Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Той ме поощряваше в дейността ми, а през пролетта във връзка с една моя публикация за арменския геноцид

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

8317 | 28 ноем. 2022 | 17:05

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише той, е само едно село, а само в Западна Тракия са извършени масови кланета в цели 17 села


Автор: Антон Гицов

 

Трудно ми е да повярвам, че Тодор Бояджиев вече го няма. За последен път се виждахме през лятото и той беше както винаги бодър, усмихнат и с ясен ум. С него бяхме заедно в Ню Йорк в края на 70-те и началото на 80-те години, той в Постоянното представителство на България към ООН, аз като международен служител към световната организация.

 

От тогава и до кончината му преди дни поддържахме приятелски отношения, той ме поощряваше в журналистическата ми дейност, а през пролетта на тази година във връзка с една моя публикация за арменския геноцид, той ме подкани да напиша и за геноцида над тракийските българи.

 

Тодор Бояджиев беше зам.-председател на Дружеството на тракийските българи и ме изпрати в тяхната библиотека, където направих проучвания и изготвих материал за злощастната съдба на избитите и прокудените българи от Одринска Тракия, който предлагам на читателите на „Епицентър”.

ГЕНОЦИДЪТ НАД ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ

Всяка година на 24 април в много страни в света се отдава почит на жертвите на арменският геноцид от 2015г. Датата е избрана не случайно, тя е обявена официално за Международен ден в памет на жертвите на този геноцид.


Следва да се отбележи, че арменският геноцид е предшестван от подобно изселване и изтребление на българи в Одринска Тракия.
На 16 срещу 17 юни 2013 г., без да се дочака предлаганият от Русия арбитраж за уреждане на споровете между България, Гърция и Сърбия за разделение на Македония, цар Фердинанд дава безразсъдно нареждане за настъпление срещу сръбските и гръцките позиции в Македония. Започва Междусъюзническата война, в която от север Румъния коварно напада България и завзема Добруджа. В тази утежнена за България обстановка, на 3 юни 1913 г. разгромената от съюзниците Османска империя решава да си възвърне отстъпените на България територии по силата на Лондонския договор от 17 май 1913 г. и нахлува в Одринска Тракия, където преживяват около 300 000 българи. Турската армия и башибозук предприемат етническо прочистване на българи, придружено от грабежи, насилие и масови убийства на мирно население.


Изстъпленията на турската армия и башибозук за документирани подробно от академик Любомир Милетич в неговата книга, издадена през 1918 г. „Разорението на тракийските българи”, който в края на 1913 и началото на 1914 г. обикаля териториите, където е преживявало българско население. Това, което е станало от юли до октомври 1913 г., пише акад. Любомир Милетич, „надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане”.

 

Ето някои от потресаващи примери:

На 6 юли село Българкьой, Сешанско в Източна Тракия, цветущо село с повече от 2 000 жители и 25 000 дребен и едър рогат добитък е подложено на османска сеч. Около 350 мъже са изкарани извън селото и разстреляни, като войниците със щикове доубивали ранените. Потери преследват избягалите селяни из горите и ги избиват, наред с жени и деца, броят на убитите възлиза над хиляда. От пленените останали около 900 души, само 60 са мъже, останалите са жени и деца, отвлечени и потурчени. Селото е запалено, затрито от земята. По същото време е превзет Одрин, където са избити 521 българи. Околни села са опожарени, в прочутото с винарството си село Залъф са избити 876 души.


Етническото прочистване и изтребление в Западна Тракия се концентрира върху българските села по течението на река Марица от Дедеагач до Свиленград . В село Каяджик с близо 1900 жители, заловените мъже са съсечени с брадви, и е изгорено. Особено тежка е съдбата на големите и многолюдни села Доганхисар, Манастир и Сачанли. Търсейки спасение от турските орди към град Дедеагач се стичат над 20 000 души. Турската армия навлиза обаче в града на 19 септември и нарежда на бежанците да се отправят към България.

Път към Голгота.

Близо до гр. Фере бежанците са нападнати от башибозук и колоната се разпръсва. Една част с отклонява към Марица, където, подложени на сеч жени и деца се хвърлят в реката, друга част се отправя към високите родопски хребети над Доганхисар и Сачанли. Гладни и изтощени, нещастниците сядат да почиват в Армаганската долина и там са нападнати. В тази долина на смъртта са съсечени стотици старци, жени и деца.


