Отговорът е, че има недоверие към политиците, заяви социологът

Андрей Райчев: Нацията е разделена, повечето българи са против зеления сертификат

4158 | 15 ян. 2022 | 18:50

Оказа се, че да се управлява не е толкова лесно. Това ще започне все повече да личи, посочи политическият анализатор Георги Харизанов


Нацията е много сериозно разделена за серитфикатите. Мнозинството българи са против сертификатите. Големият въпрос е защо. Отговорът е, че има недоверие към политиците.  Оня ден слушах един депутат, който каза, че мнозинството българи били "за" сертификатите, което е пълна глупост.

 

Това каза в предаването "Говори сега" по БНТ социологът Андрей Райчев по повод големия протест в София срещу зеления сертификат.


Оказа се, че да се управлява не е толкова лесно. Това ще започне все повече да личи. От там и недоверието, посочи политическият анализатор Георги Харизанов."Всяка форма на ограничение кара хората да настръхват", допълни той.

Засега не виждам да има увеличение на неодобрението. Засега властта не е неправила някакви неща, които да доведат до масово недоверие. Управляващите провеждат една хитра и либерална балканска политика по отношение на коронавируса.

 

Тази коалиция няма как да издържи никакви крайни решения. В този смисъл те са малко ограничени, но засега вървят добре. Могат да започнат една политика на успкояването. Ковидът е болест на главата, на страха, на паниката. Трябва да излезем от тази ситуация. Тя не е българска. Трябва да започнем да излизаме от страха., заяви Андрей Райчев.

По думите на Харизанов правителството няма нови мерки срещу COVID-19, а прилага мерките на кабинета "Борисов 3".

Инфлацията, цените на тока, непрекъснато растящите сметки и бездействието на властта по тези проблеми ще напрегнат правителството много преди казуса със Северна Македония, добави политическият анализатор.

 

"Науката е мислила, че Земята е плоска, а днес мисли, че скоростта на светлината не може да се премине, но утре ще е друго. Вярваме в това, което е истината сега. Това, което ни научи науката в последните 2 години - носете маски, после локдауни и трети са ваксините. Аз съм ваксиниран, но ваксинираните боледуват. Оказа се, че в България не вярват не само на българската, но и на световната власт. Чистата дивотия, че някой ще ни чипира - когато се добави фашистки елемент и стане конспиративно, то става дивотия", категоричен е Райчев.

"Не, че маските не заразяват, а не пазят докрай. Борисов имаше лековат стил в общуването с медиите. Не виждам нищо общо. Оказва се, че да се управлява не е толкова лесно. Те са на власт вече 11 месеца, а не един месец. Това със стоте дни го оставете. Това, че не е лесно да се управлява, ще започне да личи. Недоверието също ще се засили. Явно и новите управляващи не се справят", каза Харизанов.

Според Райчев към момента управляващите наследяват една много хитра политика на Борисов.

"Забраняваш всичко много строго, но на практика не е забранено. Ако направят локдаун, ще започне едно страшно ръмжене. Тази коалиция няма да издържи никакви крайни решения. Не може да ги издържи. Как правителството на Трифонов ще направи локдаун? Ограничени са като ски писта, но вървят добре. Всяка тяхна грешка се увеличава по коефициент", обясни Райчев.

"Нека видим някакво ново решение, което ще вземат. Чакам да има такова по някоя тема, която и да е било - бизнеса, фалиращите заведения, индексациите на пенсиите. Да видим някакво действие, за да си направим някакви изводи. Засега нищо не правят, ама са супер. Но нищо не правят", коментира Харизанов.

Харизанов коментира и темата със Северна Македония.

"Северна Македония бламира процеса с договора по добросъседство. Колко време да печели? Ние не бързаме за никъде. Ако някой тук иска да печели и да губи, ние не бързаме за никъде", категоричен е той.

"Те не си представят какво е запад. Западът със сигурност ще спази правото на една от страните. Те са формална демокрация. България трябва да се съгласи или няма да влезете в ЕС", завърши Райчев.


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39