Сергей Радченко: Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред

Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред

Проф Сергей Радченко: Путин няма никакъв шанс да излезе в "спокойна пенсия". Ножовете са извадени

13566 | 2 ноем. 2022 | 08:35

Русия претърпя големи загуби, но има много възможности и запазва способността си за нанасяне на сериозни щети на Украйна. Така че бих казал, че най-вероятният изход е или пълно замразяване, или ядрена война в Украйна - ужасяваща перспектива.


Почетният професор в Центъра "Хенри Кисинджър" към университета Джон Хопкинс (Вашингтон), Сергей Радченко, е специалист по Студената война, на която е посветил множество книги.

 

В интервю за електронното издание на френския вестник L'Express академикът се връща към историята на превратите в СССР.

 

И гарантира, че стремглавото бързане на Владимир Путин не му оставя никакъв шанс да излезе в "спокойна пенсия".

L"EXPRESS: Смятате, че ще бъде много трудно Владимир Путин да бъде свален от власт. Защо ? Не я ли отслабват военните неуспехи на Русия?

СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Официалният процес на уволнение със законови средства е почти немислим. Той трябва да бъде предложен от Думата и одобрен от Съвета на федерацията. Прагът, който трябва да бъде достигнат, е много висок. Пучът ще изисква подкрепата на военните. А Путин първо избира антуража си по критерия за лоялност, която цени преди всичко.

В исторически план държавните преврати са рядкост. Трябва да бъдат изпълнени много условия. Тежко военно поражение може да допринесе за това. Това ще изисква и участието на службите за сигурност: ФСБ, Федералната служба за защита, Федералната служба на националната гвардия.

L"EXPRESS: Възможно ли е някой от приближените му да го предаде?

СЕРГЕЙ Р.: Да, възможно е. Вече имаше случаи на предателство в историята на кремълския елит, например свалянето на Хрушчов през 1966 г.: политическият елит просто се умори от диктаторските му маниери. Действията срещу него изискват намесата на службите за сигурност и КГБ. Сталин, от друга страна, тероризираше политическия елит. Проблемът е кой се осмелява да излезе от гората и да действа първи срещу лидера. Ако се замислите, дълголетието на Сталин е поразително. И от друга страна, страхът от елита беше разбираем.

Днес широко разпространена е идеята, че Русия е във война, че всички те са замесени, че опит за държавен преврат може да ги накара да загубят властта си, дори живота си, и да рискуват дълъг затвор. Западът държи отговорен целия руски елит, което го подтиква да остане лоялен на Путин. Ето защо няма изменници.

L"EXPRESS: Според вас Путин вероятно е решил да остане на власт. В това отношение различава ли се поведението му от това на предишните руски и съветски лидери?

СЕРГЕЙ Р.: Горбачов и Елцин, които подадоха оставка, са по-скоро изключения. Горбачов вече нямаше реална власт и оставането му на поста беше безсмислено. Елцин напусна по здравословни причини. Обратно, Хрушчов беше свален, Сталин и Брежнев умряха в леглата си.

Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред: или някой ще го убие, или той ще умре. Няма безопасен вариант, ножовете са извадени. Твърде късно е за мирно оттегляне.

L"EXPRESS: Военно поражение, икономически затруднения или народно недоволство не биха ли могли да го накарат да "отстъпи властта?"

СЕРГЕЙ Р.: Шансовете са много малки. Руснаците са много пасивни, много е трудно да ги накараш да се задействат. За да застрашат Путин, стотици хиляди хора трябва да се разбунтуват. Днес ситуацията в Русия е много по-добра, отколкото през 90-те години: затова тя запазва известна популярност, дори и да е трудно да го признаем. Това, което е възможно, е сепаратизъм, особено в Кавказ. Русия се държи там империалистически, тя управляваше с бруталност тази територия през 19 век. На тази територия исторически има неприязън към руското господство, което се е проявило през 19 век, но и по време на чеченските войни. Tам хората не искат да умират за имперските илюзии на Путин.

L"EXPRESS: Какъв според Вас е най-вероятният изход за Путин и Русия?

СЕРГЕЙ Р.: Дълго време мислех, че най-вероятният изход е пълно замразяване на конфликта. Украинската контраофанзива оспорва тази перспектива. Русия претърпя големи загуби, но има много възможности и запазва способността си за нанасяне на сериозни щети на Украйна. Така че бих казал, че най-вероятният изход е или пълно замразяване, или ядрена война в Украйна - ужасяваща перспектива.

L"EXPRESS: Украинците искат да си върнат територията. От тяхна гледна точка е разумно. Но дали ще стигнат там, преди да избухне ядрена война?

СЕРГЕЙ Р. : Най-добрата политика е да бъде подкрепяна Украйна, както НАТО вече прави. Не вярвам, че Западът може да направи много. Особено след като Путин показа, че няма намерение да отстъпи.

L"EXPRESS: Това ли е подходящият момент за преговори?

СЕРГЕЙ Р.: Винаги е подходящо време за преговори. Ключовият въпрос е какво може да пожертва Путин. Предполагам, че неговата червена линия е Крим.

L"EXPRESS: Кои са потенциалните наследници на Путин? Може ли да го замени някой с умерени възгледи?

СЕРГЕЙ Р.: Не вярвам неговият наследник да дойде от службите за сигурност, където мъжете са твърде стари и не особено здрави. Сред цивилните се откроява премиерът Михаил Мишустин, компетентен технократ. Можем да споменем и бившия министър-председател Сергей Кириенко, който не е особено компетентен, но понякога минава за технократ.

L"EXPRESS: Жените изглежда напълно отсъстват от руския политически елит. Наистина ли е така? Някой има ли влияние зад кулисите, например съпругите?

СЕРГЕЙ Р.: Руското общество е доминирано от мъже и много руски жени споделят идеологията, която им дава предимство. Съпругите не играят важна роля. От тази гледна точка Русия не е изолиран случай. Нито една жена не е заставала начело на Съединени щати. Но в Русия има компетентни жени, започвайки с директора на Централната банка, която върши абсолютно забележителна работа. Решенията ѝ помогнаха да се запази стабилността на руските финанси след тежките западни санкции.

L"EXPRESS: Как си обяснявате твърдото отношение на някой, който някога е минавал за либерал? Чист опортюнизъм?

СЕРГЕЙ Р.: Всички са цинични! Те трябва да съответстват на разказа, който е бил инсталиран. Това оставя надежда: ако са цинични и прагматични, могат да променят позицията си.

L"EXPRESS: Около Путин има голям брой хора, които смятат политиката му за лоша. Такъв ли е случаят с Медведев?

СЕРГЕЙ Р.: Не бих се изненадал да науча това. Днес той доказва своята лоялност.


Еврохолд

От категорията

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж-Snimka--kremlin-ru_1717663625.jpg

Те са смятани за елита на руския шпионаж, а Владимир Путин ги нарича "деца ...

14 юни 2024 | 14:09

Ройтерс: Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия

Срещата на върха за Украйна привлича световни лидери, но не успя да изолира Русия-Sreshtata-na-varha-za-Ukrayna-privlicha-svetovni-lideri--no-ne-uspya-da-izolira-Rusiya_1718362573.jpg

Срещата се провежда в труден момент за Украйна на бойното поле. Руските войски, ...

14 юни 2024 | 13:50

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42