Анализът на ИСА

Войната между институциите е факт

Анализът на ИСА в края на 2018-а: Народът мрази елита, има условия за януарско-февруарска буря

55126 | 29 дек. 2018 | 11:51

Има опасност реакцията срещу начина на прокарването на F-16 за ВВС да повтори реакцията срещу налагането на Истанбулската конвенция.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, Европа и света през месец декември 2018 година под заглавие:

 

България изпраща 2018-а с политическо

напрежение и война между институциите

 

- ГНЯВ И НЕДОВОЛСТВО ПЪЛЗЯТ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА – ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ ПО УЛИЦИТЕ

- ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ИЗОСТРИ КРИТИКАТА, ОБВИНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЛОБИЗЪМ ЗА F-16

-ГЕРБ – ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, НО С ЕРОЗИЯ НА ДОВЕРИЕТО

- БСП - МОДЕРНА ПОЛИТИЧЕСКА РЕТОРИКА,

НО БЕЗ УПРАВЛЕНСКИ ЕКИП

- ДОГАН ПРЕДЛОЖИ ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ

КАТО ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

 

Предлагаме ви резюме от

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

България изпраща година, изпълнена от начало докрай с политическо напрежение, скандали, остри сблъсъци, социално недоволство, смяна на министри, междуинституционална война, парламентарно противопоставяне. Средата е летлива и се насища с все повече предизвикателства.

Всичко изброено предвещава динамична и изпълнена с още по-големи промени 2019 година. Случващото се в Европа и двата редовни избора (май, октомври) допълнително ще катализират тези процеси.

 

Започналите през ноември протести на т.нар. „жълти жилетки“ във Франция постепенно започнаха да заливат цяла Европа. Те се родиха във френската столица, но вече са паневропейски феномен. Свидетели сме на процес, който много напомня като характеристики на Арабската пролет.

 

Елитите бързо се делегитимират.

Либерално-демократичната система е изправена пред най-голямото изпитание в своето съществуване.

 

Неравенствата и несправедливостта избиват в политическо недоволство, което се трансформира в пълзящи мини-революции. Ако това се запази и развие и след новогодишните празници, ще означава тектонични промени в цялата европейска политика.

 

Развръзката след подобно движение винаги е само една – смяна на политическия елит.

 

Много е вероятно България да стане част от общоевропейската протестна парадигма. Нарастването на цените след Нова година ще катализира недоволството от социалното положение в страната. Поводите са всекидневни, недоволството вече е перманентно, политическият елит е силно делегитимиран. Народът мрази елита.

С една дума в България има всички условия за перфектната януарско-февруарска буря.

 

Разногласията тепърва ще изпъкват в парламента и то по цяло ветрило от теми – енергетика, концесии, вероизповедания, геополитика, Изборен кодекс и други.

Управляващата коалиция вече е доста флуидна като параметри в парламентарното си измерение. Гласуванията показват променяща се динамика съобразно различни предложения, поведението е ту опозиционно, ту управляващо.

Центробежните сили в този парламент ще се засилват.

 

Министър-председателят Борисов продължава да е хипер-активен на международната сцена и с много по-слаба от обичайната си публичност във вътрешната политика на България. Това е тенденция, която пронизва цялата 2018 година.

 

Президентът затвърждава и през декември линията на изключително остра критичност спрямо управляващите, която следваше през цялата година.

 

Войната между институциите е факт. Президентът използва целия си наличен конституционен инструментариум, за да балансира и да се противопоставя на управляващите. Оттук насетне може само да продължава по същия начин и да чака развръзката на ситуацията.

 

ГЕРБ са първа политическа сила според всички социологически изследвания през годината. Тенденцията за ерозия в доверието към управляващата партия-мандатоносител се очерта след края на европредседателството и началото на серия от вътрешни скандали. ГЕРБ започна предизборната си кампания още през юли 2018-а, като заместник председателят Цветан Цветанов завъртя структурите на високи организационни обороти.

 

Корнелия Нинова бе притисната сериозно от вътрешните си опоненти, но в края на годината успя да се стабилизира чрез ярко разграничение от ГЕРБ и управляващите. Ясно е, че БСП не са пълнокръвна алтернатива, вижда се, че нямат ветрилото на един готов управленски екип, но под нейно ръководство партията се опитва да демонстрира реактивност, категоричност и желание за нов тип политика с акценти, които са нетипични за социалистите - граждански права, демократичен процес, свобода, традиционни ценности, поглед към бъдещето, повече модерност спрямо исторически дълбаения.

 

В годишната реч на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган са очертани прецизно вътрешните проблеми пред страната и се предлага догонваща ускорена програма за развитие като стратегическа цел. Формулата му за излизане от това положение обаче – програмен кабинет в рамките на този парламента - не почива на реалните параметри на съвременната българска политика, отдавна скарана с консенсуса и с идеите за изработване на дългосрочна национална перспектива.

