Експертът не вярва Бойко Борисов да се изправи в президентска битка срещу Радев

Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши конституцията по случая "Навални"

2686 | 26 ян. 2021 | 08:12

Маринов подчерта, че различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората.


Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията, карайки го да заеме позиция за ареста на Алексей Навални. Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това.

Това заяви в ефира на БТВ Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. Той посочи, че няма практика държавният глава да заема външно-политическа позиция по такъв повод.

 

„По конституция външната политика се разработва от правителството. На пръсти се броят европейските външни министри и премиери, които са взели отношения по повод ареста на Алексей Навални. Има измислено напрежение. Премиерът подтиква президента да наруши конституцията. Никой не е казал, че Еманюел Макрон не е демократ, след като не е подкрепил Навални“, посочи проф. Маринов.

„Темата за Навални не е съществена за отношенията между Бойко Борисов и Румен Радев, а много по-дълбока. Тя се корени в управлението на това правителство, което си отива. Ако следващият кабинет продължава по същия начин, няма да има друго отношение от страна на държавния глава", каза още той.


Маринов подчерта, че различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората.

Александър Маринов коментира пред БТВ, че на консултациите за датата на парламентарните избори са проличали различията между държавния глава и управляващата партия. Напомни, че някои „други се държаха като на махленска кавга“, вероятно визирайки конфликта между Радев и лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Експертът обясни, че консултациите са били, за да проверят и готовността на иституциите за провеждане на вота.

„Аз също бях привърженик на малко по-късна дата. Идеата да се отложи датата беше с оглед на това да се подготви изпълнителната власт, за съжаление такава готовност не бе дадена и затова вероятно не се отложи с много датата на вота", обясни Маринов.

Той смята, че президентът трябва да се кандидатира за президентските избори. Подчерта, че доверието към Румен Радев е високо. Експертът от Стратегическия съвет бе категоричен, че президентът не е разединител на нацията, както афишират управляващите.

"След като ДПС не приема президента, съмнявам се той да ходи и да ги кандърдисва", коментира Маринов.

И посочи, че не вярва Бойко Борисов да се изправи в президентска битка срещу Радев.

На въпрос за отношенията между президента и лидера на БСП Корнелия Нинова, Маринов каза: "Има опити за интриги".

 


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43