Глаговест Сендов (Георги Колев)

Акад. Благовест Сендов:

Трябва да въведем не трудови, а образователни войски

6274 | 5 ян. 2015 | 13:47

Интервю на Мариела БАЛЕВА за надеждата, патриотизма и намесата на чужди посланициАкадемик Благовест Сендов е математик, политик и дипломат. Роден е през 1932 г. в Асеновград. Ректор на Софийския университет (1973-1979), председател на БАН от 1988 до 1991 г. През 1990 г. участва като един от тримата независими в работата на Кръглата маса. Председател на 37-ото народно събрание (1995-1997). Депутат от левицата в няколко парламента. Посланик на България в Япония от 2003 до 2009 г.Акад. Сендов, преодолява ли правителството наслоената конфронтация през годините, какви са очакванията ви за новата 2015-а?
- По дефиниция, както казваме математиците, винаги в началото на нещо ново, особено когато настъпва една нова година, човек трябва да бъде оптимист. Каквото ще да става, но оптимизмът е задължителен. Надеждата, че годината ще бъде по-добра от предишната, не бива да умира. Иначе нищо и никой не може да ни спаси.

 

- Надеждата умира последна, но какво виждате и усещате днес между хората - отчуждение, дезориентация или обратното?
- Контактувам с много хора и според мен те вече узряват, че не трябва да чакат новия спасител. Достатъчни са ни Исус Христос и вярата. Трябва да запретнем ръкави и да оставим хленча. А ние много хленчим. Постоянно се говори, че сме на дъното, че политиците ни са корумпирани. Но има и по-зле от нас. Нали ние, а не някой друг избира управниците. През последните 25 години обаче отидохме много далеч - станахме по-капиталисти от капиталистите. Всичко се измерва с пари - образованието стана бизнес, културата - също.

 

- Напоследък все по-често се говори на висок глас за одържавяване на някои отрасли, това не е ли връщане назад?
- Това става, защото стреляхме много надалеч. Сега трябва малко да върнем обратно мерника. Оценката, че всичко по време на комунизма е било боклук, е грешна. Дори пагубна за България! Това не е вярно. Освен много добро образование, ние имахме възпитание. Може да е било социалистическо, но то имаше ценности. И най-важната бе патриотизмът. Не може българите да не си уважаваме държавата. Както не може и чужди хора да ни определят накъде ще вървим. Това е наша работа. Кой е този, който реши, че патриотичното възпитание е отживелица?!

 

- Все повече се чува, че в този глобален свят нямало нужда от патриотизъм...
- Ето в това е трагедията. Обществото не е в наливно състояние, то е структурирано. Човек най-напред трябва да е горд със семейството си, а сега дори не е модерно да се жениш. Голяма грешка е, че за семейството няма някакви привилегии, облекчения. Например с данъците. Младите хора трябва да бъдат подпомогнати, за да създават семейства и да отглеждат деца.

 

- Има предложение за създаване на трудови войски. Вие самият сте били в такива войски, това удачно ли е като идея?
- Според мен трябва да се нарекат образователни, не трудови войски, за да няма обвинения, че се връщаме назад. Всеки младеж и девойка, навършили 14- или 15-годишна възраст, които са извън системата на образованието, трябва да отиде за една-две години в такива образователни войски. Там ще получи трудови знания, възпитание и дори шофьорска книжка.

 

- Споделяли ли сте тази ваша идея с някого от политиците?
- Преди няколко месеца я споделих с президента Плевнелиев на един прием. Той обаче реагира веднага: не, не, не, не трябва да има никакво насилие спрямо личността. Но това не е насилие, обществото трябва да се грижи за своите членове.
Насилие ли е, ако един човек е болен и го лекувате въпреки неговото желание? Та вие го спасявате. Всички деца, включително ромите, които не могат да завършат средно образование, е добре да отидат в тези образователни войски и да се научат на ред. Колко са у нас ромите полицаи?

 

- Политиците ни често ходят до Брюксел, а и до Вашингтон, да искат съвети, но като че ли забравят, че има мъдри хора и тук. Грешка ли е да се търси помощ от чужбина?
- Не, но е грешка да искаш съвет само от чужди. Вижте какви са съветниците днес в нашата държава - млади момчета и момичета, завършили престижни университети, но без жизнен опит. Те може да знаят, но нямат мъдрост. В Япония съветник е най-висшата длъжност, която човек получава в края на живота си. Когато един президент на голяма фирма мине пенсионна възраст, той става съветник. Младите са помощници на ръководителите. (Сендов е бил шест години посланик там - б.а.)

 

- Сега БАН се стреми да бъде един колективен съветник на правителството. Как приемате подобна стъпка?
- Напълно подкрепям тази инициатива на академията и на председателя й акад. Стефан Воденичаров. Освен в БАН и във висшите учебни заведения има голям потенциал, който трябва да се използва. Но трябва да има цел. И първата да е благоденствието на страната ни, България да звучи гордо. И едната от основните нишки към това е патриотизмът. Ако не сме патриоти, България няма как да се оправи, защото ще станем слуги на някой друг. Патриотизмът е нещо свято.

 

- Вече започнаха търкания между отделните партии в кабинета, пак ли ще трябва да кажем, че коалиция е мръсна дума?
- Коалицията може да бъде рожба на мъдростта, може да бъде рожба на страха, на корупцията... Хората се обединяват с различни цели и по различен начин. Но не може да се смята, че коалицията априори е лоша. Не трябва да се слагат етикети, например - политиците са мръсници. Това не е така. Да си политик, е много отговорна и трудна дейност.