 

Обединените патриоти снижиха нивото си на публична конфронтация с нова формула на отчуждение, при която всеки действа в своя самостоятелна писта без да се съобразява с останалите. Стабилизиращ фактор в ОП се явява лидерът на ВМРО и министър на отбраната Карсимир Каракачанов, но ефектът от скандалите рефлектира и върху него.

 

Ситуацията около посещението на американския заместник министър на външните работи Джон Съливан в България може еднозначно да се определи като неприятна. Той поиска в прав текст българската страна да се откаже от „Турски поток“ и да купи американски изтребители Ф-16. След заминаването му, в последния работен ден преди коледните празници, изненадващо бе форсиран най-скъпият проект за модернизация на армията – за закупуване на нов изтребител за ВВС. Стана ясно, че управляващите се спират на офертата на САЩ и „Локхийд Мартин” за 8 нови F-16. Предстоят решения на правителството и на Народното събрание, което се изправя пред сериозното изпитание да коригира собственото се решение, за да узакони процедурата. При втория търг Швеция застана официално зад офертата на „Saab” и реагира изключително остро. Влизането по този начин в сделката за F-16, без убедителни обяснения на обществото, предизвика негативни реакции срещу ГЕРБ, които могат да имат дългосрочни последици. Има опасност реакцията срещу начина на прокарването на F-16 за ВВС да повтори реакцията срещу налагането на Истанбулската конвенция.

 

Всички политически сили настояват работата по отклонение на „Турски поток“ към България да не спира и да се координира с европейските партньори в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. Общоевропейският интерес следва да има превес над трансатлантическия.

 

По темп на растеж на разходите за труд Евростат нареди страната ни на пето място. Причините са в повишението на минималните работни заплати и дефицитът на кадри, което определя икономическия климат у нас. Бизнесът в същото време обяви, че през 2019-а се очаква повишение на заплатите в 50 на сто от фирмите в България. Очакванията за икономическия растеж са, че той има потенциал да надхвърли 4%, ако се направят адекватните стъпки за преодоляване на липсата на работна ръка.

 

Анализът е изготвен от авторски колектив: 

Д-р Калоян Методиев - политолог

Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи.

 

Международни наблюдатели: 

д-р Пламен Христов(Гърция)

д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Русия,Македония),

 

Съдържание:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

II. ПРОТЕСТНА ДИНАМИКА

НЕДОВОЛСТВОТО ПЪЛЗИ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА – ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ ПО УЛИЦИТЕ

БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ОБЩАТА ПАРАДИГМА

 

III. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА

ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ, СКАНДАЛИ, СОЦИАЛНИ ПРОТИВОРЕЧИЯ

ПАРЛАМЕНТЪТ – ИЗТОЧНИК НА НАПРЕЖЕНИЕ СЛЕД ПОРЕДНИЯ ЩУРМ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

САЩ И БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ изостри критиката, ОБВИНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЛОБИЗЪМ ЗА F-16

 

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ – ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, но с ерозия на доверието

БСП - модерна ПОЛИТИЧЕСКА РЕТОРИКА, но без управленски екип

ПАТРИОТИТЕ – ПОВЕЧЕ РАЗДЕЛЕНИ, ОТКОЛКОТО ОБЕДИНЕНИ

ДПС- ДОГАН ПРЕДЛОЖИ ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ КАТО ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

„ВОЛЯ“ – С ГЕРБ В БЪЛГАРИЯ, С ЛЬО ПЕН –В ЕВРОПА

ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ

 

V. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

ГЕРМАНИЯ ЗАПОЧНА СБОГУВАНЕ С МЕРКЕЛ

ЗАДАВА СЕ ХАОТИЧЕН БРЕКЗИТ

РУСИЯ – РАСТЯЩО НАПРЕЖЕНИЕ С УКРАЙНА, ПОГЛЕД КЪМ БАЛКАНИТЕ

ГЪРЦИЯ ОБСЪЖДА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

МАКЕДОНИЯ НА ПРАГА НА ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕМАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ

АЛБАНИЯ – ОСТРА ПАРТИЙНА КОНФРОНТАЦИЯ И ПРОТЕСТИ

КОСОВО ПО ПЪТЯ КЪМ СОБСТВЕНА АРМИЯ

 

Пълният му 57-страничен вариант е достъпен само за абонати.

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713

 

 


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков

Акад. Денков: Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием на Балканите

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков-Tova-shte-bade-edin-ot-osnovnite-ni-prioriteti-ottuk-natatak--zayavi-premierat-Nikolay-Denkov_1701603283.jpg

Не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края ...

3 дек. 2023 | 13:30

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37