Акад. Георги Марков

Историкът изригна след поредната гавра с измислени думи на Апостола

Акад. Георги Марков: Плевнелиев да не спекулира с Левски, недостоен е за него

33925 | 18 март 2016 | 16:51

Президентът не е лошо да направи някое дарение - „нали е милионер и непрекъснато говори за идеалите на възрожденците, които трябва да следваме. Ами да направи като тях, а не да говори, че бедността не била порок“, каза историкът


„Не може всички политици да цитират непрекъснато Левски. Те го изхабяват и износват. Ето президентът – в словото си пак злоупотреби с името на Апостола, цитирайки нещо, което Васил Левски никога не е казвал (в словото си пред парламента днес президентът заяви, че цитира думи на Левски „който ни освободи, той ще ни пороби“, бел. ред.). Държавният ни глава дори не е достоен за него.“ Това коментира пред Епицентър.бг историкът академик Георги Марков.

Той изрази учудването си от желанието на политиците непрекъснато да цитират великия българин - „всички започват и свършват с Левски, а те нямат нищо общо с него“, посочи историкът. Според него президентът не е лошо да направи някое дарение - „нали е милионер и непрекъснато говори за идеалите на възрожденците, които трябва да следваме. Ами да направи като тях, а не да говори, че бедността не била порок. И това Плевнелиев го казва като успокоение на най-бедния народ в Европейския съюз. Срамота!“, не сдържа гнева си акад. Марков от думите на държавния глава. Той даде за пример дарението на друг милионер – Петър Манджуков, който днес дари на БАН 400 000 лева по проект за изследване на траките. „Да направи като него, а не само да чете глупостите на някой свой секретар, написал му поредното слово“, каза акад. Марков.


Историкът се възмути и от думите му, че няма нужда от нова национална доктрина, защото сме си имали заветите на възрожденците. „Сега сме XXI век, ако не знае. Не сме XIX век. Нашите деди тогава са имали една цел – борба за национално освобождение. Днес целите и задачите на нацията ни са съвсем други.“

„Не може под път и над път Росен Плевнелиев да цитира Левски. Той иска да става втори мандат президент, но ще му мине котка път“, завърши ядосан историкът.


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Нинова: Да помним уроците на историята и да не повтаряме грешките

-1620312803.jpg

Победата над хитлерофашизма бе основата, на която се постигна траен мир и наша ...

9 май 2021 | 11:37

Татяна Дончева: В партията на Слави хората се водят от команди, нямат собствена воля

-1510992920.jpg

Политик от фейсбук и екран може да се прави във фантастични филми, но не и на ...

9 май 2021 | 11:03

Зарков: Резултатът от 45-то НС е доста скромен, трябва да предотвратим тежката политическа криза

-1620192885.png

Този Изборен кодекс не атакува основните проблеми – какви са избирателните ...

9 май 2021 | 10:59