Арестуван е Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, обвинен в шпионаж в полза на чужда държава

Търсят документи на движение Русофили, опитват се да докажат шпионаж, посочи съпругата му Дора Чичкова

Мълния! Оковаха с белезници Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, разследват го за шпионаж

40655 | 9 септ. 2019 | 15:06

Като веществено доказателство е иззет стар документ - приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир "Копринка".


Арестуван е Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, бивш и.д. главен редактор на "Дума", научи Епицентър. бг от съпругата му - журналистката Дора Чичкова. 

 

Борисов е бил окован с белезници, изведен тази сутрин от дома му и докаран в следствения арест.

 

В жилището на Борисов е имало обиск от 7 ч сутринта, търсели са се документи на Национално движение "Русофили".

 

Търсят документи на движение "Русофили", опитват се да докажат шпионаж, посочи Чичкова пред Епицентър.бг.

 

Иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му. Като веществено доказателство е иззет стар документ - приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир "Копринка". "Съмнителни" се оказали и материалните в папка, съдържаща вестникарски интервюта и статии на Николай Малинов, който в момента е председател на движение "Русофили".

 

Преди дни Борисов е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.

Той е с ритъмни нарушения и преди няколко дни е излязъл от болница, научи Епицентър.бг.

 

Обискът в дома на Борисов е станал със съдебно определение на Специализиран наказателен съд от 4 септември 2019 година. От документа, с който Епицентър.бг разполага, става ясно, че  задържането му е във връзка дело от 3 юли 2019 година.

 Съдебното производство е .по чл. 104 от Наказателния кодекс - шпионаж. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

 

Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.)

 

В определението си съдията е посочил, че са "налице предпоставките на чл.1601 ал.1 от НПК - има достатъчноснования да се предполага, че движими вещи, които могат да имат значение за делото, се намират в посоченото по-горе лице"

 

Според запознати заради очаквана подобна акция лидерът на движението Николай Малинов сутринта не е успял да отиде в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

По неофициална информация в неговия дом и офис също се извършват обиски.

 

 Зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказал пред "Дума", че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова.

 

За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

 

Заместник-председателят на движението „Русофили“ Стоян Проданов определи  ситуацията с главния секретар Юрий Борисов като „фарс“. Той е категоричен, че нито Борисов, нито който и да е член на ръководството на организацията, може да бъде шпионин. Самият Проданов не е бил търсен от прокуратурата и не е информиран дали в офиса на движението е правен обиск.

 

„Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации. Тази акция има за цел да провали националния събор на 14-ти с политическа цел преди всичко. Движение „Русофили“ пречи на този, на когото имат власт Специализираната прокуратура“, каза Проданов.

 

Кой е ЮРИЙ БОРИСОВ?

Юрий Митков Борисов е доктор по философия.

Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 – 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. От 1983 – 1990 преподава философия в Медицинска академия – гр. София. През 1986 г. защитава кандидатска дисертация на тема „Методологически проблеми на психология на установката“.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).

Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

Автор на книгите: „Психология на подсъзнанието“ (научна), „Войната на Мърфи“ , „Христос не возкресе“ (публицистични), „Приказка за Буда“ и „Молба за Рая“ (художествени).

 

Съдебно определение на Специализиран наказателен съд от 4 септември за обиск в дома на Юрий Борисов.

 

opredelenie-2

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Томислав Дончев и Даниел Митов стават първи заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ

Даниел Митов и Томислав Дончев стават първи зам.-председатели на ГЕРБ
-1620716199.jpg

Проф. Ангелов вчера е станал член на партия ГЕРБ.

11 май 2021 | 10:02

Новите министри: Проф. Стоилов - правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров - здравеопазване

Новите министри:  Янаки Стоилов - правосъдие, д-р Кацаров - здравеопазване, Минеков- култура-1620678198.jpg

Новият външен министър пристига от Дания - посланик Светлан Стоев. Доскорошният ...

11 май 2021 | 06:02

Владимир Каролев е могъл да бъде 10 часа по-рано в болница, ако имахме хеликоптер

-1585230466.jpg

Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - вероятната ...

11 май 2021 | 10:59

Доц. Киселова: Служебното правителство трябва да действа балансирано

-1609919729.jpg

Ако служебното правителство извършва определени дейности, то ще е, за да се ...

11 май 2021 | 10:43