Сергей Радченко: Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред

Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред

Проф Сергей Радченко: Путин няма никакъв шанс да излезе в "спокойна пенсия". Ножовете са извадени

10000 | 2 ноем. 2022 | 08:35

Русия претърпя големи загуби, но има много възможности и запазва способността си за нанасяне на сериозни щети на Украйна. Така че бих казал, че най-вероятният изход е или пълно замразяване, или ядрена война в Украйна - ужасяваща перспектива.


Почетният професор в Центъра "Хенри Кисинджър" към университета Джон Хопкинс (Вашингтон), Сергей Радченко, е специалист по Студената война, на която е посветил множество книги.

 

В интервю за електронното издание на френския вестник L'Express академикът се връща към историята на превратите в СССР.

 

И гарантира, че стремглавото бързане на Владимир Путин не му оставя никакъв шанс да излезе в "спокойна пенсия".

L"EXPRESS: Смятате, че ще бъде много трудно Владимир Путин да бъде свален от власт. Защо ? Не я ли отслабват военните неуспехи на Русия?

СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Официалният процес на уволнение със законови средства е почти немислим. Той трябва да бъде предложен от Думата и одобрен от Съвета на федерацията. Прагът, който трябва да бъде достигнат, е много висок. Пучът ще изисква подкрепата на военните. А Путин първо избира антуража си по критерия за лоялност, която цени преди всичко.

В исторически план държавните преврати са рядкост. Трябва да бъдат изпълнени много условия. Тежко военно поражение може да допринесе за това. Това ще изисква и участието на службите за сигурност: ФСБ, Федералната служба за защита, Федералната служба на националната гвардия.

L"EXPRESS: Възможно ли е някой от приближените му да го предаде?

СЕРГЕЙ Р.: Да, възможно е. Вече имаше случаи на предателство в историята на кремълския елит, например свалянето на Хрушчов през 1966 г.: политическият елит просто се умори от диктаторските му маниери. Действията срещу него изискват намесата на службите за сигурност и КГБ. Сталин, от друга страна, тероризираше политическия елит. Проблемът е кой се осмелява да излезе от гората и да действа първи срещу лидера. Ако се замислите, дълголетието на Сталин е поразително. И от друга страна, страхът от елита беше разбираем.

Днес широко разпространена е идеята, че Русия е във война, че всички те са замесени, че опит за държавен преврат може да ги накара да загубят властта си, дори живота си, и да рискуват дълъг затвор. Западът държи отговорен целия руски елит, което го подтиква да остане лоялен на Путин. Ето защо няма изменници.

L"EXPRESS: Според вас Путин вероятно е решил да остане на власт. В това отношение различава ли се поведението му от това на предишните руски и съветски лидери?

СЕРГЕЙ Р.: Горбачов и Елцин, които подадоха оставка, са по-скоро изключения. Горбачов вече нямаше реална власт и оставането му на поста беше безсмислено. Елцин напусна по здравословни причини. Обратно, Хрушчов беше свален, Сталин и Брежнев умряха в леглата си.

Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред: или някой ще го убие, или той ще умре. Няма безопасен вариант, ножовете са извадени. Твърде късно е за мирно оттегляне.

L"EXPRESS: Военно поражение, икономически затруднения или народно недоволство не биха ли могли да го накарат да "отстъпи властта?"

СЕРГЕЙ Р.: Шансовете са много малки. Руснаците са много пасивни, много е трудно да ги накараш да се задействат. За да застрашат Путин, стотици хиляди хора трябва да се разбунтуват. Днес ситуацията в Русия е много по-добра, отколкото през 90-те години: затова тя запазва известна популярност, дори и да е трудно да го признаем. Това, което е възможно, е сепаратизъм, особено в Кавказ. Русия се държи там империалистически, тя управляваше с бруталност тази територия през 19 век. На тази територия исторически има неприязън към руското господство, което се е проявило през 19 век, но и по време на чеченските войни. Tам хората не искат да умират за имперските илюзии на Путин.

L"EXPRESS: Какъв според Вас е най-вероятният изход за Путин и Русия?

СЕРГЕЙ Р.: Дълго време мислех, че най-вероятният изход е пълно замразяване на конфликта. Украинската контраофанзива оспорва тази перспектива. Русия претърпя големи загуби, но има много възможности и запазва способността си за нанасяне на сериозни щети на Украйна. Така че бих казал, че най-вероятният изход е или пълно замразяване, или ядрена война в Украйна - ужасяваща перспектива.

L"EXPRESS: Украинците искат да си върнат територията. От тяхна гледна точка е разумно. Но дали ще стигнат там, преди да избухне ядрена война?

СЕРГЕЙ Р. : Най-добрата политика е да бъде подкрепяна Украйна, както НАТО вече прави. Не вярвам, че Западът може да направи много. Особено след като Путин показа, че няма намерение да отстъпи.

L"EXPRESS: Това ли е подходящият момент за преговори?

СЕРГЕЙ Р.: Винаги е подходящо време за преговори. Ключовият въпрос е какво може да пожертва Путин. Предполагам, че неговата червена линия е Крим.

L"EXPRESS: Кои са потенциалните наследници на Путин? Може ли да го замени някой с умерени възгледи?

СЕРГЕЙ Р.: Не вярвам неговият наследник да дойде от службите за сигурност, където мъжете са твърде стари и не особено здрави. Сред цивилните се откроява премиерът Михаил Мишустин, компетентен технократ. Можем да споменем и бившия министър-председател Сергей Кириенко, който не е особено компетентен, но понякога минава за технократ.

L"EXPRESS: Жените изглежда напълно отсъстват от руския политически елит. Наистина ли е така? Някой има ли влияние зад кулисите, например съпругите?

СЕРГЕЙ Р.: Руското общество е доминирано от мъже и много руски жени споделят идеологията, която им дава предимство. Съпругите не играят важна роля. От тази гледна точка Русия не е изолиран случай. Нито една жена не е заставала начело на Съединени щати. Но в Русия има компетентни жени, започвайки с директора на Централната банка, която върши абсолютно забележителна работа. Решенията ѝ помогнаха да се запази стабилността на руските финанси след тежките западни санкции.

L"EXPRESS: Как си обяснявате твърдото отношение на някой, който някога е минавал за либерал? Чист опортюнизъм?

СЕРГЕЙ Р.: Всички са цинични! Те трябва да съответстват на разказа, който е бил инсталиран. Това оставя надежда: ако са цинични и прагматични, могат да променят позицията си.

L"EXPRESS: Около Путин има голям брой хора, които смятат политиката му за лоша. Такъв ли е случаят с Медведев?

СЕРГЕЙ Р.: Не бих се изненадал да науча това. Днес той доказва своята лоялност.


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19