекчават мерките

Advance (Хърватия): Задава ли се европейско въстание срещу локдауните?

3583 | 29 ян. 2021 | 16:54

Каквото и да обещаят правителствата, малкият бизнес просто не може да оцелее, без да работи месеци наред


В продължение на няколко нощи се наблюдаваха жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция в Нидерландия. Това, което изглеждаше като „един от обикновените" протести срещу локдауна, каквито се проведоха в редица градове в Европа, се превърна в нещо по-голямо, по-продължително и жестоко. Изненада ли е това? Въобще не. Измина почти година, откакто по-голямата част от света потъна в „специален режим“, а търпението на хората свърши или поне постепенно се изчерпва, коментират в редакцията на хърватския вестник Advance.

Няма да бъде изненада, ако снимките, които виждаме по улиците на Амстердам, Ротердам, Утрехт и други градове, се появят в други европейски градове, особено там, където сега се затягат ограничителни мерки, т.е. във Франция, Германия, Великобритания и други страни.

Ако случаят е такъв, тогава неизбежно ще стигнем до нежелано и дори потенциално опасно политическо решение. В опит да запазят мира на улицата, някои страни може да започнат да облекчават мерките. Това, разбира се, би било достатъчно за тези, на които вече им е писнало от всякакви ограничения, но вирусът ще се разпространи бързо и безпрепятствено.

В същото време трябва внимателно да се анализира кой всъщност протестира и за какви цели. Дали носенето на маска на, да речем, на обществени места е достатъчно основателна причина за бунт по улиците? Мнозина биха се съгласили, че не, не е достатъчно. Но има и друга страна на монетата. Сред онези, които яростно се съпротивляват, има все повече и повече такива, които буквално се борят за собственото си оцеляване. На първо място, това са малките предприемачи, които са пострадали силно от настоящата ситуация, и техните служители.

Корпорациите, разбира се, са отделно нещо. Това е разговор за същността на съвременния капитализъм и факта, че колкото и да се възхвалява свободният пазар, той не е еднакъв за всички. Големите корпорации са в състояние да оцелеят и да се измъкнат от катастрофалната бизнес ситуация без твърде много проблеми. Малките предприемачи са почти лишени от този лукс и в условия на такава криза като сегашната те са първите, които отиват под ножа. Каквото и да обещаят правителствата (въпросът колко от обещанията им ще бъдат спазени), малкият бизнес просто не може да оцелее, без да работи месеци наред. Много от тях вече са се затворили завинаги.

Затова не е изненадващо, че все повече хора вярват на теориите, че всичко, което се случва, е част от „мащабен план“ за унищожаване на малкия бизнес. Въпреки че, изглежда, това не е така и страните неизменно подчертават, че именно малкият бизнес е „основата на държавната икономика“. Вярно е, че държавата често се държи цинично, вярвайки, че независимо колко малки предприятия са затворени, вместо тях ще се появят нови. Лоялността на политиците винаги е на страната на големия бизнес, тъй като той финансира политиката, а това е добре известна симбиоза. Ясно е, че сега корпорациите могат дори да се възползват от прочистването на пазара от малкия бизнес.

Но сега тези хора са на улицата и не е трудно да си спомним, че т. нар. дребна буржоазия (дребни търговци и др.) променяше цели системи няколко пъти в историята на човечеството.

Тъй като повдигнахме тази тема, струва си да поговорим за ситуацията в петата по големина държава в Европейския съюз, Полша. Започна истинско малко въстание сред представители на малкия и средния бизнес и то вече заплашва да прерасне в нещо повече.

Някои действат директно и „смело“, други се възползват от различни дупки в законите. Да кажем Йозеф Пасек, собственик на ски комплекс в курорт в Южна Полша. Той избягва мерки за заключване, като провежда „политическа среща на върха“ в курорта на всеки 15 минути, като посетителите играят ролята на участници. На входа те трябва да подпишат споразумение за „членство" в неговата партия, наречена „Стачка на собствениците на бизнес".

Йозеф Пасек е един от няколкостотин предприемачи от цяла Полша, които нарушават локдауна по един или друг начин. Как го правят? Засега те просто си затварят очите.

Неговият пример беше последван по различни начини от собствениците на ресторанти, кафенета, нощни клубове, хотели - основно всички, които по закон бяха задължени да затворят.

Според някои оценки близо половината от местния бизнес в Полша работи в „подземен режим“. Например ресторантите приемат гости през задните си входове.

