Трявна

Територията на страната ни е богата на причудливи местенца със столетна история, изобилства от китни селца със запазени традиции

Алтернативни форми на туризъм през пролетта – малки бягства през уикенда

5345 | 31 март 2021 | 10:40

Габровско и околността са мека на културния туризъм. Трявна пък е мястото, където селата кипят от живот, а любителите на екотуризма могат да практикуват хобито си в три национални парка у нас

Трявна-1617176466.jpgШипка-1617176502.pngЕтъра, Габрово-1617176491.jpgТрявна
-1617176477.jpgНационален парк Пирин
-1617176456.jpgНационален парк Пирин-1617176441.jpgр. Арда-1617176427.jpg

Алтернативният туризъм бележи все по-голяма популярност у нас. Причината е, че територията на страната ни е богата на причудливи местенца със столетна история, изобилства от китни селца със запазени традиции и девствена природа, гордее се с божествена национална кухня, основана на ароматни нашенски подправки и автентични продукти.

Този вид туризъм, макар и алтернативен, не е лишен от приключения. Напротив. Няма по-голяма тръпка от това да посетиш място, където кракът на турист не е стъпвал, да се докоснете до села, в които живота продължава с ритъма отпреди няколко столетия и още, и още. Всичко това предлага нашата малка, но пълна с традиции и история страна.

Друг фактор, който благоприятства развитието на този вид туризъм е глобалната пандемия от Ковид-19. Пътуванията в сърцето на България са предпочитани от нашенци. Сега е моментът да опознаем кътчетата на нашата страна, да се върнем към корените си, да препотвърдим родовите ценности и обичаи. Вниквайки във вековните традиции на българина, съвременният човек се преражда, претворява бита и ежедневието си през призмата на семейството и повика на наследствеността.

Алтернативният туризъм може да се раздели на 5 разновидности:
- Културен туризъм
- Селски туризъм
- Екотуризъм
- Здравен туризъм
- Спортен туризъм

В следващите редове ще ви представим по няколко маршрута от всеки вид.

- Габровско и околността – мека на културния туризъм
Несъмнено регионът е благоприятен за културен туризъм. Тук се намира първото българско светско училище, първите занаятчийски фабрики у нас, единственият автентичен Музей на хумора и сатирата и най-големият етнографски музей на открито „Етъра”. А любителите на историята няма как да пропуснат да изкачат почти 900-те стъпала до Паметника на свободата навръх Шипка, мястото, където кръвта на всеки българин кипва.

Създаден на 1 април 1972 г., Домът на хумора и сатирата притежава фонд от 37 500 художествени творби. Той е единствен в света, а Габрово е известен като "столицата на хумора в България". В него са изложени произведения на творци от 153 страни. Домът не само събира, но и изследва и популяризира хумора и сатирата. През година тук се провежда Международното биенале на хумора и сатирата, част от Майските културни празници. Девизът му е "Светът е оцелял, защото се е смял".

Архитектурно-етнографски комплекс Етъра е квартал на Габрово и първият по рода си музей в България. Той представлява своеобразно представяне на автентичните български култура, бит и занаятчийство. Открит е на 7 септември 1964 г.

В Етъра се намира единствената по рода си сбирка на народна техника на вода в България, съдържаща 10 обекта, които са в действие. Поради този факт, водното колело се е превърнало в емблема на комплекса. Занаятчийската чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, които разкриват самобитния талант на възрожденските строители.
В Етъра всеки посетител може да стане част от народните традиции и да усети полъха на народния бит.

Националният музей на образованието се намира в град Габрово. Създаден е през 1974 г. и е разположен в западната част на Априловската гимназия. Музейната експозиция показва историческия път на българската просвета и образование до края на 20 век.

Напът към Габровско се минава през Шипченския проход, където е разположен и Националният парк-музей Шипка. Комплексът се състои от 26 паметника и възстановки на батареи и землянки на площ повече от 120 хектара. Също така са посочени позициите на руските войски и българското опълчение, защитавали ключовия Шипченския проход по време на Руско-турската война (1877-1878).

Първите паметници на мястото са построени в периода 1878-1881 г. и са руски. Българските монументи са Паметникът на свободата, както и тези на 3-та и 5-та опълченски дружини (1910 г.).
През 1934 г. е открит Паметникът на свободата на връх Свети Никола, днешен връх Шипка.

Всичко това може да бъде разгледано в рамките на уикенда. А маршрутът ще ви обогати не само в културно отношение, но ще ви пренесе в свят на традиции, самобитни обичаи и много възрожденска хроника.

