Лили Иванова в Народен театър "Иван Вазов"

Целият концерт беше една емоция, в която публиката и Тя дишаха заедно

Доган: Благодарен съм на "Моята Лили”, защото Тя ме научи да обичам... Тя: Уважението е взаимно!

213834 | 20 май 2023 | 21:14

Гласът на Лили ги изправя в нестихващи аплодисменти. Един път, два пъти, три пъти... публиката в партера се измори да става след всяко изпълнение и феновете останаха през цялото време прави в ритъма на неуморната си икона.

Лили Иванова в Народен театър "Иван Вазов"-Lili-Ivanova-v-Naroden-teatar--Ivan-Vazov-_1684606960.jpgБели рози за Лили Иванова-Beli-rozi-za-Lili-Ivanova_1684609422.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607123.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607104.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607086.jpgНа опашка за Лили Иванова-Na-opashka-za-Lili-Ivanova_1684607061.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684607033.jpgЦветя за Лили Иванова-Tsvetya-za-Lili-Ivanova_1684607008.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606986.jpgЦветя за Лили Иванова-Tsvetya-za-Lili-Ivanova_1684606924.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606893.jpgНароден театър."Иван Вазов". Първи Балкон. Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Parvi-Balkon--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606864.jpgНароден театър."Иван Вазов". Публиката на Лили Иванова-Naroden-teatar-Ivan-Vazov--Publikata-na-Lili-Ivanova_1684606823.jpg

"Скъпа Лили!

Ти знаеш, че всеки си има “Своята Лили”…

Аз на “Моята Лили” съм изключително благодарен, защото Тя ме научи да обичам…"

 

Това е написал в своето послание, придружено от 21 бели рози до голямата Лили Иванова, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Присъствието му беше голямата изненада на бутиковия концерт на певицата, събрал в петък вечерта в Народния театър “Иван Вазов” двама президенти, вицепрезидент, царица Маргарита, депутати, дипломати, посланици и звезди на българското изкуство – певци, актьори, поети, писатели, художници. Всички те на едно място, за да ни покажат, че музиката обединява, сплотява, единява! Че нотите са най-красноречивият дипломат, а в изкуството граници не съществуват.

Мястото, което десетилетия наред приютява неизчерпаемия талант на артистичната гилдия, снощи бе „разтърсено“ от божествения глас на най-българската изпълнителка - певицата, която вече 60 години е на върха; чиято енергия кипи в ритъма на времето и за която невъзможното просто не съществува.

 

Появата на Ахмед Доган на първи ред на първи балкон беше като взрив. До него седна  Йордан Цонев, а до него Росен Плевнелиев. Изненадата мина като шок през публиката. Той ли е? Как така? Доган не се появявал от 10 години на публично място!

С каква сила Лили Иванова го извади от Сарая, се питаха гостите. Отговорът  е много прост -  гласът на Лили, песните на Лили, текстовете, с които изразява любовта, така че да бръкне в душата на всеки и всеки да има “Своята Лили”…

Ключът за появата на Доган на концерта й е песента “Обичам те”, която Лили изпява за първи път през 1972 година. Стиховете на Дамян Дамянов, облечени в музиката на Тончо Русев и емоционалността им, пресъздадена от Лили Иванова, са оставили близо половин век онова силно въздействие, което изважда Доган от “златната клетка” в стремежа му да я види днес “на живо”.

“Аз сама те пропъдих 

и теб и любовта. 

Аз самата тъй реших. 

И пред своята радост 

избрах аз скръбта, 

пред зората- залез тих.

Знам, за цял живот ще ме намразиш ти, 

но сърцето ми и днес крещи: 

обичам те!…”

 

“Моята Лили” ме научи да обичам..., това е формулата на магията “Лили Иванова”, която и на този концерт бе потвърдена. Слушаш я, около теб залата е див възторг, а Ти си само с Нея. Тя те води. Накъде? Не питаш. Но го искаш. Лили като магьосник властва над душата ти. Съблича я и те кара да се разголваш докрай, да искаш тръпката да не те напуска, да останеш в нейния плен.

 

Посрещни ме – ида отдалече.

Нося ти таз земя, таз земя

Но кому да кажа „Добър вечер!“?

„Добър вечер…“ 

Няма никой у дома, у дома

 

Тази вечер Лили отново посегна към старите шедьоври на тандема Дамян Дамянов/Тончо Русев и поднесе “У дома” по един нов, непознат досега начин, но все така влудяващо въздействащ.