Оживелите от различни села и оцелели по време на човешка сеч от турски ятагани българи пресичат родопските върхари и долини на Крумовград и Ивайловград и се спускат към река Арда, където сега е град Маджарово, и където тогава е минавала старата граница между Турция и България. В опит да спасят себе си и по-големите си деца, майки са изоставяли по-малките си дечица, обречени на заколение. При преминаването на р. Арда при с. Ятаджик, днес град Маджарово, турците са устроили засада и започва жестоко изтребление на беззащитните бежанци, мъже, жени и деца, чиито трупове се понасят по течението на реката. Загиват около 2 000 души.


Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише той, е само едно село, а само в Западна Тракия са извършени масови кланета в цели 17 села.


Изтреблението на българи продължава и в късната есен. Между 1 и 8 ноември са избити около 900 мъже, жени, старци и деца от село Едекьой, Софлийска околия. В село Каракьойот същата околия са избити цели семейства с децата им, някои на 2 и четири години, убито е и бебе на осем месеца. Убийствата се извършват по жесток начин, чест придружени с мъчения, млади жени и момичета, някои 10-12 годишни са изнасилвани. Според изследванията на акад. Милетич, около 30% от населението на Одринска Тракия е избито или умира от мъчения, глад, болести или бежански неволи в периода 1913-1914 г. По данни на Карнегиевата анкета, разследвала нарушенията на международното право, допуснати от воюващите страни, около 60 хил. българи са били избити по време на прогонването на тракийци от Западна Тракия.

 

Международната комисия заключава - Одринска Тракия е напълно опустошена: обезлюдени са общо 108 български села с 10 935 къщи и 51 125 души население. Цялото им имущество е разграбено. Изоставени са 34 062 сгради, 1 961 440 дка. ниви, ливади и лозя, 216 043 дка. гори, 131 231 глави едър рогат добитък и 649 431 дребен рогат добитък.
Изтреблението на тракийските българи отговаря на всички условия да бъде определено като геноцид, подобно на арменския геноцид. Но не е, за разлика от арменският геноцид, който е признат от Европейския парламент и от много страни в света, между тях Канада, Австралия, Франция, Германия, Белгия, Ватикана, Швеция, Австрия, Нидерландия, Швейцария, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, Русия. Признат е и с резолюция от 13 декември 2019 г. на двете камари на американския Конгрес, както и от 42 от петдесетте американски щата. На 24 май 2021 г. сам президентът на САЩ Джо Байдън определи като геноцид масовите убийства на арменците в Османската империя от началото на 20 век.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


От категорията

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Милен Керемедчиев: Провокациите в РС Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Милен Керемедчиев-1633412453.png

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за ...

30 ян. 2023 | 10:11

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време
(Видео)

Ген. Атанас Запрянов Кадър: Нова нюз-Gen--Atanas-Zapryanov-Kadar--Nova-nyuz_1675104842.jpg

"Освен количествените параметри, важно е и технологичното ...

30 ян. 2023 | 20:51

80 години от края на Сталинградската битка - повратният момент във Втората световна война

Предаването на фелдмаршал Паулус Снимка: Федерален архив на Германия-Predavaneto-na-feldmarshal-Paulus-Snimka--Federalen-arhiv-na-Germaniya_1675083153.jpg

Окончателният край на битката е на 2 февруари 1943 г., когато се предава и ...

30 ян. 2023 | 14:50

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Пряк избор на председател на БСП ще има след година и половина, претендентите да заповядат тогава. Станишев има да отговаря на въпроси, преди да упреква, казва лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Благодарение на БСП всяко семейство ще спести по 300 лв. на дете за учебници

Нинова: Благодарение на БСП всяко семейство ще спести по 300 лв. на дете за учебници-Sk_1675151559.jpg

Тя посочи и друг позитив - увеличената минималната работна заплата, приета ...

31 ян. 2023 | 09:49

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда

Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване

Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване-Ministarat-na-okolnata-sreda--Tryabva-da-predogovorim-Plana-za-vazstanovyavane_1675149804.png

Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а ...

31 ян. 2023 | 09:21

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25