В доклада няма нито дума за антибългарската кампания и репресиите срещу българите в страната

Amnesty International за РСМ: Реч на омразата, дискриминация на жени, цигани, албанци и ЛГБТИ

4881 | 7 апр. 2021 | 12:35

Хелзинкският комитет за правата на човека съобщава за 80% увеличение на антиислямската реч на омразата преди изборите и през юли подаде пет наказателни обвинения за разпространение на омраза


Годишният доклад за правата на човека на Amnesty International за Северна Македония, публикуван в сряда, заявява, че „въпреки прилагането на реформите, определени от Европейската комисия, опасенията относно безнаказаността, речта на омразата, дискриминацията срещу жените, циганите и ЛГБТИ хората остават“. В него също така се добавя, че в страната продължават незаконните арести, както и натискът върху бежанци и мигранти, предава скопската „Нова ТВ“, цитирана от Агенция "Фокус".

Amnesty International отбелязва, че ЕК е одобрила началото на преговорите за присъединяване през март, като признава напредъка в реформите в съдебната система, полицията и службите за сигурност и в борбата с организираната престъпност и корупцията. През септември правителството обяви програма за медийна реформа, която включва справяне с разпространението на „фалшиви новини“.

Продължава дискриминацията въз основа на етническа принадлежност, религия, пол и сексуална ориентация, често подхранвана от пандемията. Речта на омразата и дезинформацията в социалните медии често са насочени към албански граждани (в доклада няма нито дума за речта на омразата и репресиите срещу българите в РСМ, бел. ред.).

Хелзинкският комитет за правата на човека съобщава за 80% увеличение на антиислямската реч на омразата преди изборите и през юли подаде пет наказателни обвинения за разпространение на омраза.

Също така в доклада се казва, че след избухването на Covid-19, извънредното положение, което беше обявено в средата на март, е отменено в средата на юни, за да даде възможност за кампания за парламентарните избори през юли. По този начин, добавят от AI, полицията е прилагала избирателно комендантския час и е забранявала религиозни или публични събирания.

През април правителството съкрати финансирането за неправителствени организации с 525 000 евро, застрашавайки способността им да предоставят основни услуги. Съдилищата, се казва в доклада, едва функционират, като отбелязват бавен напредък в преследването на лица, обвинени в нарушаване на ограниченията във връзка с пандемията.

В доклада се отбелязва още, че през март парламентът закри Специализираната прокуратура, създадена през 2015 г., с юрисдикция над предполагаеми тежки престъпления, включително нарушения на правата на човека, от бивши министри на правителството. Над 20 дела бяха прехвърлени на прокуратурата.

Процесът срещу бившия началник на тайната полиция и министър на вътрешните работи за участието му в незаконно наблюдение продължава. През юни бившият ръководител на Специализираната прокуратура Катица Янева беше осъдена на седем години затвор за злоупотреба с длъжност.

Северна Македония все още не е ратифицирала Международната конвенция за защита на всички лица от насилствено изчезване, подписана през февруари 2007 г.

 


Намери своята история

От категорията

Кървава баня! Най-малко 11 жертви при стрелба в училище в руския град Казан

Снимка: РИА Новости-1620719333.jpg

Според очевидци, двама души са влезли в училището, след което се чули изстрели, ...

11 май 2021 | 10:48

Още френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

-1603872703.jpg

Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в ...

10 май 2021 | 20:44

Бъдещето на Македония в ЕС в значителна степен вече зависи от България

-1620652488.jpg

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, ...

11 май 2021 | 08:09

Sunday Times: Братовчед на кралица Елизабет II осигурява срещу пари "сближаване с Путин"

Сн. Уикипедия-1620718726.png

78-годишният принц отхвърля твърденията на пресата. В официално изявление на ...

11 май 2021 | 10:37