Не търсете виновния извън своя кабинет, господин президент, призовава Александър Урумов

Не, господин президент, "Гранична полиция" не е виновна за Вашата отмъстителност

Урумов: Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието

29963 | 25 авг. 2022 | 15:10

Господин президент, първа трябва да бъде Вашата оставка! Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?


Остър коментар за действието и бездействието на върховния главнокомандващ на БА Румен Радев по отношение на опазването на границата отправи Александър Урумов, бивш директор на пресцентъра на МО.

 

Защо още преди една година Вие, господин президент, наредихте чрез служебните си правителства от границата да бъдат изтеглени военните части на Силите за специални операции, като по този начин рязко понижихте способността на българската държава да възпира увеличаващия се мигрантски натиск?, пита Урумов в свой пост във Фейсбук.

 

И отправя тежки въпроси към държавния глава:

Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?

 

Защо, воден от личната си вендета срещу непокорни Вам генерали напълно отнехте ефективен ресурс в помощ на Гранична полиция за възпирането на мигранти?!

 

Епицентър. бг припомня, че през 2018година по нареждане на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов Специалните армейски сили бяха разположени по българо-турската граница с цел отпор на мигрантския поток. Базата на Силите за специални операции бе разположена в района на Малко Търново. В помощ на гранична полиция в този регион действаха между 45 и 50 командоси. Беше създадена организация, при която кординатите на нарушителите се изпращат в оперативния център. След четири минути дежурната група вече бе в действие. Благодарение на тази организация само от 6 август до 17.09. 2018 година бяха задържани 232 нелегални емигранти при опит да преминат зелената граница с Турция в района на Малко Търново точна там, където са преминали сега мигрантите. Тогава Красимир Каракачанов заяви: При необходимост, при масово появяване на големи маси мигранти, ние сме готови и сме разработили планове за активизиране до 2700 души военнослужещи с близо 500 единици техника.

 

И по-късно по времето на служебния министър на отбраната Георги Панайотов Силите за специални операции  бяха изтеглени от границата и това е станало по искане на президента Радев, научи Епицентър. бг от изтомници от МО.

 

От изявлненията на министъра на правосъдието  Иван Демерджиев днес стана ясно, че в момента българската граница е разграден двор и  преминаването на мигранти през нея не е никакъв проблем. Заради жестоката катастрофа на автобус пълен с мигрант, с полицейска кола в Бургас, при която загинаха двама полицаи, министър Демерджиев  поиска оставката на зам.шефа на Гранична полиция Моллов.

 

Ето целия пост на Александър Урумов във Фейсбук:


Господин президент, първа трябва да бъде Вашата оставка!

Уважаеми господин президент на Република България,

обръщам се към Вас поради трагичния инцидент днес, със загинали двама български полицаи, със следните въпроси:

Защо още преди една година Вие, господин президент, наредихте чрез служебните си правителства от границата да бъдат изтеглени военните части на Силите за специални операции, като по този начин рязко понижихте способността на българската държава да възпира увеличаващия се мигрантски натиск?

Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?

Защо, след като сте отлично информиран, че в целите въоръжени сили на Република България единствено Специалните сили са оборудвани с визьори за нощно виждане и единствено те са в състояние да разпознават движещи се обекти далеч преди да се доближат до границата?

Защо оттеглихте тези специални армейски сили от охраната на границата и така напълно лишихте българската държава от каквато и да е готовност за изпреварваща реакция?

 

Защо, воден от личната си вендета срещу непокорни Вам генерали напълно отнехте ефективен ресурс в помощ на Гранична полиция за възпирането на мигранти?!

Защо, воден единствено от своята злоба и отмъстителност срещу генерал-майор Матеев, Вие, господин Радев, лишихте България от надеждна охрана по границата и така поставихте в риск здравето и живота на българските граждани?

Днес Вашият вътрешен министър Дерменджиев в неудържима паника търси изкупителни жертви и иска оставката на зам. директор на "Гранична полиция".

Не, господин президент, "Гранична полиция" не е виновна за Вашата отмъстителност, която ги остави и тях безпомощни срещу заливащата границата ни с Турция мигрантска вълна.

Граничните полицаи не са виновни, че лично Вие, който бяхте толкова жаден за цялата власт в държавата на всяка цена, превърнахте българската граница в лесна плячка за беззаконието.

Не са виновни и онези момчета от Сухопътни войски, които изпратихте без специално оборудване и без специална подготовка да дремят край граничната ограда и да се чудят какво всъщност правят там.

Господин президент, след всичко посочено дотук - само факти, както добре знаете - е повече от лицемерие да насъсквате вътрешния си министър да търси жертвени агнета в Гранична полиция.

Има морално отговорен за днешната катастрофа и смъртта на двамата полицаи и Вие лесно можете да стигнете до него - достатъчно е само да се погледнете в огледалото.

Не търсете виновния извън своя кабинет, господин президент.
Не търсете оставки и изкупителни жертви.

Отговорният сте лично Вие, господин Радев!

И заради катастрофата в държавата - ако ще се подават оставки - Вие трябва да сте първият, който да подаде оставка!

Така постъпват доблестните мъже!

За разлика от страхливците. 

 

 

Демерджиев призна, че оградата ни с Турция “не е най-доброто съоръжение” за спиране на мигрантския поток.  Освен че на места почвата под нея е корозирала и през нея мигрантите се промушвали, някои от съоръженията не работели. Трябвало да се изкоренят дървета и храсти, които поникнали между двата кльона, за да имат по-голяма видимост граничарите. Отделно силно пресеченият терен около границата създавал затруднения при обхода.


Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!
 

 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02