Необходими продукти
За 1 порция
За палачинките:
200 г брашно
150 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 пакетче ванилия
4 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. масло
За ягодовото кули:
200 г пресни ягоди
100 г бяла захар
100 мл вода
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне
1. Сухите съставки се пресяват в дълбок съд. Разбиват се яйцето и млякото и се изсипват при сухите съставки. Бърка се, докато се получи хомогенна смес с гъстота на боза.
2. В загрят на средна температура тиган се слага много малко масло и се добавя един черпак от сместа, за да се получи палачинка с диаметър около 6-8 см. Пече се около 2-3 минути от всяка страна и се изважда. Редят се една върху друга.
3. За ягодовото кули всички продукти без настърганата лимонова кора се слагат в блендер и се пюрират за 20 секунди. Изсипват се в тенджера и се слагат на средно нагрят котлон. Добавя се лимоновата кора. След около 20 минути течността трябва да се е редуцирала наполовина. Сместа се прецежда. Ягодовото кули е гладко и пухкаво с лек аромат на лимон и канела.
4. Палачинките се сервират, като върху тях се слагат 2 резена студено масло и се заливат с горещото ягодово кули. Може да се сервират с бъркани яйца и бекон.