Факсимиле: Туитър

Агенцията коментира, че броят им е "подозрителен"

Анадолската агенция публикува списък на евреите в екипа на Байдън

7802 | 4 февр. 2021 | 11:28

Правителството на Реджеп Тайип Ердоган е против Джо Байдън и „сравнява Израел с нацистите“, пише в свой материал вестник The Jerusalem Post


Турската държавна ифнормационна Анадолска агенция публикува в Туитър списък на евреите в администрацията на новия американски президент Джо Байдън и ги отбеляза с израелско знамe, в „антисемитски пост, основан на поредица от статии и речи на коментатори в Турция срещу американски евреи“, пише The Jerusalem Post, цитиран от Агенция "Фокус".

В своя „туит“ за „големия брой евреи в екипа на Байдън“, турският официоз твърди, че темата е получила „широко разпространение в израелската преса“. Всъщност историята на евреите в новата администрация на САЩ се основава на статия от 20 януари в Еврейската телеграфна агенция (JTA).

Съобщението има за цел да подчертае еврейските членове на администрацията и включва израелски и американски знамена, както и коментар, в който се казва на читателите, че толкова много евреи в новата администрация изглеждат „подозрителни“. Турските медии никога не отделят будисти, католици, мюсюлмани или други етноконфесионални групи и не добавят знамена на чужда държава към материалите за тях, отбелязва The Jerusalem Post.

В поста на „Анадолската агенция“ са посочени държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на финансите Джанет Йелън, кандидатът за поста генерален прокурор Мерик Гарланд, секретарят по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, директорът на ЦРУ Аврил Хейнс, началникът на кабинета на Белия дом Роналд Клайн и други ключови длъжностни лица, като държавния заместник-секретар Уенди Шерман и заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.


„Външният министър Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелен са главните лица с еврейски произход, които Байдън предпочита и са добре известни на обществеността“, пише в Туитър Anadolu.

Макар че проправителствените медии в Турция могат да кажат, че просто съобщават за "броя" евреи в администрацията на САЩ, те не са имали подобни съобщения относно „еврейския състав“ в администрацията на Тръмп, пише The Jerusalem Post.

На 9 януари проправителственият крайнодесен турски вестник Yeni Şafak публикува статия, в която се твърди, че „евреите контролират Америка и администрацията на Байдън“.

„Америка е морското свинче за еврейското могъщество, чрез което евреите създадоха и узакониха своята хегемония по целия свят. Евреите използват Америка като морско свинче от почти век - няма такива хора, като американски народ, няма такава държава като американската държава“, се аргументира в статията.

Също така се посочва, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган е против Джо Байдън и „сравнява Израел с нацистите“.

„В Турция действа палестинско движение ХАМАС, което планира терористични атаки от страната. Управляващата партия на Турция и ХАМАС са свързани чрез „Мюсюлманското братство“ (ислямистка организация). Както ХАМАС, така и „Мюсюлманското братство“ имат опит в популяризирането на антисемитски конспирации, включително тези, свързани с нацистите и измамите по отношение на сионските мъдреци“, пише The Jerusalem Post

Първите признаци на мрачна картина на отношенията между Турция и САЩ с пристигането на нов президент в Белия дом се появиха в края на януари, когато ключова фигура в външнополитическия екип на Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен, нарече Анкара „т. нар. стратегически партньор“ на Вашингтон.

 


Намери своята история

От категорията

Путин цитира евроексперт: „Спутник V” е сигурна колкото автомат „Калашников“

-1600861454.png

Руските здравни власти одобриха вече и употребата на еднодозова версия на ...

7 май 2021 | 09:45

В САЩ дават безплатна бира на всеки ваксиниран

Кадър: Туитър-1620373916.jpg

Това се случва в Кенеди център във Вашингтон, където ваксините на "Джонсън ...

7 май 2021 | 08:45

Франция блокира договор за доставка на 1,8 млрд. ваксини на Pfizer за ЕС?

-1615527141.jpg

В много отношения причината за блокирането, според Die Welt, се дължи на ...

7 май 2021 | 10:56

Белият дом: САЩ подкрепят влизането на Украйна в НАТО

-1612193721.jpg

Президентът на Украйна Владимир Зеленски на среща с държавния секретар Антъни ...

7 май 2021 | 10:18