Ловът на вещици тръгва лесно и спира след като е нанесъл непоправиви щети

Ако разпънем Нинова на кръст за „Техноимекс“, за БГА „Балкан“ и „Кремиковци“ ще разстрелваме ли?

27982 | 11 дек. 2017 | 18:52

Защитата на обществения интерес съществува от римското право, но през 90-те всеки, който говореше за него, минаваше за нереформиран чугунен комунист


Едно време приятелките ми от Италия не можеха да повярват, че всичко в България е държавна собственост. Едната от тях бе идвала за кратко в България и затова контрира: „Е, не може и нивите с царевица да са държавна собственост! За какво ѝ е на държавата царевична нива?!“
Тогава аз не разбирах какво е това, което тя не може да разбере.
Сигурно и днешните български младежи, ако с машина на времето се върнат 30 години назад, ще се чудят за какво ѝ е на държавата царевична нива.
Но тогава всичко беше държавно. Днешните младежи едва ли могат да си представят колко предприятия имаше социалистическа България. Във всеки град имаше десетки заводи, в селата – цехове. И всичко това принадлежеше на държавата.

По време на прехода България от държава със 100% държавна икономика се превърна в държава със свободно пазарно стопанство.

Това стана по пътя на приватизацията. Същата тази приватизация, която е обект на толкова атаки днес.
Те някак се фокусираха върху лидера на БСП Корнелия Нинова заради „Техноимпекс“. Публичното говорене по темата е толкова кресливо, че създава усещането, че само Нинова е приватизирала. Че тя е направо символът на приватизацията с главна буква. Нима е така?

Не защитавам Корнелия Нинова, както се казва – тя е голямо момиче, може и сама да се защити.

Но, ако Нинова бъде сложена на амбразурата заради „Техноимпекс“, това ще отвори кутията на Пандора. Ще отключи зловеща верига на търсене на виновни.

Ако за „Техноимпекс“, тя "заслужава да бъде разпъната на кръст", какво наказание трябва да понесат, например, тези, които първо измислиха, а след това приватизираха Общинска банка?! Ще ги разстрелваме ли? Засега Любомир Павлов и Огнян Донев са "разстрелвани" само медийно. Как от обикновени хора при социализма станаха милиардери при капитализма може да е тема на филмов сценарии. И в зависимост от това кой го пише, всеки един от двамата може да е или герой, или злодей.


Така стои въпросът и със Стефан Софиянски, кмет на София от 1995 г. до 2005 г. „Народният гняв“ може да му прочете присъдата за какво ли не, включително за всяка застроена градинка в столицата. Магазините в годините на социализма също бяха държавни, те се намираха на партерните етажи на блоковете, където са и днес. Само че днес вече не са държавни. Някой нещо приватизира, друг нещо реституира, някъде двата процеса се преплетоха. Колко много „виновни“ ще се пръкнат, ако човек тръгне да разнищва случай по случай!

С БГА „Балкан“ обаче „всенародната ярост“ ще удари на камък. Как да докопа Гад Зееви, който през 1999 г. купи авиокомпанията за 150 000 долара!?! Но за „Кремиковци“, раздържавен за 1 долар, ще има дълъг списък от кандидати да бъдат изправени до стената. Няма съмнение, че политикът Александър Томов ще го оглави – многобройните интервюта, които е дал по темата „Кремиковци“, със сигурност му произнасят присъдата „виновен“.

Търсенето на вина за приватизацията ще отекне в цялата страна, особено в по-бедните ѝ региони, където тези, които смятат себе си за загубили от прехода, са по-голямата част от населението. Като Видин, където във "Видахим" работеше едва ли не целият град.

Или като Враца. На влизане в града в дясно остават изстиналите комини на „Химко“, химическият гигант, който беше символ на просперитет в града. Казват, че природата постепенно превзема територията на предприятието и там вече имало не само смокове и зайци, но дори лисици. Какво ще кажат врачани за приватизацията на „Химко“? Демоните на възмездието няма как да стигнат до украинеца Юрий Литвиненко, първият приватизатор на „Химко“ май живее в САЩ. Но все ще намерят кого да погнат за съсипването на предприятието, което през 2015 г. не се намери кой да го купи дори за скрап. Някой местен синдик, например, може да се окаже виновен, че десетина години е получавал заплата от активите на дружеството. А Захари Желязков, шефът на Агенцията по приватизация по времето, когато химкомбинатът е раздържавяван, направо е кандидат за „кръста“.

Всъщност, по времето на Захари Желязков като ръководител на приватизацията, е раздържавена ударно почти 70% от държавната собственост.

Как ви звучи това изречение? Като вина? Като много голяма вина?

Днес може да звучи като вина, но тогава беше похвала и следователно, Желязков беше отличник.

