Антон Гицов

Тревожна е заявката на Петков, че ще предложим нов процес за РСМ само шест месеца

Антон Гицов: Премиерът Кирил Петков е симпатичен, но има неща, които тревожат

11891 | 21 дек. 2021 | 11:53

Тревожен момент е въвличането на България в абсолютно не отговарящата на националните интереси конфронтация на САЩ и НАТО с Русия, по простата причина, че Русия е за нас важен доставчик на стратегически енергийни суровини

Антон Гицов-1640078071.jpgАнтон Гицов-1640078063.jpg

Антон Гицов

 

Най- после имаме премиер-мечта. Млад, симпатичен, образован (в Харвард, не къде и да е), харесван от народа, а и в чужбина (в Америка, не къде да е), нахъсан да измете корупцията и да ремонтира съдебната система и прокуратурата (като измете не кого и да е, а всевластният и мразен от демократичната общественост главен прокурор Иван Гешев).
Има обаче някои неща, които тревожат. И ако той и неговата дясна ръка, друг млад, симпатичен и образован (и той не къде и да е, а в Харвард) и негов вицепремиер и финансов министър Асен Василев кривнат от правия път, може лесно да загубят народната любов.


На първо място в това отношение бих сложил желанието и способността им да провеждат вътрешна и външна политика, като не се подават на чужд натиск, а в защита на националния интерес. В това отношение има теми, по които отношението им и действията им, главно на премиера, ще бъдат разглждани от обществеността под лупа.


Една такава тема е Северна Македония. С голяма доза самоувереност Петков заяви, че ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца. И македонският премиер Зоран Заев окрилен заяви, че по време на първия си разговор с него двамата са се съгласили да има решение на спора между двете страни най-късно до 6 месеца.


Точно това искат от нас САЩ и Европейския съюз. Да не се занимаваме с такива дреболии, като исторически спорни моменти, а в максимално къс срок да дадем възможност на Северна Македония да стане член на ЕС. Но да разчитаме, че за шест месеца Северна Македония ще признае важни исторически факти, ще изчисти учебниците от анти българска прогаганди и ще престане да преследва северомакедонците изповядващи българско самосъзнание е илюзия. Само преди малко повече от десет дни,на 8 декември по повод годишнината от смъртта на Св. Климент Охридски премиерът Заев, нарече този древен българин като македонски светец- "жив паметник на македонската история" и създател на "македонската писменост".

 

По този повод, Иван Иванов, директор на сп. “България Македония“, изпрати писмо до българския премиер Петков , в което му напомни някои факти, които той не бива за забравя и трябва да напомня на своя северомакедонски колега. Като цитира житието на Теофилакт Охридски, озаглавено „Живот, дейност, изповедание и изложение на една част от чудесата на светия наш отец Климент БЪЛГАРСКИ епископ", Иван Иванов пише: "Житието се състои от 29 глави и 79 параграфа и в тях думата „българин“,“български княз“, „български светец“ и т.н. се повтаря около 43 пъти. И нито веднъж не се среща думата „македонец“ или „македонски“… И заключава писмото си до премиера като предупреждава, че " Македонският въпрос е доста сложен възел, към който Вие, както се разбира от изказването Ви във “Файненшъл таймс“, подхождате най-меко казано, романтично".


Най-меко казано романтично, а по- точно казано несериозно, изказване, което говори за незадълбочено познаване на македонския въпрос, или по-лошо, ако то е повлияно от силен външен натиск.
По този въпрос, доста песимистично мнение изрази в предаването "Политически некоректно" на БНР" психологът, известен с точни политически коментари д-р Николай Михайлов. "Те имат фантазия- каза той за управляващите- "че когато започнат да се строят пътищата между Македония и България, най-общо казано бизнес проектите, ние ще се възлюбим допълнително". Той е песимистичен относно това, дали правителството ще устои на натиска по въпроса за Северна Македония. "Българският народ трябва да свикне с неизбежното, защото натискът е голям и този натиск няма да може да се понесе от никой български политик, без изключение....„Няма да има никакво лавиране. Това не са хора, които могат да лавират".


Доста крайно мнение, но пораждащо тревога. Може да се надяваме, че управляващите ще трябва да се съобразят с общественото мнение, защото компромисът може да им струва скъпо.


Друг тревожен момент е въвличането на България в абсолютно не отговарящата на националните интереси конфронтация на САЩ и НАТО с Русия, по простата причина, че Русия е за нас важен доставчик на стратегически енергийни суровини и страна с огромен пазар, с възможност за за износ на български стоки.


Тези дни върховният главнокомандуващ въоръжените сили на НАТО в Европа, американския генерал Тод Уолтърс предложи, да се разшири военното присъствие на НАТО в България и Румъния. Но няма съмнение, че ако стане това, един такъв акт ще бъде приет като враждебен от страна на Русия. Не ни стигат американските и натовски бази у нас (за които те не плащат никакъв наем, за разлика от базите им в други страни), военните учения на наша територия, че и да приемем на територията си американски и натовски войски. Вече сме тръгнало по този път и ако продължим, утре може да поискат да разположат у нас и ракети насочени към Русия.


