Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова

Албена Александрова отпразнува рождения си ден във Вечерта на стила

Академията за мода обедини мода и изкуство

7958 | 28 септ. 2023 | 16:59

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и нейната еволюция като изкуство!, проф. Любомир Стойков

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpgПроф. Любомир Стойков заедно с Никол Орозова, облечена в “Reflet” и Лиа Каменова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Nikol-Orozova--oblechena-v--Reflet--i-Lia-Kamenova_1695910156.jpgПроф. Любомир Стойков и Петър Мичев-Prof--Lyubomir-Stoykov-i-Petar-Michev_1695910138.jpgПроф. Любомир Стойков заедно с Милена Шаркова и Пепа Попова-Кънева-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Milena-Sharkova-i-Pepa-Popova-Kaneva_1695910119.jpgПроф. Любомир Стойков и Антоанета Боянова, облечена в тоалет на „Алегра“ с дизайнер Радостина Долапчиева-Prof--Lyubomir-Stoykov-i-Antoaneta-Boyanova--oblechena-v-toalet-na--Alegra--s-dizayner-Radostina-Dolapchieva_1695910101.jpgАнтоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910081.jpgЛиа Каменова и Никол Орозова, облечена в неин тоалет-Lia-Kamenova-i-Nikol-Orozova--oblechena-v-nein-toalet_1695910061.jpgМоделът Елисавета Стоянова-Гарева, облечена в рокля на „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова-Modelat-Elisaveta-Stoyanova-Gareva--oblechena-v-roklya-na--Blink--s-dizayner-Radoslava-Lazarova_1695910040.jpgПроф. Любомир Стойков заедно със Стела Йорданова и Бояна Шарлопова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-sas-Stela-Yordanova-i-Boyana-Sharlopova_1695910024.jpgТопмоделът Александра Кръстева, облечена в тоалет на Аксел Харди-Topmodelat-Aleksandra-Krasteva--oblechena-v-toalet-na-Aksel-Hardi_1695910003.jpgРадослава Лазарова заедно с Елисавета Стоянова - Гарева и Вероника Стефанова, облечени в „Блинк“-Radoslava-Lazarova-zaedno-s-Elisaveta-Stoyanova---Gareva-i-Veronika-Stefanova--oblecheni-v--Blink-_1695909985.jpg

На 27 септември се проведе поредната Вечер на стила „Модата като изкуство“, важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещата тема, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови. Меценат на събитието бе Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“.


Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Отживелица и проява на анахронизъм е задаването на въпроса дали модата е изкуство. Абсурдът на подобна дилема лъсва веднага след като се откроят такива предимства на уникалния моден дизайн като необикновеното естетическо въздействие, безсмъртието на оригиналните произведения – облекла и допълнения, ярките творчески инвенции и не на последно място - доказаната през десетилетията равнопоставеност на модата и другите изкуства, в т.ч. и чрез еманципираното им присъствие в галерии и музеи. Необозрими са примерите на синтез между модния дизайн и изкуството – от произведенията на Чарлз Фредерик Уърт и Пол Поаре, през Мадлен Вионе, Соня Делоне, Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Кристиан Диор до Аликзандър Маккуин, Джон Галиано и Айрис ван Херпен. Неимоверният интерес към костюмите на Дягилев и неговия балет, както и на Салвадор Дали и прекрасната му симбиоза с Елза Скиапарели са много малка част от образците, илюстриращи чудната хармония между модата и другите изкуства. Вярвам, че българските дизайнери могат да дадат своя принос към по-нататъшното естетизиране на модата и нейната еволюция тъкмо като особено въздействащо изкуство!“.

 

Във вечерта, посветена на темата „Модата като изкуство“ бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Николай Божилов, Радослава Лазарова и „Блинк“, Радостина Долапчиева и „Алегра“. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи и иновативни дизайнери като Лиа Каменова и “Reflet”, Мила Захариева и “La Cara Mi EXCLUSIVE”. Своят дебют във вечерите на стила направи модният бранд “Lenécra” с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова.


Албена Александрова – три пъти носител на „Златна игла“ и празнуваща рожден ден, даде началото на модното ревю, като презентира два тоалета, които са направени специално за Вечерта на стила, а по време на ревюто дизайнерката прочете специален стих за „Модата като изкуство“, написан от нея. Тя бе специално поздравена от председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков.


Аксел Харди – носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, презентира цели три аутфита, посветени на „Модата като изкуство“. Първият тоалет е изработен от висококачествен лен и спада към линията „четирите сезона“. Второто произведение, дело на дизайнерката, е рокля „Фема“, която подчертава женствените извивки, а последното е малка черна рокля, която напомня произведение на изкуството.
Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд “Reflet”, презентира аутфит, вдъхновен от детската рисунка и 90-те години на 20-ти век, който представлява корсет с артистични елементи и панталон с висока талия. Визията е част от предстоящата ѝ колекция “Always in a good mood”.
Николай Божилов – двукратен носител на „Златна игла“, представи дизайн вдъхновен от съвременната модерна жена. Силуетът, формите и детайлите подчертават 5-те ѝ основни качества: сила, независимост, женственост, свобода и сексапил.


Модният бранд “Lenécra”, с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова, за първи път презентираха тоалет по време на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Брандът e насочен и към постигането на вечност и неповторимост във всяка една дреха.
Модният бранд “La Cara Mi EXCLUSIVE”, с дизайнер Мила Захариева, президент на IFC - International Fashion Connection, предложи два свои сета, които са част от новата колекция “Color Accent”. На два статични манекена бяха поставени аутфитите, които представляват дълги поли, които като с магична пръчка издължават силуетите на дамите, но тази цел авторката постига не само с кройка, но и с десен.


