Ангел Найденов Снимка: БГНЕС

Нормално е създаването на регистър на младежите от 18 до 32 г.

Ангел Найденов: Ще охраняваме границата с гумени лодки?! А може и със салове...

9545 | 25 февр. 2016 | 14:41

Нека министър Румяна Бъчварова да обясни как 50 км ограда, струва 100 милиона лева, призова бившият военен министър


- Г-н Найденов днес депутатите единодушно гласуваха армията да се включи в охраната на границата. Има ли яснота как точно ще става това?
- Има различни форми, под които армията може да участва в охраната на границата. За какво точно ще бъдат използвани войниците, трябва да бъде ясно дефинирано между министрите на вътрешните работи и на отбраната. От МВР трябва да кажат от каква допълнителна помощ има нужда гранична полиция. Не случайно преди месец зададох въпрос на Николай Ненчев. Тогава при разчетите, които се правеха за необходимостта от участието на 1000-1300 военнослужещи, аз попитах от кои формирования ще бъдат хората, които ще отидат на границата и каква подготовка се предвижда за тях.

- Той отговори ли ви?
- Ще кажа, че отговорът не беше удовлетворяващ. Надявам се, че с промените в Закона за отбраната, които дефинират нови задължения на въоръжените сили, ще бъдат предприети всички необходими действия, за да бъде действително ефективно участието на армията в охраната на границата. Впрочем, като говорим за тези промени искам да подчертая, че аз продължавам да смятам, че не беше необходимо да се правят тези изменения в закона за отбраната. Но нека за успокояване на МВР и на всички онези, които изпитват съмнения или терзания от участието на въоръжените сили в охраната на границата, да го има и приетия текст.

- Има ли опасност изпращането на армия по границата да предизвика реакциите на съседните ни държави и по-точно на Турция?
- Не виждам основания за подобна реакция. Практиката, която България прилага за изграждане на възпрепятстващи съоръжения по границата и за участие на военни формирования, са вече факт в редица европейски страни. Т.е. всичко онова, за което ни отправяха критика в определен момент, вече се превръща в поведение на много държави в ЕС, търпящи натиска на миграционната вълна.

- Обществото се вълнува и от въпроса войниците, които ще бъдат пращани по границата, въоръжени ли ще са?
- С какво да бъдат оборудвани военните формирования, които ще участват в храната на границата? С геги ли? Те не са пъдари, или овчари. Те са военнослужещи. Военнослужещият е въоръжен с оръжие. Няма с какво друго да бъде. Така че този въпрос е абсолютно неуместен. Вие с право питате, защото тези въпроси се пораждат от коментарите на различни представители на МВР и на МО, за съжаление.

- Това означава ли, че тези войници ще стрелят по нарушителите, както някога стреляха гранични войски?
- Тъкмо затова беше допълнен и текстът в приетите промени в закона за отбраната. Там се казва, че употребата на сила, респективно правилата за използването на оръжие, се регламентират от министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната. Т.е. трябва да има ясно дефинирани случаи, при които може да бъде ползвано оръжие и съответно правилата за използването му. Не бива да се натоварва помощта на армията по охраната на границата с ретроспекциите и спомените от миналото, когато гранични войски стреляха по хората, които се опитваха да преминат през кльона. Не виждам основания за подобни аналогии.

- Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че границата се охранява с гумени лодки и в момента купували допълнително количество. Това сериозно ли е?
- Признавам си, че не зная как да отговоря. Не искам да се шегувам. Имам известен резон в казаното, но начинът, по който е съобщено няма как да не предизвика ирония. Да предложим и салове.

- Пак Бъчварова съобщи, че парите за оградата по границата са свършили. Знаете ли каква част от съоръжението е изградено и колко средства още са необходими за довършването му?
- Аз се изумявам от това, което разбирам от отговорите на г-жа Бъчварова. Към този момент става въпрос изразходването на една колосална сума – около 100 млн. лв. Това е близо 4 пъти по-скъпо, отколкото беше цената на защитното съоръжение при изграждането му от армията преди около година и половина.

- Каква е причината за това поскъпване, да не са започнали да използват благородни метали за оградата?
- В отговора, който ми даде г-жа Бъчварова преди около месец, впрочем тя не беше искрена,  имаше уверения, че до края на март защитното съоръжение ще бъде изградено. Сега разбираме, че април-май ще имаме едва половината от оградата. Логично е да се зададе и още един въпрос – за темповете, с които се строи. Бъчварова призна, че има известни разлики в проекта и в типа на съоръжението. Каквито и да са тези разлики, няма как цената да нарасне четири пъти.

