Антон Гицов: Геноцид ли е изтреблението на палестинци в Газа

Като се изхожда от това определение, историята съдържа редица събития

Антон Гицов: Геноцид ли е изтреблението на палестинци в Газа

8427 | 9 ноем. 2023 | 18:37

Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване на военни престъпления заради обсадата и блокадата на ивицата Газа.


 

 

Антон Гицов

Това е въпрос, на който арабският, а и мюсюлманският свят отговаря утвърдително. Но за геноцид в Газа говорят и хиляди протестиращи (във Великобритания стотици хиляди) в много европейски столици. А на 17 октомври испанският министър на социалните права от квотата на "Подемос" Йоне Белара. призова за организиране на протести по улиците на Испания срещу "планирания геноцид" на Израел в Газа.

Извън холокаста над евреите през Втората световна война, за масов и неоспорван геноцид са признати убийствата на близо 3 млн. души от червените кхмери в Камбоджа в началото на 70-те години на миналия век и избиването през 1994 г. в Руанда на около 500 000 от племенните групи тутси и хуту.

През последните над десетина години обаче геноцидът започна да се използва като политически и пропаганден инструмент срещу неудобни страни и режими и техни политически лидери. Началото беше положено с разпадането на Югославия, когато непокорните сръбски лидери Слободан Милошевич и Радован Караджич бяха изправени пред международния съд в Хага с обвинение за извършване на геноцид..

Руско- украинската война от началото на 20-те години също послужи като повод за обвинения на геноцид от руската страна в конфликта. На 8 декември 2022 г. Комисията по външни работи в Сената на САЩ одобри резолюция, с която признава действията на Русия в Украйна за геноцид.

Кое събитие може да бъде определено за геноцид и кое не?
Отговор на този важен въпрос дава Женевската Конвенция от 9 декември 1948 г за предотвратяване и наказание на престъплението геноцид., в която се указва че геноцид са „действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава“.


Като се изхожда от това определение, историята съдържа редица събития, които определено може да бъдат определени като геноцид.

Ето някои:
- Изтреблението на индианците в Северна, Централна и Южна Америка от испанските завоеватели южната и централна част на континента и от европейските заселници на територията на САЩ.

- От страна на Великобритания, по време на Бурските воини в края на 19 век британците организират концентрационни лагери за местното цивилно население, в които от глад и болести измират близо 28,000 жени и деца и около 14,000 чернокожи африканци. Осъществен според Женевската конвенция е геноцид "отчасти на...расови и етнически групи" от местното население.

- В периода между 1904 и 1907 г. в германската колония в Югозападна Африка- днешна Намибия- окупационните войски Schutztruppe, провеждат политика на изтребление и расово прочистване на териториите в региона. Част от населението е избито, друга е затворена в концентрационни лагери, в които от глад и болести умират хиляди. Някои историци определят това събитие като първият геноцид на 20-ят век и прелюдия на еврейският Холокаст по етнически и расов признак.

- Към края на XIX век в Османската империя живеят близо 2,5 милиона арменци, които се борят за автономия. През 1912 г. младотурците възприемат арменците като „пета колона“ на Русия (с нея Турция е в състояние на война), чиято цел е да нарушат териториалната цялост на турската империя. Затова те намират начин да решат „арменския въпрос“, и то по най-жесток и брутален начин, чрез депортиране в пустините и масови убийства.. В периода между 2015 г. и 2021 г. , убити и почнали от изтощение и глад при депортирането им в пустините са около 1.5 млн. арменци включително жени и деца. Арменският геноцид е признат от Европейския парламент и в десетки страни в света и дори от Комисията по външни отношения на Сената и на Конгреса на САЩ. Признат е и от Гърция, която за разлика от България не се притеснява, че приемането на историческата истина ще развали отношенията й с Турция. Ала геноцидът против арменците остава непризнат от България. На 24 април 2015 г. българският парламент сътвори нов термин, непризнат в международния лексикон по отношение на геноцида срещу арменците. Представи го като „масово изтребление“.

- През юни 2013 г. разгромената от съюзниците Османска империя решава да си възвърне отстъпените на България територии по силата на Лондонския договор от 17 май 1913 г. и нахлува в Одринска Тракия, където преживяват около 300 000 българи. Турската армия и башибозук предприемат етническо прочистване на българи, придружено от грабежи, насилие и масови убийства на мирно население. По данни на Карнегиевата анкета, разследвала нарушенията на международното право, около 60 хил. българи са били избити по време на прогонването на тракийци от Западна Тракия. Изтреблението на тракийските българи отговаря на всички условия да бъде определено като геноцид, подобно на арменския геноцид. Но не е.

