Илияна Йотова явно се е повлияла от руската традиция, но не бива да се престарава, посочва историкът

Акад. Марков: Тотлебен е немец, щом благодарим на Полша, защо не благодарим и на Германия за 3 март!

94792 | 6 март 2018 | 13:52

Не трябва наред с Русия да се отдава почит за Освобождението на Финландия, Литва, Полша и Украйна. Тогава такива държави няма. Те са част от Руската империя, посочва историкът


- Как ще коментирате посещението на руския патриарх Кирил и честванията за Трети март унас, акад. Марков? Те събудиха толкова страсти!

- За мен това посещение е естествено, защото самата, девета поред, руско-турска война, която за нас е освободителна, е под влиянието на два фактора – славянофилите и руската църква. Общественото настроение се формира главно под влияние на църквата и на славянофилите, тъй като императорът не е желаел да воюва. Реформите в армията не са завършени и император Александър II се страхува да не понесе поражение както неговия баща Николай II в Кримската война. Така че патриархът дойде точно навреме за отбелязването на 140-годишнината.

 

- Но си тръгна с неочакван за човек като него, който би трябвало да бъде благ, коментар. Доже обяви, че е огорчен. Кое го подразни?

- И в Царство България, и в Народна република България, на Трети март се говори за Русия освободителка и за руската армия. А това е една многонационална империя, в армията ѝ участват войници от различни народности, разбира се, най-много са от руска народност. Патриархът беше подразнен, мисля че премиерът Борисов изброи на кои премиери се обадил и на кои държави трябва да бъдем признателни и от кои е получил поздравления. Спомена Полша, Украйна и Литва, а тези три държави днес имат русофобска политика във връзка с Източна Украйна и с Крим. И съвременната политика се пренесе на отношението към миналото. Затова патриарх Кирил възрази – каза, наистина, това са полкове от Финландия, от Полша, от Малорусия. По време на Освободителната война в Русия ке се казва: великоруси, малоруси и белоруси. Не казват Украйна. Защото Украйна - това е покрайнина на Руската империя. И патриарх Кирил се е подразнил, защото се говори не само за Русия. А ние, понеже сме в Европейския съюз и в НАТО, политиката явно слага своя отпечатък. А турският министър-председател какво направи?! Честити националния ни празник, без да каже какво се е случило на този ден, както правеше Плевнелиев някога – не каза кой ни е освободил и от какво сме освободени. Аз бях много учуден, че и Черна гора набутаха в този списък.

 

- Когато не се споменават наред с руските войници, и поляците, украинците, литовците – това манипулиране на историята ли е?

- Трябва да се казват войниците, разбира се, но не трябва да се казва, че наред с Русия са били Финландия, Литва, Полша и Украйна. Тогава такива държави просто няма. Те са част от Руската империя. Трябва да се намери точката на равновесието. Ако вземем командването на руската армия, ами там има много германци! Ген. Тотлебен, който превзема Плевен, е германец. Александър Батенберг от Хесен също е офицер от руската армия. Затова, когато се говори за страна - това е Русия.

 

- Искате да кажете, че, щом споменаваме Полша, Финландия и Украйна заради техните войници, трябва да благодарим и на Германия заради нейните офицери?

- Има много германци, които участват във войната – особено в офицерския корпус и аристокрацията. На Шипка са изписани имената на загиналите – там има много полски имена. Затова казвам – трябва да се намери мярката, да не се намесва съвременната политика. Радвам се, че на Шипка не стана някоя провокация. Шепа хора от т.нар. атлантици можеха да освиркат руския патриарх. Радвам се, че това не стана, защото в Москва са много чувствителни на тази тема. Навремето пропагандата казваше - „двойни освободители“, няма двойни освободители, но едно освобождение има. А днес има колеги историци, които отричат Освободителната война. Казват – руските царе се стремят към топлите морета. Да, така е, но ние се стремим към свобода! Има съвпадане на интереси. Народът е на страната на тази война. Край Попово има един паметник – Коконката му казват, защото там загива един 27-годишен руски княз и оставя млада жена с малко дете. И след Освобождението тя му построява паметник с една плачеща жена. Та кой е дошъл от друга държава тук да загива, оставяйки имението си и Санкт Петербург?!

Вижте имената на загиналите – има полк. Пушкин, има Лермонтов, Толстой – това са офицери! Трябва да се постъпва много внимателно, да не се увличаме по тази натовска линия. Обичам да се шегувам, че Чичо Сам изгони Дядо Иван от икономиката, от политиката и от отбраната, но не може да го изгони от историята. Цинизъм е, когато се казва – какви са тези 200 000 загинали, те са само 68 750. Добре, има ли толкова много  гробове чужда армия на българска земя? Много трябва да внимаваме с цинизма. Има храненици на разни фондации, няма да споменавам най-известната от тях. Русофобията става съвременна политика, но да не забравяме Стамболов, който е учил в Одеса. Той казва – аз съм против руския царизъм и неговия стремеж да постави българската държава в зависимост, но съм признателен на руския народ за Освобождението.

