Лили Иванова в Народен театър "Иван Вазов"

Целият концерт беше една емоция, в която публиката и Тя дишаха заедно

Доган: Благодарен съм на "Моята Лили”, защото Тя ме научи да обичам... Тя: Уважението е взаимно!

158415 | 20 май 2023 | 21:14

Гласът на Лили ги изправя в нестихващи аплодисменти. Един път, два пъти, три пъти... публиката в партера се измори да става след всяко изпълнение и феновете останаха през цялото време прави в ритъма на неуморната си икона.

Лили Иванова в Народен театър "Иван Вазов"-Lili-Ivanova-v-Naroden-teatar--Ivan-Vazov-_1684606960.jpgБели рози за Лили Иванова-Beli-rozi-za-Lili-Ivanova_1684609422.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607123.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607104.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607086.jpgНа опашка за Лили Иванова-Na-opashka-za-Lili-Ivanova_1684607061.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607033.jpgЦветя за Лили Иванова-Tsvetya-za-Lili-Ivanova_1684607008.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606986.jpgЦветя за Лили Иванова-Tsvetya-za-Lili-Ivanova_1684606924.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606893.jpgНароден театър."Иван Вазов". Първи Балкон. Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Parvi-Balkon--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606864.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606823.jpg

"Скъпа Лили!

Ти знаеш, че всеки си има “Своята Лили”…

Аз на “Моята Лили” съм изключително благодарен, защото Тя ме научи да обичам…"

 

Това е написал в своето послание, придружено от 21 бели рози до голямата Лили Иванова, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Присъствието му беше голямата изненада на бутиковия концерт на певицата, събрал в петък вечерта в Народния театър “Иван Вазов” двама президенти, вицепрезидент, царица Маргарита, депутати, дипломати, посланици и звезди на българското изкуство – певци, актьори, поети, писатели, художници. Всички те на едно място, за да ни покажат, че музиката обединява, сплотява, единява! Че нотите са най-красноречивият дипломат, а в изкуството граници не съществуват.

Мястото, което десетилетия наред приютява неизчерпаемия талант на артистичната гилдия, снощи бе „разтърсено“ от божествения глас на най-българската изпълнителка - певицата, която вече 60 години е на върха; чиято енергия кипи в ритъма на времето и за която невъзможното просто не съществува.

 

Появата на Ахмед Доган на първи ред на първи балкон беше като взрив. До него седна  Йордан Цонев, а до него Росен Плевнелиев. Изненадата мина като шок през публиката. Той ли е? Как така? Доган не се появявал от 10 години на публично място!

С каква сила Лили Иванова го извади от Сарая, се питаха гостите. Отговорът  е много прост -  гласът на Лили, песните на Лили, текстовете, с които изразява любовта, така че да бръкне в душата на всеки и всеки да има “Своята Лили”…

Ключът за появата на Доган на концерта й е песента “Обичам те”, която Лили изпява за първи път през 1972 година. Стиховете на Дамян Дамянов, облечени в музиката на Тончо Русев и емоционалността им, пресъздадена от Лили Иванова, са оставили близо половин век онова силно въздействие, което изважда Доган от “златната клетка” в стремежа му да я види днес “на живо”.

“Аз сама те пропъдих 

и теб и любовта. 

Аз самата тъй реших. 

И пред своята радост 

избрах аз скръбта, 

пред зората- залез тих.

Знам, за цял живот ще ме намразиш ти, 

но сърцето ми и днес крещи: 

обичам те!…”

 

“Моята Лили” ме научи да обичам..., това е формулата на магията “Лили Иванова”, която и на този концерт бе потвърдена. Слушаш я, около теб залата е див възторг, а Ти си само с Нея. Тя те води. Накъде? Не питаш. Но го искаш. Лили като магьосник властва над душата ти. Съблича я и те кара да се разголваш докрай, да искаш тръпката да не те напуска, да останеш в нейния плен.

 

Посрещни ме – ида отдалече.

Нося ти таз земя, таз земя

Но кому да кажа „Добър вечер!“?

„Добър вечер…“ 

Няма никой у дома, у дома

 

Тази вечер Лили отново посегна към старите шедьоври на тандема Дамян Дамянов/Тончо Русев и поднесе “У дома” по един нов, непознат досега начин, но все така влудяващо въздействащ.

