Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова

Албена Александрова отпразнува рождения си ден във Вечерта на стила

Академията за мода обедини мода и изкуство

11739 | 28 септ. 2023 | 16:59

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и нейната еволюция като изкуство!, проф. Любомир Стойков

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpgПроф. Любомир Стойков заедно с Никол Орозова, облечена в “Reflet” и Лиа Каменова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Nikol-Orozova--oblechena-v--Reflet--i-Lia-Kamenova_1695910156.jpgПроф. Любомир Стойков и Петър Мичев-Prof--Lyubomir-Stoykov-i-Petar-Michev_1695910138.jpgПроф. Любомир Стойков заедно с Милена Шаркова и Пепа Попова-Кънева-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Milena-Sharkova-i-Pepa-Popova-Kaneva_1695910119.jpgПроф. Любомир Стойков и Антоанета Боянова, облечена в тоалет на „Алегра“ с дизайнер Радостина Долапчиева-Prof--Lyubomir-Stoykov-i-Antoaneta-Boyanova--oblechena-v-toalet-na--Alegra--s-dizayner-Radostina-Dolapchieva_1695910101.jpgАнтоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910081.jpgЛиа Каменова и Никол Орозова, облечена в неин тоалет-Lia-Kamenova-i-Nikol-Orozova--oblechena-v-nein-toalet_1695910061.jpgМоделът Елисавета Стоянова-Гарева, облечена в рокля на „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова-Modelat-Elisaveta-Stoyanova-Gareva--oblechena-v-roklya-na--Blink--s-dizayner-Radoslava-Lazarova_1695910040.jpgПроф. Любомир Стойков заедно със Стела Йорданова и Бояна Шарлопова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-sas-Stela-Yordanova-i-Boyana-Sharlopova_1695910024.jpgТопмоделът Александра Кръстева, облечена в тоалет на Аксел Харди-Topmodelat-Aleksandra-Krasteva--oblechena-v-toalet-na-Aksel-Hardi_1695910003.jpgРадослава Лазарова заедно с Елисавета Стоянова - Гарева и Вероника Стефанова, облечени в „Блинк“-Radoslava-Lazarova-zaedno-s-Elisaveta-Stoyanova---Gareva-i-Veronika-Stefanova--oblecheni-v--Blink-_1695909985.jpg

На 27 септември се проведе поредната Вечер на стила „Модата като изкуство“, важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещата тема, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови. Меценат на събитието бе Христо Дурчев, собственик на фирма „Балкантел“.


Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Отживелица и проява на анахронизъм е задаването на въпроса дали модата е изкуство. Абсурдът на подобна дилема лъсва веднага след като се откроят такива предимства на уникалния моден дизайн като необикновеното естетическо въздействие, безсмъртието на оригиналните произведения – облекла и допълнения, ярките творчески инвенции и не на последно място - доказаната през десетилетията равнопоставеност на модата и другите изкуства, в т.ч. и чрез еманципираното им присъствие в галерии и музеи. Необозрими са примерите на синтез между модния дизайн и изкуството – от произведенията на Чарлз Фредерик Уърт и Пол Поаре, през Мадлен Вионе, Соня Делоне, Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Кристиан Диор до Аликзандър Маккуин, Джон Галиано и Айрис ван Херпен. Неимоверният интерес към костюмите на Дягилев и неговия балет, както и на Салвадор Дали и прекрасната му симбиоза с Елза Скиапарели са много малка част от образците, илюстриращи чудната хармония между модата и другите изкуства. Вярвам, че българските дизайнери могат да дадат своя принос към по-нататъшното естетизиране на модата и нейната еволюция тъкмо като особено въздействащо изкуство!“.

 

Във вечерта, посветена на темата „Модата като изкуство“ бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Николай Божилов, Радослава Лазарова и „Блинк“, Радостина Долапчиева и „Алегра“. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи и иновативни дизайнери като Лиа Каменова и “Reflet”, Мила Захариева и “La Cara Mi EXCLUSIVE”. Своят дебют във вечерите на стила направи модният бранд “Lenécra” с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова.


Албена Александрова – три пъти носител на „Златна игла“ и празнуваща рожден ден, даде началото на модното ревю, като презентира два тоалета, които са направени специално за Вечерта на стила, а по време на ревюто дизайнерката прочете специален стих за „Модата като изкуство“, написан от нея. Тя бе специално поздравена от председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков.