- Трявна, където селата кипят от живот
Идеално място за селски туризъм е Тревненският балкан. Районът изобилства от живописни селища, исторически месности още от времето на хан Крум и природни красоти. Всичко това подплатено с вкуса на автентичната за този край тревненска гъбена чорба.

Село Боженци е архитектурен резерват, впечатляващ с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.
Повече от 100 къщи са запазени в автентичния им вид. Няколко от тях са превърнати в музеи. Има етнографска експозиция от ХVІІІ век. Представен е и битът на местните хора от ХІХ в.

В Боженци се правят възстановки на стари български традиции за празниците Гергьовден, Коледа, Лазаровден. Има добри условия за еко и селски туризъм.

Тук можете да практикувате и т.н. агротуризъм, при който интересът на гостите намира израз в тяхното активно участие в добиването и обработването на земеделската продукция. Той е изключително популярен ред чуждите туристи у нас.

Не пропускайте да посетите и Тракийското светилище Сечен камък се намира край село Николаево. Представлява дълга скала, с посока изток-запад, издигаща се над околната местност. Върху скалата са изсечени каменни кръгове или "слънца", повечето от които са разположени верижно отгоре върху скалата. Те са над десет на брой и всички са изпъкнали, с полусферична форма. Изсичането на "каменни слънца" символизира свързването на земното и небесното начало - Великата богиня-майка и роденото от нея слънце.

В района е разположен и Дряновският манастир Св. Архангел Михаил, който играе стратегически важна роля в подготовката на Априлското въстание, като тук са съсредоточени големи запаси от храна и оръжие. Той се намира на около 5 км от град Дряново, по пътя за град Габрово.
Основан е през Втората българска държава - началото на XII век в местността Църквището - в близост до лятната резиденция на българските царе от Асеновата династия. По време на турското робство на два пъти е разрушаван и ограбван (XIV и XVII век), но бързо е възстановяван.

В Трявна може да се потопите и в автентичния възрожденски бит. Музей Райковата къща се е построена през 1846 година, датирана е като Възрожденска и е типичен пример за местната архитектурна школа. В нея се помещава експозиция, отразяваща тревненския бит в периода 19-20 век.

Къща-музей Ангел Кънчев в Стара планина пък е роден дом на революционера. Построена през 1805 г., в нея се помещават документална и битова експозиция, показващи делото и живота на великия българин.
Музейната експозицията включва и борбата на местните през Възраждането в национално-освободителните борби.

- Екотуризъм в три национални парка у нас
В последните години България обръща все по-настойчив поглед към развитие на екотуризма.

Трите национални парка на България – Рила, Пирин и Централен Балкан, са основната отправна точка за практикуване на екотуризъм. На практика те заемат около 1/3 от площта на страната и предоставят необятни възможности за организирани и индивидуални турове, за отдих и духовно обогатяване, за контакт с живата природа и опознаване на най-девствените и красиви кътчета на страната.

Обходите по добре поддържаните екопътеки са другата предпочитана форма на екотуризъм в България. Почти всички са изградени покрай омайно красиви водопади и речни каскади, провират се между застрашително надвиснали скали и тесни пещери, заобикалят ловко пропастите и се спускат в каньоните.Те са разположени на различна надморска височина (между 600 и 1500 м), добре обозначени са, редовно се ремонтират и са задължително обезопасени. Едни от най-любимите екомаршрути са Негованската екопътека в Еменския каньон, Хотнишка и Крушунска екопътеки, екопътека Узана и т.н

Препоръчваме ви задължително да посетите Еменският каньон - проломът на река Негованка в Северна България, между платото Плужна на запад и Търновските височини на изток в Община Велико Търново. Целият каньон представлява живописен антецедентен пролом.

Проломът се поделя на две части – Горен боаз и Долен боаз, с обща дължина около 5 km, като между тях в малко долинно разширение е разположено село Емен. Средната надморска височина на двата каньона е около 228 m.

Целият пролом е всечен в аптски и ургонски варовици, като оградните му склонове са стръмни, на места отвесни. В този участък се разкрива най-красивата част от каньона, като в близост се намира и екопътека, която преминава по цялата дължина на Долния боаз. Тя започва с Еменската пещера, разположена на левия бряг на реката, преминава през водопада Момин скок, където е най-тясната част на каньона и завършва в долната част на язовир Негованка.

Мястото е приказно и за любителите на фауната - в каньона са наблюдавани 38 вида птици, сред които по-редки са черен щъркел (Ciconia nigra), царски орел (Aquila heliaca), орел змияр (Circaetus gallicus), черна каня (Milvus migrans), горска улулица (Strix aluco), скален гълъб (Columba livia livia).

Другото ни предложение – Крушанската екопътека е за т.н. „кашкавал туристи”, предпочитащи по-леки маршрути и повече отдих около кощницата за пикник.