После дойде “Огнище”, пак на Дамян Дамянов и Точно Русев, и публиката изпадна в екстаз.

 

Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч.

Нека със жар, любов,

нека със огън тих

сгреем света край нас

със малко обич…”

 

Целият концерт беше една емоция, в която публиката и Тя дишаха заедно. Лили се появи на сцената, излизайки от едно огромно светещо сърце - в първите мигове сякаш бе вцепенена, докато гласът й излезе и прониже всеки с емоцията. И чак, когато долови химията, Тя се превърна в господарката на сцената - качена на високи токчета, отпиваща глътка вода и като жрица свещенодействаше...

 

... Любовта беше полет над бездна,

последен дъх на душата,

но кога, кога изчезна,

невероятно.

Всичко е обяснимо,

всичко се преживява.

Ти разбра ли какво си имал,

и какво остава? 

И отново нестихващи и дълги аплодисменти.

Председателят на парламента Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Десислава Атанасова, Кристиян Вигенин, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Мустафа Карадайъ, депутати от  Възраждане", духовници от БПЦ, принц Константин-Асен, който съпровождаше майка си царица Маргарита, са на крака…

 

В залага са представители на интелектуалния и артистичния елит на страната - председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, музикалните изпълнители Васил Петров, Михаела Маринова, Кристина Димитрова, Братя Аргирови, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, поетът Александър Петров, актрисата Нона Йотова, Стефан Цанев и Доротея Тончева, композитори, продуценти, актьори, режисьори, художници, поети и писатели .

Гласът на Лили ги изправя в нестихващи аплодисменти. Един път, два пъти, три пъти... публиката в партера се измори да става след всяко изпълнение и феновете останаха през цялото време прави в ритъма на неуморната си икона.

 

Лили Иванова беше в такава върхова форма, че за първи път си позволяваше пряка комуникация с публиката, пускаше кратки коментари между изпълненията. "Този свят е Жена, Морето - е нейна стихия!" "Така че, уважаеми жени - напред към победата!, каза тя .....

А когато дойдоха „Детелини“, „Свири щурче“ и „Панаири“  - отдавна е традиция публиката да пее и танцува заедно с Лили.

 

Фино и елегантно Лили си партнираше с всеки музикант от сцената.  Даваше възможност на всеки да се изяви. Поемаше заряда от китарите на Ангел Дюлгеров, "запали се" от Иван Йорданов – Чери и направи с него няколко вълнуващи дуети с езика на тялото, поклони се на виртуозните цигулки на Орлин Цветанов и Ангел Дюлгеров, на Христо Михалков – бас китара, и Росен Ватев – барабани. Гласът й бе в хармония с беквокалите на LaTiDa,

 

Кулминацията на вечерта беше предпоследният бис – „Камино“  в нов, убийствен аранжимент. В дълга интродукция изпъкнаха виртуозните сола на китаристите Ангел Дюлгеров и Иван Йорданов-Чери, но най-голям възторг предизвика партията на Орлин Цветанов - превъзходен български цигулар, който в последните години неизменно е до примата.

След което Лили извиси такъв глас, че новото “Камино” сякаш отлетя в космоса.

Аплодисментите бяха нестихващи, накрая Лили се принуди да попита зрителите: “И тъй като нямаме резервна песен, коя песен искате да ви изпеем?“.  От залата се чуваха различни гласове. “Хайде разберете се помежду си “, каза тя с чувство за хумор.

 

Почитателите на „Огнище“ бяха по-гласовити и от сцената отново  прозвуча:

“Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч…”

 

Лили изтръгва фразата от душата си, но всъщност изтръгва емоцията от душата на своята  публика. И колкото и да искаш да се скриеш, да си кажеш: какво пък, това е само една песен, факт е, че във всеки концерт, всеки от публиката има своята песен. За едни тази вечер беше “Огнище”, за други “У дома”, за трети “Ветрове”.

 

И на този концерт Лили не пропусна да изпее хита си  “Присъда”. Текстът е шокиращ и те кара да настръхнеш: “Ще ме осъдите, надявам се, накрая, денят ще бъде слънчев и чудесен. За нищо няма да се оправда - последната ми дума ще е песен…” Това е нейната изповед. Всъщност това може да е изповедта на всеки. В този стих е събрана цялата философия на живота. А Лили я поднесе по един безкомпромисен начин, който в началото те парализира, а после си казваш - а твоята последна дума, коя ще е?

