Българските управници и политици да престанат де шикалкавят, като обясняват, че военно-техническата помощ, състояща се в ремонт на украинска оръжейна техника, не ни вкарва във войната

България захранва германската армия със облекло, селскостопански продукти и други суровини

Антон Гицов: Ремонтът на украинската военна техника и малко история

5561 | 4 май 2022 | 12:55

Българските управници и политици да престанат де шикалкавят, като обясняват, че военно-техническата помощ, състояща се в ремонт на украинска оръжейна техника, не ни вкарва във войната


Антон Гицов

 

Известно е, че през Втората световна война България, която се е  присъединила се към Тристранния съюз на Германия, Италия и Япония, обявява война на Америка и Великобритания, с жестоки последици за страната ни от бомбардировки над българските градове, но не обявява война на Съветския съюз. 

 

България обаче захранва германската армия с облекло, селскостопански продукти и други суровини. С една дума подпомага германската военна машина. Само на това основание Съветския съюз би могъл да обяви война на Българя, но не го прави. И все пак неколкократно отправя предупреждения към българското правителство. 

 

На 17 април 1944 г. съветското правителство отправя вербална нота до българското правителство, в която протестира за това, че българските пристанища във Варна и Бургас и българските летища са станали бази на германските военни сили за действия срещу Съветския съюз. В нотата се настоява да се прекрати използването на българската територия от хитлеристка Германия срещу Съветския съюз.

 

На 28 април 1944 г. съветското правителство отправя втора нота, в която повдига въпроса за помощта, която България оказва във военно отношение на България. Българското правителство отговаря уклончиво.

 

На 23 юни министърът на външните работи Първан Драганов в правителство на Иван Багрянов, след посещение в гр. Варна докладва на регентите в присъствието на министър-председателя, че пристанището е имало "цяла гора от мачти"- около 60 германски кораба и цяло ято хидроплани, някои в процес на ремонт, други още в строеж. Богдан Филов пита, дали не могат да бъдат укрити, на което министърът отговаря отрицателно.

 

На  5 септември към 19 ч. съветското правителство с нота до българското правителство обявява война на Царство България. В нотата са казва, че България е оказвала повече от три години помощ на Германия във войната със Съветския съюз и продължава да прави това, което означава, че на практика България е в състояние на война със Съветския съюз. В тази връзка, продължава нотата,  от днешната дата и Съветския съюз вече е във състояние на война с България.

 

С една дума, ясно и просто, "военно-техническата " и друга невоенна помощ, която България е оказвала и продължава да оказва на Германия означава, че България е била в състояние на война със Съветския съюз. Независимо, че не е предоставяла свои оръжия.

 

Българските управници и политици да престанат де шикалкавят, като обясняват, че военно-техническата помощ, състояща се в ремонт на украинска оръжейна техника, не ни вкарва във войната. 

 

Да вземат да прочетат историята, преди да приемат пагубни за националната ни сигурност решения.

 


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46