Анализ на ИСА за април 2021

Отключи се най-после сблъсъкът Бойко Борисов - Слави Трифонов

Анализът на ИСА за април: България навлиза в окото на политическа буря

15608 | 29 апр. 2021 | 15:42

Правителство на Радев ще стартира с високо доверие, но има риск да ерозира заради големите обществени очаквания за бързи и осезателни промени. То ще работи в тежка вътрешна и външна среда.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2021 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ НАВЛИЗА В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

ПРЕЗИДЕНТЪТ – ПРЕД ИЗПИТАНИЕТО НА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

 

КЪСНИЯТ БОРИСОВ – ONE-MEN-SHOW-ТО СВЪРШВА, ЗА ДА ...ПРОДЪЛЖИ

 

ГЕРБ – ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, НО С НЕГАТИВЕН ТРЕНД

 

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ПОСТАВИ ПОЛИТИЦИТЕ В ШАХ

 

БСП СТАНА ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКИ

 

ДПС – МАЛКИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ОТ ВОТА НА 4 АПРИЛ

Предлагаме ви

РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ ПРОГНОЗИ

Политическият живот в България получи рязко ускорение.


Фокусът на общественото внимание се насочи към Народното събрание, където се върна политическият дебат.

 

Реториката от първите заседания събра противоречиви оценки, но положителният ефект е, че интересът към политиката се засили за първи път от години.

 

Нито една парламентарно представена сила не заяви амбиция за пълен мандат.

45-ото Народно събрание започна работа със съзнанието за своя временен характер.

 

Една от първите заявки на протестните партии бе за политическа трансформация на бързи обороти (блицкриг), тъй като времето до нови избори се конструира като неизвестна величина още от нощта на изборите.

 

Като резултат от изолацията на ГЕРБ за първи път се случва политическа сила с 51 депутати да бъде идентифицирана с „властта“. Това продължи 13 дни - от старта на парламента до връщането на мандата.

 

Отключи се най-после сблъсъкът Бойко Борисов - Слави Трифонов. Очакванията, че двамата ще мерят сили на политическия терен са от 2016 година, когато бъдещият лидер на „Има такъв народ“ инициира и проведе националното си допитване за изборните правила.

 

След продължително мълчание „Има такъв народ“ постави всички политически сили в шах. Трифонов обяви, че номинира световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова за премиер, която ще изиграе ролята на „пощенски гълъб“ – да получи и да върне мандата „на секундата“.

 

Времето на новия парламент с доминираща роля на протестните партии рязко се съкрати. Приближи се перспективата за нови избори през юли.


Тежестта на третия мандат силно нарасна.

 

Президентът влезе в окото на политическата буря. Месеците на евентуално служебно правителство ще решат втория му мандат.

 

От решението на Румен Радев кога ще връчи третия мандат зависи и времето, с което разполага Народното събрание.

Най-вероятно третият мандат ще получи БСП, която е силно ограничена във възможностите да състави правителство. (Анализът е отпечатан преди да бъде обявено решението на държавния глава да връчи мандата на БСП на 5 май).

 

Най-реалистичният вариант към днешна дата е да има нови избори в началото на юли.

 

Прогнозите са за приблизително същото разпределение на силите, но след втория опит компромисите ще бъдат по-лесно обясними пред електората.


Евентуално служебно правителство на Румен Радев е нож с две остриета. То ще бъде натоварено с големи обществени очаквания за ревизия на „Борисов-3“ и край на изборните манипулации.

 

Правителство на Радев ще стартира с високо доверие, но има риск да ерозира заради големите обществени очаквания за бързи и осезателни промени. То ще работи в тежка вътрешна и външна среда.


ГЕРБ са в политическа изолация. С поведението си партията обедини срещу себе си всичките си опоненти, партии и коалиции от целия спектър.

 

Върху партията е сложено клеймо „токсична“.

 

Ако не се състави правителство, резултатите от нови избори ще зависят от това кой разказ ще надделее – „страхливец е този, който казва, че със 165 депутати не става“ (Борисов) или „законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор“ (Трифонов).


One-man-show-то на Борисов вече не е единственият магнит за публичното внимание.


Новите парламентарни партии получиха медиен излаз, парламентът предлага политически спектакъл на живо.