 

Вечното момиче Лили завърши незабравимата вечер с думите:

Уважаема публика! Не обичам тази дума публика, защото „публика“ е нещо по-далечно. Затова казвам – уважаеми приятели! Благодаря ви от цялото си сърце. Искам пред вас да благодаря на тези прекрасни момичета и момчета" и се поклони на всеки от музикантите си.

 

Аплодисментите обаче не стихваха…

С дълбок поклон Лили отново се обърна към залата: “За мен и за целия ми екип беше невероятен празник и щастие да имаме такава прекрасна публика като вас. Удоволствието беше за всички нас, а може би и за вас! Благодаря ви и искам да ви пожелая много щастие, много успехи и до нови срещи! Благодаря за уважението и за аплодисментите! С много обич!” 

Никой не искаше да свършва тази магия.

Лили беше в прекрасно настроение, в перфектна форма, с подчертано желание да даде всичко от себе си на тази публика, която отказваше да се раздели с нея. 

 

И магията продължи след концерта.

За Лили Иванова беше организиран изискан бутиков коктейл във фоайето на първи балкон за гостите, за приятели, колеги, журналисти, за хора на изкуството. Политици  дипломати, светила в медицината, архитекти извиха опашка пред нея в желанието си всеки да й изкаже лично възтогра си, да сподели личен миг.

След повече от два часа на сцената, тя се появи в целия си блясък с тесен панталон и сребърни боти, красиво модерно яке на цветя. 

Успя да отдели специално внимание на всеки.

 

Успя да се срещне специално и с турската посланичка Айлин Секизкьок, пред която изпя известна турска песен. Дипломатката стана в луд възторг, когато Лили й заговори на турски. А Лили, свалила високите токове, едно миньорче с необятно въздействие, грееше в своето щастие. За да ни каже, това, което е записала в дневниците си: ”Мярката на живота е не как сме живели, а какво сме оставили след себе си.”

 

На концерта бе представената книгата й "Моят личен дневник", която за първи път изважда на показ нейните откровения за живота и философията й, благодарение на която 60 години е на върха.

Едно луксозно издание с много снимки като доказателство за звездния път на една певица феномен, отдадена на музиката и на публиката, на една истинска победителка на времето, която ни влудява със своята приказка за любовта.

 

И когато накрая я попитах, доволна ли си, отговорът беше: "Щастлива съм! Човек може да се научи да обича, когато го обичат".

 

ПП. След публкуване на тази статия, Лили Иванова написа във Фейсбук.

 

"От цялото си сърце благодаря на г-н Ахмед Доган за уважението, отношението и присъствието на моя концерт в Народен театър "Иван Вазов"! Здраве, щастие и още много успехи! Уважението е взаимно! Още веднъж - благодаря!

С признателност,

Лили Иванова".


От категорията

Художникът Вили Николов събира красота, лирика и поезия в едно

Художникът Вили Николов-Hudozhnikat-Vili-Nikolov_1708593180.jpg

Изложбата „Естетика/Полифония“ ще бъде представена в галерия „Милениум“ ...

22 февр. 2024 | 11:11

Отличиха 19-годишна българка с наградата "Европейска изгряваща звезда" на "Берлинале"

Маргарита Стойкова СНИМКА: Facebook/Iliana Ivanova-European Commissioner-Margarita-Stoykova-SNIMKA--Facebook-Iliana-Ivanova-European-Commissioner_1708428909.jpg

Стойкова е на 19 години и е най-младият талант, избран тази година за Shooting ...

20 февр. 2024 | 13:34

Две премиери в един и същи ден

„Урок за плешивата певица“ и „Нощта на Трибадите“ в НАТФИЗ
(Галерия)

„Урок за плешивата певица“  и „Нощта на Трибадите“ в НАТФИЗ--Urok-za-pleshivata-pevitsa--i--Noshtta-na-Tribadite--v-NATFIZ_1708703646.jpg

23 февр. 2024 | 17:52

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга-Panko-Anchev--Granitski-prosledyava-evolyutsiyata-na-natsionalnoto-chuvstvo-v-literaturata-ni-v-nova-kniga_1708427367.jpg

Той формулира оригинално и сполучливо неговото проявление у отделните автори, ...

20 февр. 2024 | 13:09

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43