- През февруари 1937 г. в Етиопия е извършен опит за убийство на маршал Родолфо Грациани, губернатор на африканската колония на Италия в региона на Източна Африка. От италианска страна на 16 февруари същата година и в последващите два дни е осъществена наказателна военна операция срещу етиопското население на град Адис Абеба, по време на която са избити около 19,000 души цивилно население. Събитието е описано в книгата от 2017 г. на Ян Кембел "Убийствата в Адис Абеба: Националният срам за Италия ("The Addis Ababa Massacre: Italy’s National Shame) и е определено от автора като геноцид

На 6 август 1945 г- американски бомбардировач детонира атомна бомба над японският град Хирошима, а три дни по- късно на 9 август и над друг град- Нагазаки. Загиват около 100 хиляди души в Хирошима и около 80,000 души в Нагазаки, мъже, жени и деца. Извършено е унищожение отчасти на "една национална... група като такава" от невинни хора, или е извършен геноцид съгласно определението на Женевската конвенция.

В периода между 1954 и 1962 г. във френската колония Алжир се води война между Франция и Националният фронт за освобождение на Алжир. В хода на войната загиват стотици хиляди алжирци, не само бойци, но и цивилно население. Французите разрушават над 8000 села и затварят в концентрационни лагери около 2 млн. алжирци. Тези престъпления от френските колониални власти също може да бъдат определени като геноцид.

Активното участие на САЩ във Виетнамската война между 1965 и 1973 г. отнема живота на 1.1 млн. виетнамци от Северен Виетнам, войници и цивилни. Градовете и селските територии на Северен Виетнам са бомбардирани, използвани са напалм и над 70 млн. химически агенти с цел да се унищожи селскостопанската продукция и по този начин да се попречи на изхранването на подкрепяната от Северен Виетнам въоръжена съпротива срещу южно виетнамския режим. Срещу виетнамското население е извършен геноцид.

Следва да се има предвид, че Женевската конвенция за геноцида не определя количествен брой на избити цивилно население, който да се приема за геноцид. Говори се за "група". А това означава масово изтребление на цивилно население дори в градове и села. Затова и нацистките наказателни операции през втората световна война срещу чешкото село Лидице и френското Орадур сюр Глан, при които е избито цялото мъжко население, а и жени и деца, може да бъдат определени като геноцид.

Както и операцията на френските окупационни войски във Виетнам срещу селото Май Трак. На 29 ноември 1947 г. окупационни френски части изгарят 326 къщи в селото, като избиват повече от половината от жителите.

По някои сведения между убитите са 170 жени и 157 деца, като жените и момичетата преди да бъдат убити са изнасилени. Холандските колонизатори също може да бъдат обвинени в подобен геноцид. На 9 септември 1947 г., подозирайки, че в селото Роуиджид в Южна Ява, Индонезия, се укриват въстаници, холандска войскова част извежда мъжете извън селото, 431 души, и ги избива. На 24 септември 2012 г. издаваният в Лондон Taylor&Francis Online Journal, разследващ случаи на геноцид в света, публикува статия за това клане, което определя като проява на геноцид.

На геноцид са подложени по време на война и градове. От 13 до 15 февруари 1945 г. германският града Дрезден е подложен на унищожителни бомбардировки от британските военновъздушни сили, подпомагани от американски бомбардировачи. Градът е тотално разрушен, загиват около 35, 000 жители на града, главно възрастни, жени и деца.

В края на юли 1943 г., в хода на Втората световна война военновъздушните сили на САЩ и Великобритания в течение на една седмица извършват масирани денонощни бомбардировки над Хамбург, американците през деня а британците през нощта. Използват се разрушителни и запалителни бомби. Градът е тотално разрушен, под развалините му загиват над 50 000 души, в огненият ад някои изгарят живи, около един милион граждани на града остават бездомни.