Как властите се справят с това? Те се лутат между „тоягата“ и „моркова“. Най-показателният пример е новият пакет за държавна помощ под формата на милиард злоти. Въпреки това на всички предприятия, заловени в нелегална работа, ще бъде отказана възможността да се възползват от тази помощ.

Проверките работят, но предприемачите вече са усвоили тактиката: отказват да платят глоба на място и се надяват, че в съда ще успеят да докажат незаконността и противоконституционността на глобите.

Какво мислят хората за това? В последната голяма анкета, проведена на 19 януари, мнозинството симпатизира на тези „бунтовници". Около 70% от анкетираните смятат, че кафенетата и ресторантите имат право да нарушават ограниченията. Изключение правят нощните клубове. Само 24 процента от анкетираните подкрепят продължаването на работата им.

Докато предприемачите изглежда се държат „анархистки“, трябва да се отбележи, че властите обещаха да отслабят ограничителните мерки, ако броят на заразените спадне до определена граница. Това се случи на 26 декември, но отслабването на режима не последва. Освен това обещанията за финансова помощ остават неизпълнени.

Разбира се, произволните закони предизвикват значително възмущение. Например църквите все още са отворени, както и някои фирми.

Мерките в Полша, поне на хартия, са сред най-строгите в Европа. Например сега Полша е единствената държава, в която всички хотели са затворени, дори и за бизнес пътници.

Може да изглежда, че има някакво мълчаливо споразумение: държавата позволява някои индулгенции, а предприемачите поне се правят, че спазват мерките и ще продължат да пускат хората през задната врата...

Но въпросът е докога ще продължи така, защото доверието на хората към държавата все повече пада и би било наивно да се очаква от онази част от бизнеса, която честно спазва ограниченията, че ще прави това за неопределено време. Докога държавата ще може да управлява „като идиот“? Полските бизнес бунтовници са уверени, че техните действия неизбежно ще доведат до това държавата да трябва да смекчи мерките.

Но винаги е възможен друг сценарий. Властите може да се страхуват, че губят авторитета си и че никой не ги слуша в страната. И в тази паника властите могат да изхвърлят всички „моркови" и да оставят само „пръчките".

Други държави, разбира се, ще следят отблизо събитията, които се случват тези дни в Полша, както и в Нидерландия, където властите вече заеха изключително твърда и безкомпромисна позиция. След няколко нощи на насилие премиерът Марк Рюте обяви, че няма да има облекчение на мерките.

Изглежда, че се приближаваме все по-бързо до момента, в който всички държави ще трябва да решат по кой път да поемат, или по-скоро как ще реагират на предстоящата ескалация. Ще оправдаят ли нарушенията, като Полша, или ще заемат твърда позиция, като Нидерландия? И двата варианта имат своите плюсове и минуси и окончателното решение вероятно до голяма степен зависи от текущата епидемиологична ситуация.

Но това може да е капан. В края на краищата, както вече видяхме, епидемиологичната ситуация може да се промени драстично и е изключително трудно да се обърне към по-добро (просто погледнете ситуацията във Франция, където изглежда, че дори и най-строгите мерки не водят до резултати ; въпреки че, може би има много фирми във Франция, които работят „под земята").

Факт е, че никой няма „рецепта“ и ако преценим, че кампанията за ваксиниране не върви по план, в близко бъдеще можем да очакваме множество краткосрочни решения, както и възмущение, което ще се натрупва и ескалира.

 

Източник "Фокус"

 


От категорията

Владимир Талев: С Димитър Талев на терасата в Бистрица: Всеки народ, който се разделя, загива!

Всеки Водител, повел хора, повел цял един народ, трябва да е обладан от обич към тези хора., пропомня Владимир талев дучи на баща си Димитър Талев.-1570632373.png

Цар Самуил и неговата държава водят борба с Византия на живот и смърт. Не може ...

21 юни 2021 | 11:52

Проф. Светлана Шаренкова: Вставай страна огромная!

-1517831377.jpg

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия ...

21 юни 2021 | 11:47

Ръкуването се завръща след 16 месеца на пандемия

-1620473962.jpg

В САЩ, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането ...

21 юни 2021 | 17:41

Кеворк Кеворкян: Всичко е наред - мълчат за народа

-1477587010.jpg

Политиката – или онова, което тук минава за „политика“ – сякаш вече е обречена. ...

21 юни 2021 | 15:13