Крушунската екопътека е един прекрасен избор за разходка през почивен ден. Тя е разположена в района на Западния Предбалкан и е най-късата в страната. Ето защо е отличен избор за хората, които правят своите първи стъпки в планинарството. Пътеката се движи в местността Маарата, близко до село Крушуна и Крушунските водопади – предлагащи невероятна красота и дъх на свежа пролет.

Ако предпочитате по-спокойното съзерцание на природата, то може за вас има друга подходяща форма на екотуризъм – разходка из резерватите в България или пък наблюдение на птици. Препоръчваме ви дестинации като Националния парк „Пирин”, Природен резерват „Патлейна” и Резерват „Червената стена”.

В защитената територия на Пирин растат изключително редки видове дървета. В най-ниската част на резервата, например, са разположени основно масиви от бял и черен бор, леска и бук. Малко по-нагоре, в средните части могат да видят гори от ела и смърч, а в най-високите точки са разположени масиви от черна и бяла мура. Това е и единственият резерват, на територията на който растат няколко от най-старите дървета черна мура, най-популярното от които е 1300 – годишната Байкушева мура.

Освен вековните, безценни горски масиви, територията на резервата, разположен в сърцето на Пирин планина, опазва и повече от 42 регионални и 16 ендемични видове. Тук растат ендемични видове като пирински девесил, полевица, очанка, пирински мак, златиста кандилка, жълта тинтява, син минзухар, алпийски мак, бели и червени карамфили, незабравки, омайниче, еделвайс и други.

Най-стария от резерватите в Национален парк Пирин е дом и на голямо разнообразие от животински видове като мечки, диви кози, сърни, златки, диви котки, катерици, бялки. От пернатите животински видове в резервата могат да видят скални орли, египетски лешояди, глухари, белоглави лешояди, ястреби, кълвачи, пъстър скален дрозд, планинска завирушка, скалолазка и други.

- Спортният туризъм у нас предлага голямо разнообразие. Множеството планински масиви осигуряват отлични условия за ски и сноуборд през зимните месеци и китни екопътеки през пролетта и лятото. Това са планините Витоша с пистите „Витошко лале” и „Алеко”, местностите „Златните мостове” и връх Камен дел, планините Пирин и Родопи с емблемите Банско и Пампорово, Рила с Боровец и Копринка и най-красивите маршрути у нас – Седемте Рилски езера, резерватите Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа.

В някои планински райони са създадени и чудесни условия за алпинизъм – в района на гр. Враца, Лакатнишките скали, Мальовица и много други.

Скалното катерене също е застъпено у нас. Спелеоложкият туризъм може да се практикува на територията на почи цялата страна. Препоръчваме ви да посетите пещера Магурата, близо до Белоградчик. Тя е най-голямата у нас и е уникална по рода си, заради запазените рисунки от няколко исторически епохи, правени с гуано (тор от прилепи). Следва Ягодинската пещера, разположена до Девин. Тя е най-дългата на територията на страната ни – цели 10 м. В района се намира и най-дълбоката – Дяволското гърло. Пещерата дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.

Богатата природа на страната ни предлага приключения и за любителите на екстремни усещания. Рафтингът е застъпен през пролетта и лятото, когато реките са буини и пълноводни. Река Искър край дефилето предлага лек маршрут за начинаещи рафтари. Нивото на трудност по река Струма се увеличава, а бързеите предвещават рязък скок на адреналина. След изморителното спускане, можете да с е поглезите с домашни гозби в някой от многобройните ресторанти по Кресненското Дефиле. Инстинската магия на водния спорт ще усетите по река Арда, където нивото на екстремност расте до небето. Бонус е, че отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, където реката се влива в язовир Кърджали.


Намери своята история

От категорията

Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Димитър Бербатов Снимка: БТА-Dimitar-Berbatov-Snimka--BTA_1702024209.jpg

"Ние сме хората, които вече толкова години се борим с това управление и ...

8 дек. 2023 | 10:29

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер-1571398329.png

Очаква се конгресът да сложи край на 18-годишното управление на президента ...

7 дек. 2023 | 14:49

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март-Borislav-Mihaylov-oglavi-Futbolnata-komisiya-na-UEFA--Snimka--Sayt-na-BFS_1689768689.jpg

Преди 10 дни Михайлов подаде оставка след безпрецедентен обществен натиск, ...

6 дек. 2023 | 15:30

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!-Grigor-Dimitrov-Snimka--BTA-AP_1676485353.jpg

Победата на Григор Димитров над Данийл Медведев в мач от Мастърса в Париж ...

7 дек. 2023 | 15:29

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25