Антон Гицов: Кой извърши клането в Буча?

Но е известно е, че по време на война първата жертва е истината.

Антон Гицов: Кой извърши клането в Буча?

44160 | 8 апр. 2022 | 17:28

„В първоначалната ни статия се твърдеше, че германското разузнаване е засякло в радио трафик дискутиращ убийствата в Буча. По- нататъшно проучване обаче показва, че тази радиокомуникация може само географски да бъде локализирана в район на север от Киев”.


Антон ГИЦОВ


Това е голям въпрос, защото това клане стана повод за още по- драстични санкции срещу Русия и обвинения в геноцид в чужбина и у нас. И не само санкции – Русия беше лишена от право на глас в Съвета на ООН по правата на човека, а в София площ около руското посолство беше преименувана на „Героите на Украйна”.

Русия опроверга твърденията и посочи, че непосредствено след напускането на руските войски кметът на града е дал изявление и дума не е споменал за жертви. И че труповете са снимани и показани след цели четири дни след напускането на града. И че в огледалото на един украински военен джип, отминаващ труповете на улицата, се вижда, как един от тях се повдига от земята.

Това руско твърдение беше опровергано, беше посочено че твърдението за жив човек, повдигащ се от земята, е резултат на оптическа измама. Също беше посочено, че видеозапис, публикуван от Ню Йорк Таймс на сателитни снимки показват, че труповете са си били на едно и също място на улица Яблунска през всичките тези дни.

На сателитният запис обаче липсват дати. Записите са на американската компания ”Максар текнолъджис”, която обслужва американското правителство и в частност министерството на отбраната. Твърди се, че убийствата са станали на 11 март, значи на тази дата труповете са били там, но самият уебсайт на "Максар" показва, че нито един от спътниците на компанията не е снимал над Буча на 19 март - само на 28 февруари и 18 март.

Ако оставим настрана горната мистерия с труповете, възниква все пак въпросът кой е извършил убийствата?

От руска страна посочват, че убитите са носели бели ленти на ръцете си, индикация за руските войници, че са проруски настроени, така че да не стрелят по тях. И че след изтеглянето на руските войници, украинските са ги убили за отмъщение.

Появиха се обаче сведения, кои са точно убийците от руска страна в Буча.

Разследващи журналисти от украинската организация "Слідство.Info" идентифицирали част от военните престъпници, извършили зверствата в украинския град Буча. Те били от 155-та бригада морска пехота от Тихоокеанския флот на Русия.

Според германският DER SPIEGEL обаче убийците са други. Списанието публикува статия, в която се твърди, че според германското разузнаване ключова роля в убийствата на мирни жители имат наемници от частната военизирана компания "Вагнер", приближена до Путин, които се прочуха с акции в Сирия и Африка.
Германското разузнаване засякло радио трафик между руски войници, които „изглежда” дискутирали точно убийствата на лежащите жертви на ул. Яблунска, включително на човека с велосипеда. Но в интернетното пространство не може да се открие този запис, липсват и обяснения как е направен този запис.

Така или иначе, това са две различни, противоречащи си версии. Може с известна сигурност да се приеме, че украинската версия е фалшива, още повече, че украинският сайт незнайно как се е сдобил със снимки и с точните имена на руските убийци.

Остава германската версия. Германското разузнаване е сериозна работа, трябва да му се вярва нали? Но и тук има неясноти- какъв е този запис, откъде се е взел и как доказва, че някакви руски войници обсъждат точно тези убийства?

А в поясненията в статията към записите на много места се употребява думата ”изглежда”. DER SPIEGEL е сериозно списание и е решила да проучи повече фактите.

 

И на 7 март излезе със следната „Корекция”:

„В първоначалната ни статия се твърдеше, че германското разузнаване е засякло в радио трафик дискутиращ убийствата в Буча. По- нататъшно проучване обаче показва, че тази радиокомуникация може само географски да бъде локализирана в район на север от Киев”.

С една дума, участието в убийствата на частната военизирана компания "Вагнер" изглежда също фалшива новина.

Така или иначе е неизвестно кой е извършил убийствата на ул. Яблунска в Буча. Но е известно е, че по време на война първата жертва е истината.

Над това трябва и да се замислят и българските политици и всички онези, които на основата на подобни не удостоверени сведения за потресаващи събития на военни терен в Украйна, настояват да предоставим въоръжения на тази страна и по този начин да намесят страната ни в тази война, с всички непредвидени последици.


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си

Калоян Методиев за Любка Качакова: Използва дипломатическия си паспорт, за да урежда дъщеря си -1629291305.jpg

Оказа се, че българската държава плаща на Любка Качакова апартамент в Лос ...

15 авг. 2022 | 19:01

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:37