После дойде “Огнище”, пак на Дамян Дамянов и Точно Русев, и публиката изпадна в екстаз.

 

Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч.

Нека със жар, любов,

нека със огън тих

сгреем света край нас

със малко обич…”

 

Целият концерт беше една емоция, в която публиката и Тя дишаха заедно. Лили се появи на сцената, излизайки от едно огромно светещо сърце - в първите мигове сякаш бе вцепенена, докато гласът й излезе и прониже всеки с емоцията. И чак, когато долови химията, Тя се превърна в господарката на сцената - качена на високи токчета, отпиваща глътка вода и като жрица свещенодействаше...

 

... Любовта беше полет над бездна,

последен дъх на душата,

но кога, кога изчезна,

невероятно.

Всичко е обяснимо,

всичко се преживява.

Ти разбра ли какво си имал,

и какво остава? 

И отново нестихващи и дълги аплодисменти.

Председателят на парламента Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Десислава Атанасова, Кристиян Вигенин, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Мустафа Карадайъ, депутати от  Възраждане", духовници от БПЦ, принц Константин-Асен, който съпровождаше майка си царица Маргарита, са на крака…

 

В залага са представители на интелектуалния и артистичния елит на страната - председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, музикалните изпълнители Васил Петров, Михаела Маринова, Кристина Димитрова, Братя Аргирови, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, поетът Александър Петров, актрисата Нона Йотова, Стефан Цанев и Доротея Тончева, композитори, продуценти, актьори, режисьори, художници, поети и писатели .

Гласът на Лили ги изправя в нестихващи аплодисменти. Един път, два пъти, три пъти... публиката в партера се измори да става след всяко изпълнение и феновете останаха през цялото време прави в ритъма на неуморната си икона.

 

Лили Иванова беше в такава върхова форма, че за първи път си позволяваше пряка комуникация с публиката, пускаше кратки коментари между изпълненията. "Този свят е Жена, Морето - е нейна стихия!" "Така че, уважаеми жени - напред към победата!, каза тя .....

А когато дойдоха „Детелини“, „Свири щурче“ и „Панаири“  - отдавна е традиция публиката да пее и танцува заедно с Лили.

 

Фино и елегантно Лили си партнираше с всеки музикант от сцената.  Даваше възможност на всеки да се изяви. Поемаше заряда от китарите на Ангел Дюлгеров, "запали се" от Иван Йорданов – Чери и направи с него няколко вълнуващи дуети с езика на тялото, поклони се на виртуозните цигулки на Орлин Цветанов и Ангел Дюлгеров, на Христо Михалков – бас китара, и Росен Ватев – барабани. Гласът й бе в хармония с беквокалите на LaTiDa,

 

Кулминацията на вечерта беше предпоследният бис – „Камино“  в нов, убийствен аранжимент. В дълга интродукция изпъкнаха виртуозните сола на китаристите Ангел Дюлгеров и Иван Йорданов-Чери, но най-голям възторг предизвика партията на Орлин Цветанов - превъзходен български цигулар, който в последните години неизменно е до примата.

След което Лили извиси такъв глас, че новото “Камино” сякаш отлетя в космоса.

Аплодисментите бяха нестихващи, накрая Лили се принуди да попита зрителите: “И тъй като нямаме резервна песен, коя песен искате да ви изпеем?“.  От залата се чуваха различни гласове. “Хайде разберете се помежду си “, каза тя с чувство за хумор.

 

Почитателите на „Огнище“ бяха по-гласовити и от сцената отново  прозвуча:

“Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч…”

 

Лили изтръгва фразата от душата си, но всъщност изтръгва емоцията от душата на своята  публика. И колкото и да искаш да се скриеш, да си кажеш: какво пък, това е само една песен, факт е, че във всеки концерт, всеки от публиката има своята песен. За едни тази вечер беше “Огнище”, за други “У дома”, за трети “Ветрове”.

 

И на този концерт Лили не пропусна да изпее хита си  “Присъда”. Текстът е шокиращ и те кара да настръхнеш: “Ще ме осъдите, надявам се, накрая, денят ще бъде слънчев и чудесен. За нищо няма да се оправда - последната ми дума ще е песен…” Това е нейната изповед. Всъщност това може да е изповедта на всеки. В този стих е събрана цялата философия на живота. А Лили я поднесе по един безкомпромисен начин, който в началото те парализира, а после си казваш - а твоята последна дума, коя ще е?