Тези дни Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че докато е част от председателството, той няма да даде съгласие на военни части, нито на НАТО, нито руски, да дойдат в Босна и Херцеговина.


Способен ли е и възможно ли е българският премиер да заеме такава позиция? Не, според Д-р Михайлов, който в споменатото по- горе предаване по БНР, даде мнение и по този въпрос: "Да се иска от български политик да отстои на американския натиск в един психотичен конфликт с Русия на това ниво, на този етап, пропаганден и подготвителен, е просто крайно наивно. Това не може да се случи. В България ще бъдат настанени тези военни единици, които са нужни на Америка, ако са нужни. Ще бъде поискано безусловно съгласие за това България да бъде инсталирана като прифронтова държава и т.н".
Дано Д-р Михайлов да не е прав.


Що се отнася до руско-украинския конфликт относно Крим, младият български премиер по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел заяви, че позицията на неговото правителство съвпада напълно с тази на на ЕС и НАТО.


Това му заявление означава пълна липса на промяна от позицията на правителството на предишния премиер Бойко Борисов. Няма някакви нови нюанси, отговарящи на националния ни интерес. Позицията и на правителството на г-н Петков следователно е, че Крим е окупиран незаконно от Русия, проведеният референдум за самоопределение на преобладаващото руско население там не се признава, за разлика от референдума в Косово, с който бе отцепена от Сърбия нейна исконна територия. По- нататък, Крим да се върне на Украйна, която ако иска, може да се присъедини към НАТО и логично да прогони руския военен флот от вековната база на Русия в Севастопол и да я отдаде за ползване на военни кораби на САЩ и НАТО- рецепта за война в черноморския район, в която може да бъде замесена и България, като верен член на НАТО. Отговаря ли на националния ни интерес да продължаваме да се конфронтираме с Русия, като се присъединяваме безпрекословно към една позиция на ЕС и НАТО, налагана от САЩ, държава отстояща на хиляди километри, която се опитва да пренесе пренася инициираният от нея геополитически сблъсък с Русия до нейните граници? В това отношение добър пример дава Китай, държава силно заинтересована както от икономическите си връзки със САЩ, така и от поддържане на добри взаимоотношения и търговско- икономически отношения с Русия.

 

Позицията на Пекин е, че въпросът за Крим е обусловен от „комплексна взаимовръзка между исторически и съвременни фактори” и Китай се въздържа при гласуването на резолюция за Крим в Съвета за сигурност.

 

И друг пример: на 7 декември 2020 г. Общото събрание на ООН прие резолюция настояваща "Руската федерация, като окупационна сила, незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили от Крим". Но ако в Крим има някакви руски войски, по същата логика може да се говори и за окупация от САЩ на Косово, поради наличието в тази страна на най- голямата американска военна база в Европа. Против тази резолюция срещу Русияса гласували 17 и са се въздържали 62 страни, или общо 79 страни не са подкрепили резолюцията, изхождайки от свои позиции и национални интереси. Резолюцията е подкрепена само от 63 страни, а България не просто е подкрепила резолюцията, но е и сред нейните вносители. Каква ще бъде позицията на България при евентуално следващото разглеждане в ООН на подобна резолюция?


Ето и още един един друг факт, който тревожи. От Бойко Борисов и ГЕРБ наследихме един провален крупен енергиен проекта- строежа на АЕЦ "Белене". Имаме два платени готови за употреба руски реактора и в значителна степен подготвена площадка. Но още преди да се влезли във властта, Асен Василев заговори, а и в момента се лансира идеята да не се строи АЕЦ "Белене", а де са развиват ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Но това не е нова идея, това е стара американска идея. Помнещите помнят как беше загробена под американски натиск АЕЦ "Белене" и небивалият натиск американската Уестингхаус да строи нов блок в АЕЦ "Козлодуй" (за да се намалила руската зависимост в областта на енергетиката ни). Но американската компания,която до момента не беше построила нито един работещ реактор в света по едно време фалира, и идеята замря, но изглежда сега пак нещо се мъти. Как иначе да си обясним, че един финансист като Асен Василев започва да препоръчва да се развиват ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“, което не му е работа, като избягва да каже, какво ще правим с опакованите руски реактори, и като използва една стара мантра на противниците на АЕЦ Белене че след "Фукуяма", не може да рискуваме да строим в района на Белене, защото бил земетръсна зона- едно невярно твърдение.


Засега няма индикации, че партията на Петков и Василев, заложила на магическата дума ПРОМЯНА , предвижда промяна не само във вътрешен, но и външен план, в смисъл на провеждане на самостоятелна външна политика в защита на националните ни интереси, а не подчинена на чужди такива.

Така че, имаме всички основания, освен да се радваме на новия полъх и промяната, да си отваряме очите и да се ослушваме.


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08