Аксел Харди – носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, презентира цели три аутфита, посветени на „Модата като изкуство“. Първият тоалет е изработен от висококачествен лен и спада към линията „четирите сезона“. Второто произведение, дело на дизайнерката, е рокля „Фема“, която подчертава женствените извивки, а последното е малка черна рокля, която напомня произведение на изкуството.
Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд “Reflet”, презентира аутфит, вдъхновен от детската рисунка и 90-те години на 20-ти век, който представлява корсет с артистични елементи и панталон с висока талия. Визията е част от предстоящата ѝ колекция “Always in a good mood”.
Николай Божилов – двукратен носител на „Златна игла“, представи дизайн вдъхновен от съвременната модерна жена. Силуетът, формите и детайлите подчертават 5-те ѝ основни качества: сила, независимост, женственост, свобода и сексапил.


Модният бранд “Lenécra”, с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова, за първи път презентираха тоалет по време на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Брандът e насочен и към постигането на вечност и неповторимост във всяка една дреха.
Модният бранд “La Cara Mi EXCLUSIVE”, с дизайнер Мила Захариева, президент на IFC - International Fashion Connection, предложи два свои сета, които са част от новата колекция “Color Accent”. На два статични манекена бяха поставени аутфитите, които представляват дълги поли, които като с магична пръчка издължават силуетите на дамите, но тази цел авторката постига не само с кройка, но и с десен.


Радостина Долапчиева – двукратен носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Лавин“ от колекция “Divine” за 2024 година, който е изработен от копринен сатен в цвят “Light Peridot” и е ръчно обшит с множество кристали и камъни със Сваровски елементи.


Модното ревю завърши с модния бранд „Блинк“, с дизайнер Радослава Лазарова – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер за 2021, като презентира два тоалета. Първият аутфит е част от новата колекция “Ray of light” и е полупрозрачна рокля с гол гръб в миди дължина. Вторият тоалет, който бе представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, е изключително артистична рокля, направена от копринен дюпон, финалният щрих е красив релефен плат, който е ръчно нашит с маниста, пайети и перли.


Водеща на събитието беше очарователната Гери Дончева Янков, а сред моделите се откроиха Александра Кръстева – „Мис България 2022“ и „Вице Мис Планет 2023“, Виктория Лазарова – „Мис Гранд България 2020“, Антоанета Боянова – „Лейди България 2018“, Елисавета Стоянова-Гарева, певицата Лидия Ангелова, Милица Казакова, Никол Орозова, Бобан Ивановски и Снежина Димитрова. Красивата атмосфера в галерията се допълваше от наскоро откритата изложба на емблематичния художник Петър Мичев – Педро „Вълшебни картини“.

 

Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Ники Кънчев, проф. Ефрем Ефремов, проф. Йонко Мермерски, Петър Мичев, Павел Цветков, Бояна Шарлопова, Ина Асса, Ирина Влади, Христина Бобокова, Пепа Попова-Кънева, Милена Шаркова, Деси Краваева, Цвети Радойчева, Росица Рангелова, Кристина Несторова и др.


От категорията

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет-Mariya-Bakalova--I-v-nay-smelite-si-mechti-ne-sam-mislila--che-shte-bada-pozdravena-ot-Keyt-Blanshet_1716802388.png

Не мога да бъда по-горда, смирена и благодарна, че съм част от този проект и ...

27 май 2024 | 12:27

Продават къщата от "Сам вкъщи"

Продават къщата от "Сам вкъщи"
Снимка Инстаграм-Prodavat-kashtata-ot--Sam-vkashti-Snimka-Instagram_1716894006.png

През 2021 г. феновете на класиката получиха възможност да отседнат в дома на ...

28 май 2024 | 13:51

Все пак съществува и риск

Експерт: Изкуственият интелект може да помогне срещу самотата

Експерт: Изкуственият интелект може да помогне срещу самотата-Izkustveniyat-intelekt--znae--mnogo--no-go-obuchavat-novite-robi---zhertvi-na-digitalniya-kolonializam_1706694578.jpg

Проф. Прескот е водещ експерт, който изследва връзката между човешкия мозък и ...

28 май 2024 | 13:13

Най-важното

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

Премиерът прие на "Дондуков" 1 Мехмет Саит Уянък

Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Димитър Главчев разговаря на "Дондуков" 1 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък-Dimitar-Glavchev-razgovarya-na--Dondukov--1-s-noviya-turski-poslanik-Mehmet-Sait-Uyanak_1716893916.jpg

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила ...

28 май 2024 | 13:56

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06