Страните- членки на НАТО- Полша и балтийските държави Литва, Латвия и Естония са между най- изявените поддръжници на обвиненията за геноцид от страна на Русия. Но един поглед назад към периода на Втората световна война показва, че и те имат за какво да отговарят за еврейския геноцид в собствените им страни. Когато Германия окупира Полша, буквално месец след окупацията, нацистите създават под свой контрол Полска губернаторска полиция (Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa), която се занимава с регистрация и откриване на укрили се евреи, арестуването им и охраната на концентрационни лагери. Из страната поляци извършват погроми и убийства на еврейско население, най- известното, от които е изгарянето на живи мъже, жени и деца в плевня в полското градче Йедбавне.

В Литва марионетно правителство, създава специален жандармерийски наказателен отряд (Ypatingasis būrys), прикрепен към окупационната армия, който участва заедно с нацистите в систематичното избиване между юли 1941г. и август 1944 г. на около 70,000 евреи край село Понари, недалеч от Вилнюс. Израелският историк Дина Порат пише в книгата си от 2002 г. "Литовският холокаст"- някои уникални аспекти", че ако първоначално германците са избивали главно еврейските мъже, то литовците за са избивали всички под ред- и жени и деца". Към края на войната 90% от литовското еврейско население е избито.

В Латвия, от окупационните власти под ръководството на латвийския есесовец Викторс Арайас местна "Арайас Команда", (Arāja komanda), която участва в убийството на десетки хиляди евреи. 24,000 евреи. Към края на октомври същата година вече 34,000 евреи са ликвидирани

В Естония под контрола на нацистките окупатори от колаборационистките власти е създадена национална полиция (Omakaitse), която извършва арести и екзекуции на евреи.

Украйна също има участие по време на Втората световна война в еврейските геноцид ,неудобен факт, който не се споменаваше по времето, когато тя бе част от Съветския съюз. В Украйна окупационните германски власти създават през август 1941 г. жандармериста Спомагателна полиция- (Ukrainische Hilfspolizei –Українська допоміжна поліція) която участва в най- голямото изтребление на евреи по време на Втората световна война в Бабий Яр. Когато Германия окупира Украйна, националистическата Организация на украинските националисти ОУН, създадена още през 1929 г., и нейното военно крило Украинска въстаническа армия- УПА (Українська повстанська армія) под ръководството на Степан Бандера, днес официално обявен от режима на Зеленски като „Герой на Украйна“, започва да сътрудничи на немските окупационни власти и предприема мерки за насилствено етническо прочистване на Волиния и Източна Галиция, при които са избити десетки хиляди полски евреи и поляци.

Някои полски автори определят изтреблението на поляци във Волиния и Източна Галиция като “genocidium atrox” (екстремен геноцид), а през април 2016 г. под влияние и в резултат на натиск на консервативната партия в полския парламент "Право и Справедливост" (Prawo i Sprawiedliwość) беше приета резолюция, която отредели "Волиния 1943 г." като геноцид

И така, може ли изтреблението на палестински мъже, жени и деца в Газа от израелската армия да бъде определено като геноцид?
Ето фактите:

На 7 октомври тази година Хамас извърши пробив в стената ограждаща Газа от Израел и нейни въоръжени бойци убиха над 1000 израелски цивилни граждани. Хамас отвлече около 200 израелци, между които и такива с американско гражданство.

В отговор, Израел предприе военна операция в Газа, целяща унищожаването на Хамас, обявена за терористична организация. Но военната операция до преди няколко дни, а и към днешна дата се състоя от бомбардировки на пренаселената Газа. На бомбардировки бяха подложени жилищни сгради, бежански лагер, джамии и други граждански обекти. Израел прекъсна водоснабдяването и електроснабдяването на Газа, прекъсна доставките на петрол и храни, които застрашиха живота на местното население. Броят на убитите палестинци достигна около 10,000 хиляди, голяма част от тях жени и деца. Повече от 200 училища в ивицата Газа, или над 40 процента от всички училища там, са били повредени при израелските удари.

Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване на военни престъпления заради обсадата и блокадата на ивицата Газа. "Колективното наказание е военно престъпление. Колективното наказание на Израел срещу цялото население на Газа трябва незабавно да спре", заяви в Женева говорителката на агенцията на ООН Равина Шамдасани.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ивицата Газа се превръща в "гробище за деца".

По всичко изглежда, че испанският министър на социалните права от квотата на "Подемос" Йоне Белара е права. Подложена на изтребление е „…отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава“- палестинската, което е и определението на Женевската конвенция за геноцид.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18