Румен Радев е много вероятен победител на президентските избори

Райчев: Служебното правителство отразява структурата на бунта срещу Борисов. Обречено е на успех!

23304 | 12 май 2021 | 17:21

Служебното правителство е серизна победа, срещу която Борисов се сражаваше дълго, президентът – също, и ето, най-после победата е факт.


- Г-н Райчев, служебното правителство вече е факт. С какви очаквания стартира то и как оценявате първите заявки за работата му на президента Радев?

- Първо, служебното правителство е обречено на успех. Нито един служебен кабинет на България дотук не се е провалил.
Начело на тези правителства е имало и бездарници, и талантливи хора, но резултатът винаги е бил един и същ – успех.
Следващите 90 дни са гарантирано успешни.

Второ, това правителство е вид реплика. Структурата му е коментар на президента към ситуацията. Той се обръща към няколко страни и слоя на обществото, към различни групи и не толкова за подкрепа, колкото, за да уточни факторите на своята победа.
Служебното правителство е серизна победа, срещу която Борисов се сражаваше дълго, президентът – също, и ето, най-после победата е факт.

Какво казва Радев?
Казва "благодаря на БСП" и поставя в правителството Янаки Стоилов. Той не е точно Корнелия Нинова, има сериозна дистанция, но не и е враг на Корнелия Нинова. Янаки Стоилов не е от най-заклетите й противници.

Президентът слага и Бойко Рашков, който трябва да проведе борбата с купения вот.

- Президентът каза направо „война на купения вот“!

- Да, и ще последва смяна на областни управители, шефове на РПУ.

- Главен секретар на МВР?

- Не зная, но е вероятно.
Друга страна са подчертано десните представители.
Третото е Велислав Минеков като представител на протестите.

Съставът на правителството отразява структурата на бунта срещу Борисов. Протестът на улицата имаше пет части, които малко насила се сляха и станаха четири – БСП, сините, Слави Трифонов, който не ходеше, но поддържаше протеста през телевизията, и площадът, където бяха по-десните Минеков, Бабикян и Хаджигенов, от една страна и Мая Манолова, от друга. Последните два елемента се сляха, но са общо пет вида хора. На изборите през април тези пет вида получиха приблизително същата подкрепа, каквато имаха през август миналата година. Сега Румен Радев ги презентира в правителството. Той изпраща посланието „аз съм от тези“.

И още нещо трябва да се отбележи – президентът предлага нова формула за ковид-кризата. В скоби да посоча, че Борисов водеше една от най-либералните ковид-политики. Изглежда, че сега ще има приемственост, защото формулата, която Радев предложи в речта си е „борба с последиците на пандемията“.
Това е много добре, защото няма да се борим вече със самия грип, а с последиците. Аз бих казал, че най-голямата последица на епидемията са страховите неврози на половин милион българи.

- При представянето на министрите президентът постави целта да се разкрие истината за предишното управление, каза, че „омертата е пропукана“, че „45-ото Народно събрание не е работило напразно“. Ще тръгне ли кабинетът по линията на нови сигнали, разкрития, да не кажем реваншизъм?

- Надявам се да не тръгне към реванш. Реваншизмът няма да ни донесе нищо хубаво.
Но извън реванша е сигурно, че ще има разкрития. Обществото ги очаква, а и комисията на Мая Манолова показа, че нещата страшно са набъбнали.
В уникална ситуация сме в момента, но има един аналог от последните години, който си струва да припомним.
През 2009-а вместо да направи европейските и парламентарните избори „две в едно“ Сергей Станишев реши да ги раздели с един месец дистанция. Това беше номер, който скрои на НДСВ. И какво се получи? На европейските избори Борисов и Станишев получиха приблизително равен брой евродепутати с лек превес на Борисов. Само месец по-късно на парламентарния вот Борисов го разгроми! ГЕРБ получи смазваща преднина само за един месец. Създаде се атмосфера на критичност, която беше свързана и с едно известно изявление на Ахмед Доган.

Важното е, че ситуацията се преобърна само за един месец. Сега имаме два! Ако протестърите успеят да променят атмосферата, можем да получим съвсем различен резултат. Но това не е сигурен факт.

- Критичната атмосфера и сега е създадена.

- За начало – да. Въпросът е дали ще успее да се развие и дали ще обхване народа.
Три фактора ми изглежда, че ще действат срещу ГЕРБ. Първият е намаляването на конформисткия вот. В България има 100-200 000, които гласуват за тези, които чувстват като власт. Те обичат да бъдат на страната на победителя.

Вторият фактор е корпоративният вот. Бизнесмени бързо се преориентират. Виждаме, че говорят пред парламента. Може да прозвучи неприятно за някои, но тези, които се оплакват там, са до хранилката на ГЕРБ. Не всички от тях са свободни, независими бизнесмени, които са били нападнати.

Третият фактор е купеният вот. Когато властта е в ръцете на Радев, купеният вот може би ще намалее. Не само властта купува, но купеният вот е винаги в полза на властта. Тоест, тя купува повече. В едно свое изследване политологът Стойчо Стойчев показа, че съотношението е един купен глас за властта и един за всички останали.

- От ГЕРБ летят стрели и към президента, и към лидера на „Има такъв народ“. Кой ще е водещият конфликт в следващите месеци: Борисов-Радев или Борисов-Слави Трифонов?

- Въпросът, който се задава на масата българи, е Борисов или Слави Трифонов. Ако събереш симпатизантите на двете партии, те получават над 50 на сто. Тоест, повече от половината българи разбират ситуацията така: кого от двамата мъжаги да изберем.

