През 2017г. Радев ми постави две задачи - да уволня шефовете на НАП и митниците, отказах, казва Ананиев

Ананиев: В първия служебен кабинет Радев поиска от мен да се увеличи бюджетът на МО с 300 млн. лв!

21694 | 14 май 2021 | 13:29

Според него уволненията в данъчното и митниците могат да доведат до рязък спад на приходите в държавния бюджет


Скандални разкрития направи бившият финансов министър Кирил Ананиев, който беше такъв и по време на първото служебно правителство на президента Румен Радев.

 

Изявленията на Ананиев са по време на извънреден брифинг на ГЕРБ след уволненията днес на шефовете на НАП и Агенция "Митници".

 

„Като член на първия служебен кабинет на президента Радев, той ми постави две задачи от началото до края.

Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция „Митници“. Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях.

Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на МО с 300 милиона лв.“

 

По думите му този разговор бил воден от началото на служебния кабинет до няколко дни преди края на мандата му. "Това бе тема през цялото време на мандата. Той усети напрежението, което се създаде в тези две агенции. Информацията, която имам в НАП е, че напрежението нараства. Оставаме на автопилот. Той е достатъчно организиран, за да няма свидетели. Казвал съм го и друг път не е за първи път", заяви Ананиев. 

  

Финансистът разкритикува остро смените по върховете на държавната администрация.

 

Според него уволнението днес на ръководителите на НАП и Агенция „Митници“ е политическо.

 

Категорично искам да заявя, че съм силно притеснен от това, което се случва в последните 48 часа в управлението на служебния кабинет на президента Радев. Знаете, че аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам какви са основните функции на служебния кабинет. Те са на първо място да организира безпристрастни и честни избори. На второ място - да преведе страната в този труден период без сътресения, като осигури нормалното функциониране на публичния сектор, и то в условия на политическа криза. Вместо това в последните 24 часа сме свидетели на това, че без необходимия анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Агенция „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор“, каза Ананиев, цитиран от "Фокус".


Според него съкращенията са довели до голямо напрежение в системите на агенциите. По думите му това може да доведе до рязък спад на приходите в държавния бюджет.

 

Ананиев риторично запита дали това е правилна финансова политика и дали довежда до финансова стабилност. Той подчерта, че през последните 5 години данъчните приходи са се увеличили с над 2 пъти.

С между 2 и 4% повече, отколкото е ръстът на БВП, което на практика означава, че данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, които са заложени в бюджета и даже ги преизпълнява. Само за четирите месеца на тази година са събрани 2 милиарда и 300 милиона лв. повече данъчноосигурителни приходи, спрямо същия период на миналата година, като имате предвид, че мината година пандемията влезе през март, а тази година се намирахме в третата вълна на коронавируса“, посочи Кирил Ананиев.

 

Галя Димитрова е професионалист и показа, че може системата на НАП да се справи по блестящ начин, каза още бившият финансов министър в кабинета „Борисов“ 3 Кирил Ананиев.


Поемам ангажимента до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме на обективна основа изпълнението на приходите и тогава да решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения", продължи той.

 

"Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг и че ще влезем в дългова спирала и че отиваме към дефицит, който ще бъде много по-висок. Тогава ще трябва да се замислим дали отговаряме на всички критерии от Маастрихт в контекста на приемането на еврото“, обясни Ананиев.

Притеснението, което имам, е, че в момента всички вече харесват нашите социално-икономически мерки. Чувате, че има желание да се продължи изплащането на 50-те лева в областта на пенсиите. Да се продължи действието на 60/40 и 80/20.

 

При положение, че има срив в приходите, аз не знам как ще бъдат осигурени необходимите средства. Освен това, че ние имаме излишък към април месец, макар и малък, и такова голямо преизпълнение на данъчните приходи за първите 4 месеца, в най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс.

 

Единият е по инструмента SURE, който е 511 млн. лв. и вторият е преместването на датата на корпоративния данък, който трябва да се внесе до края на юни. Служебният кабинет няма никакво основание да си припише тези допълнителни приходи и накрая да ги отчете като техен резултат. Това е резултат от действията на нашето правителство“, каза още Ананиев.

 


От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

"Представиха се за полицаи": Как записът на срещата на Узунов-Петков стигнал до медиите

-1623663509.jpg

Началникът на Шесто районно полицейско управление в София Милчо Милчев е бил ...

16 юни 2021 | 11:22

Показват изложба от подаръци на Живков: Писалка от папа Йоан Павел II и седло за камила от Кадафи
(Видео)

Кадри Нова телевизия-1623831285.png

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни ...

16 юни 2021 | 11:06