Международните ни партньори искаха от България това – да раздържавяваме в съкратени срокове. Приватизирайте, приватизирайте, приватизирайте – този съвет се даваше от Запад на всички страни от постсъветския блок. А Световната банка и МВФ го оформяха в конкретни искания към българското правителство. В резултат на тях възникнаха два списъка с предприятия – в първия са 64 дружества, които трябваше да се ликвидират, а във втория други 71, на които трябваше да се приложат оздравителни планове. На практика това бяха почти всички големи предприятия в страната. Получаването на траншовете от МВФ (тогава ги наричахме спасителни) зависеше от изпълнението на тези програми.
Присъединяването към Европейския съюз – също.

Ако днес одобряваме членството си в ЕС, защо не одобряваме тези, които извършиха приватизацията?! Нали без нея нямаше да сме в ЕС.

Била бандитска, била разбойническа, „Кремиковци“ бил продаден за 1 долар. А някой даде ли повече?


Ако имате наследствена къща на село, в която не ходите, защото е далече или защото въобще не ви интересува, нима преставате да сте собственик и като такъв да дължите данък сгради? А когато някой се нанесе в нея, Енергото и ВиК от кого ще търсят парите за ток и вода? Да, от вас, нищо че не сте стъпвали там. Вие сте собственик и носите отговорност. Искате да я продадете, но купувачи няма. Но идва един и ви предлага 1 лв. Няма ли да се отървете от дерта си за 1 лв.? Да, той ще продаде керемидите, черчеветата, тухлите дори за много повече. Може и да я разруши, да я отпише от регистъра, което също изисква пари и време.

Така беше и държавата в края на 90-те – трябваше бързо да продаде имот, който вече не можеше да поддържа по законите на семейството (ЕС), към което искаше да се присъедини. ЕС не разрешава държавна помощ. Като граждани, ние масово одобрихме това. Гласувайки на изборите за политически сили, в програмата на които бе включена приватизацията.

И огромната държавна собственост намери нови собственици.
Често директори на предприятия откриваха малко цехче със същия предмет на дейност, каквато имаше големият завод, който до вчера са ръководили. Но цехчето вече беше тяхно. Замисляли ли сте защо в Трявна има толкова фирми за трикотаж, а в Русе толкова шивашки цехове? Точно така, по времето на социализма там имаше промишлени гиганти с този предмет на дейност.

Ако се създаде отровна среда, тези днешни дребни бизнесмени, автоматично ще станат големи грешници, достойни да бъдат изправени до стената. Ще започне ровене - откъде са машините в цехчето, как са купени, кой ги е продал, защо ги е продал и защо на тези цени? По тази верига могат да бъдат намерени много „виновни“.

Защото ловът на вещици има начало, но няма край.
Като свършат по-едрите приватизатори в градовете, ще подхванем по-дребните. И общините имаха собственост, и те приватизираха.
А и да припечелиш на гърба на общото през 90-те въобще не беше грях. Защитата на обществения интерес съществува от римското право, но през 90-те всеки, който говореше за него, минаваше за нереформиран чугунен комунист. Да го пребиеш с камъни му е малко! И обикновения човек също „приватизираше“. Спомняте ли си, че до преди десетина години, ако ти се наложеше да влезеш в болница, трябваше да си носиш чаршафите. Болниците непрекъснато купуваха чаршафи и все нямаха. А отвъд сръбската граница имаше едни пазари, където тези чаршафи (и не само те) се продаваха.

И това е пример за „бандитска приватизация“, до който като нищо ще се стигне, ако се отвори кутията с демоните. Първоначално виновен ще бъде всеки, който е проявил някаква делова активност, бизнес хватка. Но постепенно „до стената“ ще се окажат и тези, които, изпаднали в безизходица, са видели в продажбата на нещо бивше „общо“ възможност да вържат и този месец.
И те ли трябва да застанат до стената?

 

След приватизацията ще дойде ред на еврофондовете. Кой се докопа до тях? Как? Кой го уреди?

Ако за приватизацията ГЕРБ няма вина, поради късното си възникване, не е така за еврофондовете.

Който днес сее ветрове, утре жъне бури.

Днес, вадейки мръсното бельо на приватизацията, ГЕРБ може би разчита да унищожи БСП и това, което е останало от десницата. Но в политиката няма такова нещо, като пълно унищожение. Винаги остават наследници, които на свой ред крещят за възмездие. Нима през 70-те години, например, някой можеше да си представи, че след 45 години комунизъм, някой ще търси отговорност от БКП за неща, ставали в края на 40-те години на ХХ век?! Че някой въобще ще търси някаква отговорност от всемогъщата партия - държава?!

 

Дойде време, потърсиха.

Но ние като общество май трудно си правим изводи, които да ни помогнат да вървим напред. А с недоволен поглед, обърнат назад това е невъзможно. И ужасно потискащо, когато непрекъснато сме недоволни от това, което с общи усилия постигаме.

Приватизацията е такава, каквато я направихме, каквато допуснахме да бъде направена. Всички ние, живелите по това време. Всички ли сме виновни? И ако да, какво наказание трябва да понесем? И за приватизацията, и за прехода. Още едно поколение ли трябва да навлиза в старините си огорчено, защото усилията, положени през младостта и зрелостта му се отричат?!

Така, както то отричаше усилията на предишните, които бяха построили социализма.
Докога?


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06