Не търсете виновния извън своя кабинет, господин президент, призовава Александър Урумов

Не, господин президент, "Гранична полиция" не е виновна за Вашата отмъстителност

Урумов: Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието

30061 | 25 авг. 2022 | 15:10

Господин президент, първа трябва да бъде Вашата оставка! Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?


Остър коментар за действието и бездействието на върховния главнокомандващ на БА Румен Радев по отношение на опазването на границата отправи Александър Урумов, бивш директор на пресцентъра на МО.

 

Защо още преди една година Вие, господин президент, наредихте чрез служебните си правителства от границата да бъдат изтеглени военните части на Силите за специални операции, като по този начин рязко понижихте способността на българската държава да възпира увеличаващия се мигрантски натиск?, пита Урумов в свой пост във Фейсбук.

 

И отправя тежки въпроси към държавния глава:

Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?

 

Защо, воден от личната си вендета срещу непокорни Вам генерали напълно отнехте ефективен ресурс в помощ на Гранична полиция за възпирането на мигранти?!

 

Епицентър. бг припомня, че през 2018година по нареждане на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов Специалните армейски сили бяха разположени по българо-турската граница с цел отпор на мигрантския поток. Базата на Силите за специални операции бе разположена в района на Малко Търново. В помощ на гранична полиция в този регион действаха между 45 и 50 командоси. Беше създадена организация, при която кординатите на нарушителите се изпращат в оперативния център. След четири минути дежурната група вече бе в действие. Благодарение на тази организация само от 6 август до 17.09. 2018 година бяха задържани 232 нелегални емигранти при опит да преминат зелената граница с Турция в района на Малко Търново точна там, където са преминали сега мигрантите. Тогава Красимир Каракачанов заяви: При необходимост, при масово появяване на големи маси мигранти, ние сме готови и сме разработили планове за активизиране до 2700 души военнослужещи с близо 500 единици техника.

 

И по-късно по времето на служебния министър на отбраната Георги Панайотов Силите за специални операции  бяха изтеглени от границата и това е станало по искане на президента Радев, научи Епицентър. бг от изтомници от МО.

 

От изявлненията на министъра на правосъдието  Иван Демерджиев днес стана ясно, че в момента българската граница е разграден двор и  преминаването на мигранти през нея не е никакъв проблем. Заради жестоката катастрофа на автобус пълен с мигрант, с полицейска кола в Бургас, при която загинаха двама полицаи, министър Демерджиев  поиска оставката на зам.шефа на Гранична полиция Моллов.

 

Ето целия пост на Александър Урумов във Фейсбук:


Господин президент, първа трябва да бъде Вашата оставка!

Уважаеми господин президент на Република България,

обръщам се към Вас поради трагичния инцидент днес, със загинали двама български полицаи, със следните въпроси:

Защо още преди една година Вие, господин президент, наредихте чрез служебните си правителства от границата да бъдат изтеглени военните части на Силите за специални операции, като по този начин рязко понижихте способността на българската държава да възпира увеличаващия се мигрантски натиск?

Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница?

Защо, след като сте отлично информиран, че в целите въоръжени сили на Република България единствено Специалните сили са оборудвани с визьори за нощно виждане и единствено те са в състояние да разпознават движещи се обекти далеч преди да се доближат до границата?

Защо оттеглихте тези специални армейски сили от охраната на границата и така напълно лишихте българската държава от каквато и да е готовност за изпреварваща реакция?

 

Защо, воден от личната си вендета срещу непокорни Вам генерали напълно отнехте ефективен ресурс в помощ на Гранична полиция за възпирането на мигранти?!

Защо, воден единствено от своята злоба и отмъстителност срещу генерал-майор Матеев, Вие, господин Радев, лишихте България от надеждна охрана по границата и така поставихте в риск здравето и живота на българските граждани?

Днес Вашият вътрешен министър Дерменджиев в неудържима паника търси изкупителни жертви и иска оставката на зам. директор на "Гранична полиция".

Не, господин президент, "Гранична полиция" не е виновна за Вашата отмъстителност, която ги остави и тях безпомощни срещу заливащата границата ни с Турция мигрантска вълна.

Граничните полицаи не са виновни, че лично Вие, който бяхте толкова жаден за цялата власт в държавата на всяка цена, превърнахте българската граница в лесна плячка за беззаконието.

Не са виновни и онези момчета от Сухопътни войски, които изпратихте без специално оборудване и без специална подготовка да дремят край граничната ограда и да се чудят какво всъщност правят там.

Господин президент, след всичко посочено дотук - само факти, както добре знаете - е повече от лицемерие да насъсквате вътрешния си министър да търси жертвени агнета в Гранична полиция.

Има морално отговорен за днешната катастрофа и смъртта на двамата полицаи и Вие лесно можете да стигнете до него - достатъчно е само да се погледнете в огледалото.

Не търсете виновния извън своя кабинет, господин президент.
Не търсете оставки и изкупителни жертви.

Отговорният сте лично Вие, господин Радев!

И заради катастрофата в държавата - ако ще се подават оставки - Вие трябва да сте първият, който да подаде оставка!

Така постъпват доблестните мъже!

За разлика от страхливците. 

 

 

Демерджиев призна, че оградата ни с Турция “не е най-доброто съоръжение” за спиране на мигрантския поток.  Освен че на места почвата под нея е корозирала и през нея мигрантите се промушвали, някои от съоръженията не работели. Трябвало да се изкоренят дървета и храсти, които поникнали между двата кльона, за да имат по-голяма видимост граничарите. Отделно силно пресеченият терен около границата създавал затруднения при обхода.


Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!
 

 


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

От ИТН все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат

Ключова политическа седмица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира преговори за кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35