- В крайна сметка колко километра от това съоръжение са изградени?
- Не мога да разбера.

- Кажете каква е дължината на оградата?
- 30 километра са изградени от армията и нови 132 км според отговора на министър Бъчварова, които трябваше да бъдат изградени неясно от кого и кога. Тези нови 132 км се изграждат на територията на трите области – Ямболска, Хасковска и Бургаска с пряко възлагане от областните управители на съответните фирми-изпълнители. Бяха приети специални промени в закона за обществените поръчки – уж за да се спести времето и да бъде ускорено изграждането на съоръжението. А за повече от година към месец април ще имаме изградени около 50-60 км.

- 50 километра, които струват 100 млн. лв.!
- Не мога да ви отговоря! Изумява ме липсата на каквато и да е координация и информация  за нещо, което се смята от стратегическа важност за България.

- Наясно ли сте с регистъра на военния министър Николай Ненчев на младежите от 18 до 32 г.? Той включва ли и девойките и защо се прави?
- Това в максимална степен ще стане ясно, когато видят бял свят намеренията на министерството на отбраната. Казвам намеренията, защото те като законодателна инициатива не са факт. Честно казано не виждам повод за безпокойство от това, което чета  - ще бъде създаден регистър за всички младежи от 18 до 32 г. От начина по който е дефинирано става ясно, че и жените ще влязат в този регистър.

- С каква цел се прави въпросния регистър?
- За целите на военния отчет и това в голяма степен е оправдано. Към момента на военен отчет подлежат няколко категории български граждани – това са резервистите, хората с военна подготовка, онези които имат специалности необходими на въоръжените сили за комплектоване на военните формирования (медици, шофьори и др.) Това, че всеки между 18 и 32 г. ще се водят на отчет не означава, че подлежат на мобилизация, независимо какъв е полът им. От регистъра ще стане ясно колко хора са в тази вдъзраст, какви специалности имат, дали са в България.

- И какво от това, че ще стане ясно? Тези хора нямат никаква военна подготовка!
- Вече обясних, че това е регистър на хората, които в определен момент биха могли да подлежат на мобилизация. На тях може да се предложи на доброволен принцип придобиване на военна специалност, на начална или специална военна подготовка.

- Няма да се измъкнете и от няколко политически въпроса, свързани с партията ви БСП. Броихте се, кажете каква е членската маса на столетницата?
- Доколкото разбирам, става дума за около 130 000. Колко точно са ще стане ясно на конгреса, който е насрочен за 7 и 8 май. Впрочем, мисля че голяма част от енергията, която ни беше необходима като партия отиде в преброяването и изясняването на броя и доколко функционират основните  и общинските организации на БСП. В тези чисто технически процедурни въпроси потъна енергията ни, която трябваше да бъде използвана за формиране и устояване на позиции и за активност в населените места. Тъкмо това залитане по процедурни въпроси изигра демотивираща роля за местните избори. Виждаме го в резултатите.

- Направихте ли поредните анализи за поредните загуби – на парламентарните и на местните избори?
- Ние подобни анализи правим след всеки вот и след всяка загуба. От това не следва кой знае какво, освен че за пореден път продуцираме документи. А и какво очаквате да бъде отношението на основните организации когато след катастрофалната ни загуба на заседанието на националния съвет се оказа, че онази уж оставка, която беше обявена от Изпълнителното бюро се оказа просто намерение. Някой бил заявил готовност да подаде оставка, но такава не беше внесена в Националния съвет.

- Има ли шанс БСП да започне да печели избори?
- Е, шансове винаги има. Въпросът е колко големи са тези шансове. Те към момента изглеждат нищожни.

 -А има ли стъпки в правилна посока, които биха ви осигурили изборни победи?
- След като има шансове значи има и стъпки. Каква част от тях сме готови да направим ще проличи на конгреса. Отговорите трябва да бъдат дадени от кандидатите за председател на партията.

- Тези стъпки включват ли смяна на цялото ръководство на БСП?
- Все още не искам да влизам в тези коментари. Не бързам и със заключенията, така че ще си спестя отговора.            


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03