 

Парламентарната комисия за ревизия на управленията през последните 10 години няма да има нито време, нито ресурс за толкова мащабна проверка. Без хоризонт от минимум три месеца създаването й ще има единствено пиар ефект.

 

Отсъствието на Борисов от парламента е рутинна практика. Премиерът (в оставка) бойкотира както 44-ото НС, където имаше мнозинство и комфорт, така и 45-ото, където групата му е в изолация. Отказите да се отчита не са ситуационен инат, а изглеждат като последователно отношение към законодателната институция.

 

Новият парламент спечели симпатиите на голям дял от гражданите заради отчетливата амбиция да превърне Народното събрание в център на българската политика.

 

В политическия дневен ред трябва да влезе европеизирането на българската политика, което изключва управление през фейсбук, независимо дали предава Борисов или Трифонов.

 

Отлагането на решението за мораториум върху действия на правителството, предложен от лидера на БСП Корнелия Нинова, бе грешка, която породи напрежения, съмнения и вкара партиите от крехкото анти-ГЕРБ мнозинство в тежък обяснителен режим.

 

Общият фронт срещу ГЕРБ в крайна сметка се задейства, но разделителните линии между опозицията на ГЕРБ станаха много видими и непреодолими.

На практика мнозинство от 165 депутати няма.

 

Промените в Изборния кодекс челно се сблъскват със същия проблем. Форми на дистанционно гласуване най-вероятно няма да има. Протестните формации остават в малцинство за важни поправки, а една от съществените причини парламентът да работи известно време с редовно правителство изчезна.

 

В един и същи ден (28 април) посочената от Трифонов Антонета Стефанова получи и върна мандата за съставяне на правителство, а дневният ред на Народното събрание не събра подкрепа и заседанието пропадна.
След безпрецедентния акт на провал на заседанието, което трябваше да гледа и промените в Изборния кодекс, страната се приближи и към политическа криза.


Под въпрос е и програмата минимум, която 45-ото Народно събрание можеше да свърши – корекции в изборните правила.

 

Практиката в други страни показва, че гласуването по пощата е като ваксините – ползите са повече от вредите. За мажоритарен вот и субсидия от един лев на глас е обратното – щетите могат да бъдат значителни.

 

Борисов подцени мащаба на промяната и допусна грешки – подаване на оставка чрез куриер, излизане в отпуск, за да неглижира парламента за пореден път, първоначалното решение за разпускане на Националния оперативен щаб, което масово бе разчетено като „след мен и потоп“.

 

Разпускането на щаба, което после бе стопирано, бе спонтанен деструктивен акт.

 

Получи се пълно разминаване между думи („Ситуацията с пандемията остава тежка в света и ние действаме разумно“) и дела.

 

В последната седмица на април Борисов премина в предизборен ритъм. Стрелите са насочени към президента и Слави Трифонов.

 

Правителствената резиденция в Бояна замести джипката и се превърна в естествен център на власт, откъдето се включва на живо.

 

Премиерът е в оставка, но продължава да налага теми, да вкарва опонентите си в обяснителен режим с реплики във всички посоки – за „Росенец“, Мая, Корнелия, Слави и Костов и така нататък.

 

В наследство правителството оставя лош здравен статус на българското население (най-ниска средна продължителност на живота).

 

Най-тежката част от наследството на ГЕРБ е спешната необходимост от реформи, които бяха поставени на пауза за цяло десетилетие.

 

С допълнително договорените количества за доставка на иРНК ваксини България успя донякъде да минимизира щетите от гигантския гаф да поръча през есента огромно количество само от „АстраЗенека“. Последствията обаче са хаос във ваксионационния план.

 

Въпреки очевидната политическа изолация, ГЕРБ прие мандат за съставяне на правителство и предложи кабинет.

Кандидатът за премиер Даниел Митов бе послание към евроатлантическата общност, реверанс към американците и предизвикателство към „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

 

На публично ниво ГЕРБ демонстрира пълна консолидация около лидера си. ГЕРБ това е Борисов.

 

Лош ден за партията бе 15 април, когато всички парламентарни групи се позиционираха срещу ГЕРБ и избраха председател на НС от втората политическа сила. Видя се, че без ГЕРБ може.

