Райчев към Нинова и Борисов: Какво правим, хора! Трябва да прекратим тази война между ГЕРБ и БСП

Не сме Китай и Корея, ще трябва да платим COVID цената и тя е 0,5% жертви на вируса, казва социологът

Райчев към Нинова и Борисов: Какво правим, хора! Трябва да прекратим тази война между ГЕРБ и БСП

36713 | 16 юли 2022 | 11:00

Слави Трифонов ще понесе ли премиер като Асен Василев, ПП ще понесат ли ИТН още веднъж? Разбирам защо не искат. Няма да получат радикално повече гласове на изборите.


Какво правим, хора! Криза е!

 

С тези думи социологът Андрей Райчев отправи своеобразен призив към лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

 

"Трябва да прекратим тази война между ГЕРБ и БСП, криза има в страната, в Европа, не дай Боже още една вълна на коронавируса, какво правим, хора?

 

Не сме Китай и Корея, ще трябва да платим COVID цената и тя е 0,5% жертви на вируса, казва социологът

В кого ще отиде мандатът, не е толкова важно, Слави Трифонов ще понесе ли премиер като Асен Василев, ПП ще понесат ли ИТН още веднъж? Разбирам защо не искат. Няма да получат радикално повече гласове на изборите.

 

Това бе коментарът на социолога Андрей Райчев в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".

"Трябва да прекратим тази война между ГЕРБ и БСП, криза има в страната, в Европа, не дай Боже още една вълна на коронавируса, какво правим, хора?

"Промяната" вече е истинска дясна партия, ГЕРБ е поканен в центъра

Служебният кабинет не я носи властта, а временно я подпира. Това ще е външнополитически блокаж. Това е президентска власт. Бягат от власт, но при труден момент, ти си надупчен като самарското знаме и тичаш отпред", смята социологът.

"Вирусът трябва да се изтърпи, половин процент от хората го отнасят, проточихме епидемията от месеци в години - казва Райчев. - Искаме ли да живеем като Китай и Корея? Но ние сме друга цивилизация, със заковаване на врати не става, трябва да понесем цената и тя е, че 0,5% от хората ще си отидат."

 

Логичното е следното: президентът Радев не иска да прави служебно правителство, той бяга от това като от огън. Причините са няколко. Първо, той си изхаби кадрите. Със Стефан Янев се разделиха, видяхме съдбата на отношенията с двамата му най-популярни министри. В същото време много е тежка обстановката в страната и в света. Правителството трябва да решава въпроси, които са сложни за служебен кабинет. Но най-важното -не изглежда, че изборите ще решат проблемите на България, а по-скоро ще ги заплетат. Президентът ясно съзира, че може да влезе в спирала, в която през няколко месеца да има избори, които предполагат и едно перманентно служебно правителство -  непосилна политическа дейност. Всичко това го кара да прави максималното, за да няма служебно правителство.

 

Това може да стане само по един начин - да се направи друго. Затова в неговите действия няма да има символика както по-рано - да даде мандата на БСП, за да покаже откъде е по произход като президент, кой го е издигнал първи, да прояви уважение към своите леви избиратели и т.н.

 

Това няма да се случи сега поради особената сложност и важност на ситуацията. Той ще даде мандата на тези, които имат най-голям шанс да го съставят - "Демократична България".Защо?

 

Защото единствено ДБ може да се разбере с "Продължаваме промяната". Няма друг, на когото ПП да повярва и да каже - ще направим още един опит да управляваме не с първия, а с третия мандат. Но шансът на ДБ не е голям. Това не е субективен въпрос. ПП промени, по-точно оформи характера си на партия. Случи се това, че те се оказаха дясната партия в България. Те възникнаха като обединителя - този, който може да съедини протестърите - и Слави, и Нинова, и Христо. Нещо, което Слави не можа, а те успяха, каза Райчев.

 

Според него Борисов не се страхува от избори, защото мисли, че ще е първи. И това е много вероятно. Аз не се наемам да кажа какъв ще е акълът на българина в средата на октомври, където отиват изборите. Но вероятността Борисов да тръгне да крепи някакво временно правителство - не ми се вярва. Все пак има такава вероятност, но на нея бих сложил 10%. Не е невъзможно, защото те все пак са политици и осъзнават, че изборите не са хубаво нещо. Осъзнават и че няма ясен победител. 

 

Много се шуми около Американското посолство, но трябва да кажа, че те не правят нещо лошо. Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно - да изпаднем в многомесечна криза. Това каза пред БНТ социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

"България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо. Западът отлично разбира това. Имаме световна инфлация. Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това, обаче, виждаме поляризация и неспособност да направят правителство. Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза.", смята той.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47