 

- Тази линия на имперско високомерие у руския царизъм, която дразни Стамболов, не съзряхме ли и у поведението на руския патриарх? Нима нямаше елемент на назидание в поведението му, в поведението на днешна Русия да бъдем безкрайно благодарни за Освобождението?

- Това е имперският синдром. Русия е империя – някога, а и сега. Вижте Ердоган! Там също има имперски синдром – непрекъснато говорят за величието на Османската империя и това, че е била на три континента. В Русия също има имперски синдром – щом сме ви освободите, вие трябва да бъдете не само признателни, но и послушни! Всяка велика държава има великодържавни интереси без разлика на идеологията – Русия или Съветския съюз. Или пък Съединените щати. САЩ също имат една великодържавна политика и тук на Балканите, в това число. Ние сме най-великите, ние управляваме света, ние доминираме света! Тръмп непрекъснато говори, че ще върне величието на Америка. Това е имперски синдром при това, без САЩ да са били империя, те са били британска колония. Аз ходя в Москва на конференции, съхрани се една комисия на историците от България и от Русия. Казвам на руските колеги – разберете, ние сме две отделни държави. Проблемът в Москва е, че те не ни различават – казват, нашите интереси, това са и ваши интереси. Да, понякога тези интереси съвпадат, но понякога тези интереси се разминават. И те трябва да го възприемат. Та ние воюваме в Добруджа през есента на 1916 г. и ген. Йордан Колев, бесарабски българин, който обича Русия казва: „Кавалеристи, с болка на сърцето ще ви заповядам да се биете с нашите освободители!

Но какво правят руснаците в нашата родна Добруджа? Ще ги бием като всеки враг на обединена България!“ Тогава нашите кавалеристи бият казаците, поради което Първата световна война беше забранена за изследване в Народна република България. Но ние обясняваме, че тогава те не са освободители, дошли са, за да утвърдят румънската окупация на Добруджа. Тогава има едно изследване в Първа софийска дивизия, защото има опасение сред командването дали войниците ще се бият с руснаците – цялата пропаганда е русофилска, включително позивите, които хвърлят руснаците са в духа на това, че вие не може да се биете с нас, освободителите, обърнете оръжие срещу немските агенти Фердинанд и Радославов. И руското командване не вярва, че ще се бием с тях. Но българските войници казват – ние не се бием с Русия, а за нашата родна Добруджа. Така че и днес руснаците трябва да разберат, че отношенията ни трябва да бъдат равнопоставени. Нашият път е избран – ние сме в Европейския съюз и в НАТО.

 

- Трябва да водим балансирана политика, това е вашият призив, така ли?

- Да. Да видим какво прави Виктор Орбан в Унгария, особено по отношение на енергетиката! Та това е историческа вражда – като започнем от смъртта на техния национален герой Шандор Петьофи, когото руските казаци са заклали в една битка и стигнем до 1956 г. и съветските танкове. А при нас се люшка махалото. Политически не трябва да се увличаме в русофобска реторика, както правеше Плевнелиев. Това са обременени хора от епохата на комунизма.

 

- Вицепрезидентът Илияна Йотова пък приклекна пред руския патриарх, при положение, че не сме я виждали да прикляка пред българския. Трябваше ли да го прави?

- Това е руската традиция. Така правят руснаците. Чудя се как оцеля православието в Русия след болшевишкия терор. Сталин възстановява патриаршията едва през 1941 г., когато разбира, че не може без православието. Виждал съм в Загорск (там се намира Московската духовна академия – б.р.) как падат на колене и на колене стигат до иконата. Илияна Йотова явно се е повлияла от руската традиция, но не бива да се престарава.

 

- Честванията и на този Трети март поставиха въпроса това ли трябва да бъде националния ни празник, щом разделя, а не обединява хората?
- След 1989 г. имаше спорове кой да бъде националният ни празник. На Трети март се възстановява българската държавност и България се завръща на политическата карта на Европа. Без Трети март нямаше да има нито 6 септември, нито 22 септември, защото нямаше да има какво да съединяваме и да на какво да обявяваме независимост. Лошо е обаче, че се възстанови филството и фобството.

Като историк предупреждавам – всяко филство и фобство е вредно, защото се хаби национална енергия, ние трябва да бъдем преди всичко българи. И не споделям това ново деление на фили и фоби. Трети март е един национален идеал. Нашите деди се сражаваха и във войната срещу Сърбия 1885 г., и в двете Балкански войни, и в двете световни войни за този идеал. Това че не се осъществил идеала от Сан Стефано, не е виновен самият идеал, както твърдят някои млади колеги. Виновна е българската политика, която нямаше търпението да завърши етапно изпълнението на този национален идеал и която след успеха на Съединението реши, че за едно поколение може да завърши обединението на българските земи.

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08