 

Вечното момиче Лили завърши незабравимата вечер с думите:

Уважаема публика! Не обичам тази дума публика, защото „публика“ е нещо по-далечно. Затова казвам – уважаеми приятели! Благодаря ви от цялото си сърце. Искам пред вас да благодаря на тези прекрасни момичета и момчета" и се поклони на всеки от музикантите си.

 

Аплодисментите обаче не стихваха…

С дълбок поклон Лили отново се обърна към залата: “За мен и за целия ми екип беше невероятен празник и щастие да имаме такава прекрасна публика като вас. Удоволствието беше за всички нас, а може би и за вас! Благодаря ви и искам да ви пожелая много щастие, много успехи и до нови срещи! Благодаря за уважението и за аплодисментите! С много обич!” 

Никой не искаше да свършва тази магия.

Лили беше в прекрасно настроение, в перфектна форма, с подчертано желание да даде всичко от себе си на тази публика, която отказваше да се раздели с нея. 

 

И магията продължи след концерта.

За Лили Иванова беше организиран изискан бутиков коктейл във фоайето на първи балкон за гостите, за приятели, колеги, журналисти, за хора на изкуството. Политици  дипломати, светила в медицината, архитекти извиха опашка пред нея в желанието си всеки да й изкаже лично възтогра си, да сподели личен миг.

След повече от два часа на сцената, тя се появи в целия си блясък с тесен панталон и сребърни боти, красиво модерно яке на цветя. 

Успя да отдели специално внимание на всеки.

 

Успя да се срещне специално и с турската посланичка Айлин Секизкьок, пред която изпя известна турска песен. Дипломатката стана в луд възторг, когато Лили й заговори на турски. А Лили, свалила високите токове, едно миньорче с необятно въздействие, грееше в своето щастие. За да ни каже, това, което е записала в дневниците си: ”Мярката на живота е не как сме живели, а какво сме оставили след себе си.”

 

На концерта бе представената книгата й "Моят личен дневник", която за първи път изважда на показ нейните откровения за живота и философията й, благодарение на която 60 години е на върха.

Едно луксозно издание с много снимки като доказателство за звездния път на една певица феномен, отдадена на музиката и на публиката, на една истинска победителка на времето, която ни влудява със своята приказка за любовта.

 

И когато накрая я попитах, доволна ли си, отговорът беше: "Щастлива съм! Човек може да се научи да обича, когато го обичат".

 

ПП. След публкуване на тази статия, Лили Иванова написа във Фейсбук.

 

"От цялото си сърце благодаря на г-н Ахмед Доган за уважението, отношението и присъствието на моя концерт в Народен театър "Иван Вазов"! Здраве, щастие и още много успехи! Уважението е взаимно! Още веднъж - благодаря!

С признателност,

Лили Иванова".


От категорията

Георги Йорданов: Пленителен диригент

Георги Йорданов: Пленителен диригент-1603887165.jpg

Маестро Емил Чакъров живя кратко, но сътвори значимо музикално дело. Отиде си ...

8 юни 2023 | 11:53

Любо Киров пее с English Chamber Orchestra пред храм-паметник “Св. Александър Невски”

--_1685974683.jpg

Преди три години на същото място се състоя концертът на Соня Йончева и Пласидо ...

5 юни 2023 | 17:17

Изкуствен интелект създава нови песни на „Бийтълс“

Изкуствен интелект създава нови песни на „Бийтълс“-1460795467.jpg

"Събирайки" отново четиримата музиканти чрез преработка на последните ...

5 юни 2023 | 11:56

Сънят на Ангела ни буди

Четвъртата стихосбирка на Катя Кремзер - "Дланите на Господ", е с премиера на 8 юни в Българския културен център в София-Chetvartata-stihosbirka-na-Katya-Kremzer----Dlanite-na-Gospod--e-s-premiera-na-8-yuni-v-Balgarskiya-kulturen-tsentar-v-Sofiya_1686197912.png

Четвърта стихосбирка на Катя Кремзер - "Дланите на Господ", е с ...

8 юни 2023 | 07:16

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33