 

С отказа да предложи правителство Трифонов се изправи пред риска да калкулира огромно разочарование. Мълчанието на партията в досегашния вид ще му носи загуба при новата ситуация.

 

Резултатите от вота на 4 април ясно показаха, че един значителен дял на обществото не иска повече да бъде управлявано по модела от последните 10 години.

 

При нови избори – дори патриотичните формации да минат летвата като обединени, мнозинство ГЕРБ плюс патриоти едва ли ще може да има.

 

Корнелия Нинова играе ва банк. БСП реагира най-остро на анонса на Трифонов, че ще върне мандата.
За да докаже, че не е партия на статуквото, БСП се разгърна във война срещу всички. Затворен изглежда само фронтът с президента, когото партията подкрепи за втори мандат.

 

ДПС е малкият победител от вота на 4 април. Това е единствената партия, която няма да загуби при нито една хипотеза – нито, ако бъде съставено правителство, нито ако се стигне до нов вот в бързо темпо. Структурите са готови за предсрочни избори.


“Демократична България“ излиза от изборите (и евентуално влиза в нови) със сериозен имиджов капитал – победа в два от трите избирателни райони в София. В останалите присъствието й е незначително. Партийното строителство е слабото място на ДБ.


ДБ засили антикомунистическата и антируската реторика. Това мобилизира типичния „син“ електорат, но отблъсква периферията, чиито настроения са „законност – да, ястребски позиции – не“.

 

Най-малката група в 45-ото Народно събрание се затвърди като най-шумната и най-нехомогеннната. В „Изправи се. Мутри вън!“ всеки си е лидер.

 

Подсигуряването на достатъчно средства за ново или служебно правителство в следизборната несигурност е част от доброто намерение за поддържане на финансово-икономическа стабилност.

 

Основният проблем на българския фиск не е недостигът на средства, а тяхното неефективно използване.

Затова ревизия на бюджета без ясна политика за това за какво и как да се разходва увеличеният бюджет ще бъде по-скоро „старата песен на стар глас“ и ще делигитимира реформаторския дух на предизборна България.

 

Диагностиката на икономическата криза трябва да насочи прожекторите към истинския проблем - инвестициите и как те да се съживят.

 

Разходите в националния план за възстановяване, които пряко ще доведат до икономически растеж са пренебрежимо малки.
Отнемането на инициативата за растежа от частния сектор и прехвърлянето към държавата обрича икономиката на бавно и мъчително възстановяване.

 

Правителството в оставка даде повод за критики и налагането на мораториум върху действията му. Нелогичната и неналагаща се смяна на бордовете на големите държавни предприятия не е само неетична проява, но влиза в противоречие с горещите обещания и прието законодателство, което трябваше да ограничи политическите назначения – важен елемент от наложените от ЕС реформи в държавните предприятия за целите на присъединяването към Банковия съюз и ВМ II.

 

В средата на месеца само за няколко дни светът се напрегна до крайност поради различните, доста объркващи ходове от САЩ и Русия.

Лъкатушканията от едната до другата крайност в американските външнополитически ходове през месеца все повече сочат, че борбата между групи с различаващи се външнополитически възгледи в новата вашингтонска администрация се задълбочава.

 

Противниците на всякакъв диалог с Русия очевидно оказват натиск и върху съюзниците на САЩ. Това се крие зад сериозните усложнения на отношенията между тях и Русия в последната декада на месеца, когато в няколко държави бяха изгонени групи от руски дипломати, а руснаците отговориха „реципрочно“.

 

Очертава се ситуация, в която съществуващото недоверие между Вашингтон и Москва трябва да бъде преодоляно, за да не бъде пречка пред установяването на това къде точно са „червените линии“, които всяка от страните твърди, че ще определя сама. Процесът на движение към „новата реалност“ е започнал и той не може да бъде спрян дори от заплахата от термоядрена война, която Западът едва ли ще посмее да води, въпреки цялата си демонстративна решителност. Махалото е изчерпало силата на движение в едната посока и е започнало да се движи в другата. Военните рискове очертават горната му пределна точка, но в зоната между ядрената война и опората на собствените сили се оформя коридор на възможната дипломация.