 

- Но за да сложат този етикет, вероятно на хората им е писнало от несигурността и всичко, което се случи от 1989-а насам?
- За това чувство наистина са виновни доста от политиците, които не са действали както трябва. Но аз мога да назова много политици, които са имали много чисти помисли и намерения. Ще ви кажа само едно име, макар че ще предизвика взрив от негодувание. Това е Жан Виденов. Той беше един престъпно честен политик, ако мога така да се изразя. Виденов не е бил никога мръсник. Но много от сътрудниците му бяха момчета, които искаха да забогатеят покрай него. На Жан му спретнаха ужасна схема, за да го провалят. За това помогнаха и неговите хора от БСП.

 

- Макар да не сте член на БСП, имате ли отговор защо тази партия „изяжда“ така децата си?
- Вярно е, че ги „изяжда“, но после ражда други и така става кръговратът. Нещата винаги вървят с възвишения и падения. Това е закономерност. Така че да не се притесняваме за лявото, а и за дясното.

 

- Докога ще сме без самочувствие, всички дават за пример унгарците, които изразяват собствена позиция.
- Затова ви говоря за патриотизма. Патриотизмът означава да имаш самочувствие и винаги да можеш да казваш на всекиго - независимо на какво високо ниво е и колко е богат - това е неприкосновена територия. Щом нещо е добро за нашата държава, не трябва да се слагаш на никого.

 

- Академик Сендов, като дипломат как гледате на намесата на ваши чужди колеги в нашите си български работи?
- Не е добър тон един интелигентен, съвременен дипломат да се меси във вътрешните работи на страната, където е изпратен, и да менторства. Много уважавам всички тези дипломати. С френския посланик смятам, че сме добри познати. Но това, което той направи със своите изказвания, не ми хареса. Посланиците може да изкажат мнение по много по-завоалиран начин, но не да ни смятат за страна трета категория. Кой български посланик си позволява да каже в Англия или във Франция и където и да е - вашата държава е престъпна?!

 

- Как ви звучи „Вашата съдебна система е корумпирана“?
- А тяхната не е! Няма система в демократичното обществото по целия свят, в която да няма корупция, пита се в каква степен. Най-голяма корупция има в най-големите държави. Въпросът обаче е тя да бъде в допустими размери. И да не играе решаваща роля.
За да ни поучават по този начин чужди посланици, означава само едно - ние не сме суверенна държава. Такива изявления по телевизиите са неприемливи.

 

- Но политиците ни сигурно не мислят така, щом не смеят да се опълчат. Само Волен Сидеров си позволява да говори.
- Не искат да кажат. Страх ги е. Може би се страхуват, че Брюксел ще ни спре парите. С тези помощи от Брюксел ние сме като бедни роднини. А не даваме ли и ние стотици милиони в Брюксел? Недъзите на ЕС не са по-малки от тези на нашата държава. Той създаде такова скъпо управление с невероятни екстри, които са неоправдани.
Много съм впечатлен от папа Франциск. Той е действително един честен човек, който призна, че корупцията в католическата църква е недопустима. Кой президент на голяма държава казва подобно нещо? Франция не е корумпирана, Англия не е корумпирана, Америка - и тя не е корумпирана. А България била корумпирана, хайде де!

 

- Но и в световните класации така се посочва, че сме все накрая.
- Не мога да се съглася, че България е на последно място, от чист патриотизъм. Дори да виждам тези недъзи, няма да призная това публично. Защото не искам моята държава да бъде смятана за трета категория. Политиците ни трябва да проявят достойнство и да защитят страната си, а не да мрънкат „така е, но какво да правим, помогнете ни“. Правят го, защото смятат патриотизма за лоша дума, но не са прави. Затова ви давам пример с папа Франциск.

 

- Какво е онова, което най-много ви впечатлява в Светия отец?
- Вижте колко е откровен. Защо са необходими тези блясък и богатства в църквата, когато хората, които идват в нея, са бедни? Църквата е за бедните, не е за богатите. Исус е изгонил търговците от храма. А сега ходят и се кръстят от кумова срама. Смешно ми е, като гледам стари комунисти, които години не са вярвали, да ходят да палят свещи.

 

- Е, за вярата възраст няма, може да се обърнеш към нея и в края на живота си.
- Вярата не трябва да се демонстрира, тя трябва да е вътре в теб. С нея не се парадира. Познавам такива хора, които дори не признават това, но те истински вярват. Завиждам им. Защото знанието и вярата са различни неща. Едното е умът, а другото е сърцето.

 

- Но винаги умът и сърцето трябва да са заедно.
- Умът и сърцето не трябва да са в кавга, а в хармония. Произлизам от силно вярващо семейство. Но засега съм лишен от тази благодат - да мога да вярвам. Аз вярвам в доброто у хората. И да не си вярващ, трябва да признаеш, че вярващите са по-съвършени от невярващите като хора. Надявам се, че нещата ще се подобрят. Но това ще стане чрез една силна и добра държава. И вяра в доброто. 


 


От категорията

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство-Nasko-Borisov--I-sgradata-na-Ruskata-tsarkva--i-zemyata-pod-neya-sa-sobstvenost-na-ruskoto-posolstvo_1695931812.jpg

Абсолютно недопустимо беше според принципите на правовата държава и правилата ...

28 септ. 2023 | 23:09

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51