Радостина Долапчиева – двукратен носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Лавин“ от колекция “Divine” за 2024 година, който е изработен от копринен сатен в цвят “Light Peridot” и е ръчно обшит с множество кристали и камъни със Сваровски елементи.


Модното ревю завърши с модния бранд „Блинк“, с дизайнер Радослава Лазарова – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер за 2021, като презентира два тоалета. Първият аутфит е част от новата колекция “Ray of light” и е полупрозрачна рокля с гол гръб в миди дължина. Вторият тоалет, който бе представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, е изключително артистична рокля, направена от копринен дюпон, финалният щрих е красив релефен плат, който е ръчно нашит с маниста, пайети и перли.


Водеща на събитието беше очарователната Гери Дончева Янков, а сред моделите се откроиха Александра Кръстева – „Мис България 2022“ и „Вице Мис Планет 2023“, Виктория Лазарова – „Мис Гранд България 2020“, Антоанета Боянова – „Лейди България 2018“, Елисавета Стоянова-Гарева, певицата Лидия Ангелова, Милица Казакова, Никол Орозова, Бобан Ивановски и Снежина Димитрова. Красивата атмосфера в галерията се допълваше от наскоро откритата изложба на емблематичния художник Петър Мичев – Педро „Вълшебни картини“.

 

Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Ники Кънчев, проф. Ефрем Ефремов, проф. Йонко Мермерски, Петър Мичев, Павел Цветков, Бояна Шарлопова, Ина Асса, Ирина Влади, Христина Бобокова, Пепа Попова-Кънева, Милена Шаркова, Деси Краваева, Цвети Радойчева, Росица Рангелова, Кристина Несторова и др.


От категорията

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Анджелина Джоли за развода с Брад Пит: Загубих възможност да живея свободно

Анджелина Джоли за развода с Брад Пит: Загубих възможност да живея свободно-Andzhelina-Dzholi-za-razvoda-s-Brad-Pit--Zagubih-vazmozhnost-da-zhiveya-svobodno_1701866714.jpg

Актрисата заяви, че не харесва Холивуд - той не може да се нарече ...

6 дек. 2023 | 14:44

Чартърът е в края на януари

Омайният Оман и личният му рай - Салала са на пет часа полет от нас
(Галерия)

Омайният Оман и личният му рай - Салала са на пет часа полет от нас-Omayniyat-Oman-i-lichniyat-mu-ray---Salala-sa-na-pet-chasa-polet-ot-nas_1702068801.jpg

Гостоприемството на местните стига до там, че те с радост те канят в дома си, ...

8 дек. 2023 | 22:46

Фенове попиляха Ема Стоун заради рокля на дупки: Ужас! Изглежда все по-зле

Фенове попиляха Ема Стоун заради рокля на дупки: Ужас! Изглежда все по-зле-Fenove-popilyaha-Ema-Stoun-zaradi-roklya-na-dupki--Uzhas--Izglezhda-vse-po-zle_1701957288.jpg

През ноември Ема Стоун позира в разголен външен вид за списание W. На ...

7 дек. 2023 | 15:54

Най-важното

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-Daniel-Mitov--Partnyorstvoto-ni-s-amerikantsite-e-prekrasno--ne-namekvat-za-otteglyane-na-Borisov_1676529733.jpg

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Delyan-Peevski-se-nalozhi-kato-nezaobikolim-faktor-ne-samo-v-DPS--no-i-v-darzhavata_1699726542.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

Става въпрос за "дийп фейк" реклама, която имитира видео с Румен Радев

Опит за измама с фейк видео на президента, информирани са компетентните органи

Румен Радев-Rumen-Radev_1702116943.jpg

Става въпрос за фалшив клип уж на Нова тв, който прави реклама на мним проект ...

9 дек. 2023 | 12:14

ДПС са постоянен факт в политиката, Доган един от най-мъдрите играчи в политиката

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл-Rashidov--Obichah-Borisov--no-sega-ima-koy-da-mu-slyunchi-ushite--vsichkite-mu-gafove-sa-ot-mnogo-akal_1702108894.jpg

Докато министрите на финансите, защото те решават за бюджета, не започнат да ...

9 дек. 2023 | 09:59

Вече се чуват гласове срещу предоставянето на допълнителни оръжия и финансиране на Киев

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Бившият командир на полските сухопътни сили пред Rzeczpospolita

Полски генерал: Поражението на Украйна ще доведе до краха на Зеленски, той трябва да си иде

Ген. Валдемар Скшипчак-Ot-vatreshnostta-na-Rusiya-kam-fronta-tragvat-voyski--koito-dosega-sa-se-obuchavali--komentira-gen--Valdemar-Skshipchak_1698324742.jpg

"Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде ...

8 дек. 2023 | 14:18

Москва се оказа с висока толерантност към жертвите и готова да води дълга война на изтощение

CNN: Наистина ли САЩ не могат да си позволят Украйна да загуби войната?

Украинското контранастъпление разочарова Запада-Ruski-motostrelkovi-chasti-sa-vzeli-oporen-punkt-i-ukrainski-plennitsi-pri-Ugledar_1698837739.jpg

Вашингтон рискува репутацията си на световен лидер и още конфликти, ако се ...

8 дек. 2023 | 12:59