 

Решението, предложено от 46-ия президент на САЩ за изтегляне на американските войски от Афганистан до 1 септември т.г. е сериозен показател, че се променят както настоящите приоритети на САЩ, така и задачите за следващото десетилетие. Чрез решението на Байдън за Афганистан Белият дом категорично заявява, че вниманието на САЩ е насочено към ожесточена конкуренция с Китай.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Проф. Даниела Бобева (икономика)
 
Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Република Северна Македония)

 


Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

 

КОНСТРУИРАНЕТО НА НОВАТА ВЛАСТ. ПАРЛАМЕНТЪТ СЕ ЗАВЪРТЯ НА ЖИВО И НА БЪРЗИ ОБОРОТИ

 

РЕАЛИЗАЦИЯ НА ТРЕТИЯ МАНДАТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ?

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ – ПРЕД ИЗПИТАНИЕТО НА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

 

КЪСНИЯТ БОРИСОВ – ONE-MEN-SHOW-ТО СВЪРШВА, ЗА ДА ...ПРОДЪЛЖИ

 

НАСЛЕДСТВОТО НА БОРИСОВ-3 – СЛЕД 10 ГОДИНИ ПАУЗА НАЙ-ВАЖНИ СА РЕФОРМИТЕ

 

КОВИДКРИЗАТА – ВАКСИНИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ЖЕЛАЕЩИТЕ - НЕ

III. ВОТЪТ НА 4 АПРИЛ И ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

 

ИЗБОРИТЕ – ВИСОКА АКТИВНОСТ И ОТЛИВ ОТ СИСТЕМНИТЕ ПАРТИИ

 

ГЕРБ – ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, НО С НЕГАТИВЕН ТРЕНД

 

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ПОСТАВИ ПОЛИТИЦИТЕ В ШАХ

 

БСП СТАНА ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКИ

 

ДПС – МАЛКИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ОТ ВОТА НА 4 АПРИЛ

 

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СОФИЯ ОТНОВО Е СИНЯ

 

„ИЗПРАВИ СЕ. МУТРИ ВЪН“ – ВСЕКИ СИ Е ЛИДЕР

IV. ИКОНОМИКА

 

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ВЛЕЗЕ В НОВА ФАЗА НА ОПТИМИЗЪМ

 

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА – МЕЖДУ ФИСКАЛНИТЕ ПРОВАЛИ И СЛАБАТА НАДЕЖДА ЗА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

 

ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ЛИ ИКОНОМИКАТА ПОД УДАРИТЕ НА ПАНДЕМИЯТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ?

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

 

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА – КЪДЕ СА „ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ“ НА РУСИЯ И „ОБЕДИНЕНИЯ“ ЗАПАД

 

ИЗТЕГЛЯНЕТО НА САЩ И НАТО ОТ АФГАНИСТАН И ВИЗИТАТА НА ЯПОНСКИЯ ПРЕМИЕР ВЪВ ВАШИНГТОН

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

 

ГЪРЦИЯ – УСТОЙЧИВО УПРАВЛЕНИЕ НА ПАНДЕМИЯТА

 

КОСОВО – ТЕЖКИ ЗАДАЧИ ПРЕД НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

 

АЛБАНИЯ – ОЧЕРТАВА СЕ ТРЕТИ ПОРЕДЕН МАНДАТ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

 

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ОТЛАГАНЕ НА ПРЕБРОЯВАНЕТО И НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Пълният 77-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713От категорията

Проф. Васил Проданов: Появата на шоумени в политиката показва тежка криза на либералната демокрация

-1488023183.jpg

Това служебно правителство има специфична роля, каквато предходното, назначено ...

15 май 2021 | 07:52

Шпигел: "Меркел и бутафорията от България". Икономист: "Отиващият си Борисов е подложен на атаки"

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България-1620994446.jpg

"Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е ...

14 май 2021 | 15:10

Доклад на американското разузнаване шокира света с 5 сценария за бъдещето

-1621082658.png

Светът остарява, а Европа и Източна Азия ще остареят по-бързо от другите части ...

15 май 2021 | 15:11

Петър Волгин: Създателите на Борисов и ГЕРБ изпаднаха в амнезия

-1533827016.jpg

Огромни усилия положиха фондации като „Глобална България“, медийни кръгове като ...

15 май 2021 | 14:09