Фактът е тъжен, защото не се води спор за идеи. Европа или Русия, социализъм или капитализъм, ляво или дясно. Спорът е кой е по-достойният мъж да управлява България. Малко е примитивно, но какво да правим...

Ще споделя история с моя внук, който беше на пет години, когато у нас дойде синът на Сашо Кьосев, който беше на шест години – Павелчо. Андрей го гледа, гледа страшно и каза: „Аз съм Батман!“ Павелчо помисли малко и отвърна: „И аз съм Батман!“
А Андрей вика: „Батман е един!“

Сега цяла България очаква да види кой ли ще е Батман.

- Борисов-Радев обаче също е конфликт, който трябва да има някакъв финал. Или?

- Двамата се бият като авиация и флот. Това е особен вид сражение. Те не обитават един терен. Финалът би бил, ако Борисов се яви на президентски избори, но не ми се вярва, че това ще стане.
Колкото до Радев, струва ми се, че сегашният развой на събитията го прави много вероятен победител през ноември.

- Националната конференция на ГЕРБ и поведението й в последния месец какво сочат – за настъпление ли се готви партията или за отбрана?

- Категорично за отбрана. Копаят се окопи, правят се сериозни и смислени кадрови размествания. Няма я истеричната атмосфера веднага след изборите, когато нервничеха, защото не бяха свикнали да губят властта. Сега посланието е друго: добре, загубихме властта, сега да видим как ще ни превземете крепостта.

Борисов може да се похвали реално с няколко силни неща, извън залите и магистралите. Например – международната политика. Той успя да се оправи с Русия и Турция, като чрез Ердоган реши мигрантския въпрос, без да се скара със Запада и Америка. Това е изключително тънка политика, която несъмнено ще бъде трудна за възпроизвеждане. Представете си само, че на цялото ни дередже България трябва да се справя със стотина хиляди мигранти на турската граница.

Друг успех е финансовата стабилност и влизането в еврозоната. Това да не е дреболия!

Трето, стандартът на живот порасна. Четвърто – единствен на Балканите Борисов реализира разумна ковид-политика.

- Вървим ли обаче към нов политически модел и как ще изглежда той?

- Новият политически модел не го създава някой. Българската нация вече е друга. Това не е нацията от 90-те с биполярния модел, това не е нацията с центристкия модел от последните 20 години.
Не зная какъв ще е новият, но знам коя е най-голямата опасност.

- Коя е тя?

- Има модел, който много подхожда на българското общество – президентската република.
На България страшно й отива да има един човек, който да командва. Този човек лесно удържа властта, когато я вземе, защото се появяват любими интелектуалци, които го възпяват, любими бизнесмени, които го обслужват, любими генерали, които правят кариери около него.

Тоест, този човек моментално се обкръжава от хора, които го поддържат с всички сили. Това сме го виждали при Фердинанд, Борис III, Тодор Живков. И трите пъти едноличната власт е завършвала само по един начин – България няма сили да я свали. Сваля я единствено геополитически катаклизъм.

Исторически доказано е, че ние произвеждаме голям началник и после нямаме сили да го махнем.

За новия модел има различни варианти, но най-лошият е президентската република. В същото време тази форма на управление е най-лесната за българите. И най-бързата.
Мажоритарната система води право натам. Предпоследната спирка на президентска република се казва мажоритарна система.

Сериозно съм обезпокоен, но има и хубави варианти, когато България най-после се научава да избира хора, които уважава.
Стигаме до въпроса защо българите не уважават своето управление? Защо германци, финландци, ирландци, руснаци, сигурно и казахите си уважават управлението повече от нас? Неслучайно давам примери с различни нации, някои от които не жвиеят в демокрация.

- Какъв е отговорът? Защо?

- Защото политиците там се държат един с друг по-добре. Ако двама родители се обиждат непрекъснато на лека жена и пияница, не е възможно децата да запазят уважение.

- Мнозина упрекваха 45-ия парламент именно заради репликите, обидите, шума. Други много го харесваха, защото върна автентичния дебат и интереса към политиката. Във фокуса на вниманието безспорно бе Комисията за ревизия на управлението на Мая Манолова. Какво постигна тя – много шум за нищо или за нещо?

- Как за нищо?! Всички много се чудиха защо Манолова толкова скача и иска комисия в парламент, който няма да продължи дълго. И се видя защо. Само за два дни тя промени нещата в страната. Вече има нов дух, нова атмосфера.

ГЕРБ не реагираха адекватно, държаха се пред комисията деструктивно, създадоха чувството, че тя разкрива кой знае какви работи.
ГЕРБ засилиха ефекта. Те сбъркаха. Вместо да се държат възпитано и конструктивно, те започнаха да я саботират. Това направи отвратително впечатление. Ако питате мен, Мая Манолова беше най-успешният политик в 45-ия парламент.


От категорията

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън-1623821982.jpg

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от ...

16 юни 2021 | 08:38

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда-1623684552.jpg

Нашето битие е битие на разочарование от очакваните промени. Имали сме ...

14 юни 2021 | 18:14

Протестърът Никола Вапцаров - интереси и амбиции под сянката на великия поет

Протестърът Никола Вапцаров - абмиции под сянката на великия поет-1623681200.jpg

Младият Вапцаров е наследник на онази част от рода Вапцарови, която успява да ...

14 юни 2021 | 17:58

"Политико": България потъва под вълна от предизборни скандали

"Политико": България потъва под вълна от предизборни скандали-1623776849.jpg

"Преди изборите на 11 юли българите са изправени пред много тревожни ...

15 юни 2021 | 20:06