Арх. Пламен Мирянов

По случай Деня на независимостта родолюбецът споделя кадри от събитието на Белоградчишките скали

Мирянов за най-мащабния проект на "Нашият дом е България": Апотеоз на християнската вяра и роден дух

2834 | 22 септ. 2022 | 16:18

От 27-ми август до 3-ти септември на сцената на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ фондацията представи тетралогията „Крепост на вярност“, плод на над 3 месеца работа, над 300 участници, екип за сцената от около 50 души


Честит празник, българи!
Днес честваме 114 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България!

 

Това написа основателят на родолюбивата фондация "Нашият дом е България" арх. Пламен Мирянов в социалната мрежа.

 

Във връзка с националния празник споделям кадри от най-мащабния сценичен проект на фондация "Нашият Дом е България" досега!
Проектът е апотеоз на християнската вяра и българския дух, съхранили народа ни през вековете, празнува националната ни памет и предрича бъдеще за нас – българите!, поясни арх. Миярнов и добави:


Четири епични концерт–спектакъла бяха реализирани на същото мястото, където преди шест години екипът започна дейността си с първата скромна нестандартна инициатива – организация на полети с топловъздушни балони от крепостта „Калето“ над Белоградчишките скали.


Тази година, от 27-ми август до 3-ти септември, на сцената на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ представихме тетралогията „Крепост на вярност“. Над 3 месеца работа, над 300 участници, екип за сцената от около 50 души.


Събитията представиха възстановки на исторически сцени, артистични етюди, песнопения, интерпретация на художествено слово, оригинални музикални творби от маестро Георги Андреев Georgi Andreev, някои от които, написани специално за спектаклите, шедьоври от световната класика, емблематични български песни, вечни български златни стихове, вълнуващи хореографии исторически картини в танцови етюди, светлинни и звукови ефекти - изобщо всичко достойно, с което бяхме сподобни да възпеем Бог и отечество.


Защото за тези теми - само най-доброто е достатъчно добро!
И именно любовта към Всевишния, към ближен, отечество и дом беше двигателната сила за нас през тези уморителни и жарки месеци.

 

Пламен Мирянов благодари на всички стотици участници в този "сложен, мащабен и отговорен проект", като заяви: Бях отговорен пред Църквата, тъй като се осъществи с благословението на Негово Светейшество Неофит – патриарх български, пред Операта, защото почти всеки детайл беше съгласуван с академик Пламен Карталов, и пред Българската Национална телевизия, която засне спектакъла „С нами Бог“.

 

Големи благодарности на акад. Пламен Карталов и на екипа на Софийска Опера и балет, специално на Вера Белева! На академик Карталов е била първата идея на това магично място да се създадат сценични проекти с висока художествена и културна стойност! За нас е огромна чест и привилегия, след всички значими и знакови представления на Софийска опера и балет, на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ да успеем да представим и наше творчество. Без позволението на екипа на операта и тяхната голяма подкрепа всичко това нямаше да се случи!


Мирянов благодари и на Община Белоградчик в лицето на кмета на града инж. Николов, на зам. кмета Милена Иванова, която са били неотлъчно до тях, на лъчезарните момичета и момчета- салонен персонал, както и на всички граждани, които помагаха със сърце и душа.


И продължава с благодарностите:

Благодаря на композитора Георги Андреев Georgi Andreev за представянето и дирижирането на най-епичните музикални поеми на тема славна българска история, които аз лично някога съм чувал!

 

Благодарности на всички музиканти от Врачанската филхармония за изпълненията на сложната музика на Георги Андреев!

 

Благодаря хора на БНР с диригент Любомира Александрова!

 

Благодаря на Desi Dobreva и Лудо Младо бенд, които нажежиха. разпалиха и вдигнаха на крака цялата публиката на концертите „Моя древна земя“ и „Химн на любовта“!

 

Благодарности на струнен оркестър „Кварто и приятели“, специално на: Ivan Penchev Татяна Тодорова, Svetle To Denitza Dimitrova за виртуозно изпълнените шедьоври на класическото изкуство и много други знакови музикални произведения!


Благодаря на Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом - Кирил Попов за силно въздействащи и въздигащите песнопения! Благодаря на Кирил Попов за градивните съвети и консултации относно концерта „С нами Бог“!


Благодаря на ансамбъл „Българе“ за незабравимите и докосващи хореографии и пластично-танцови етюди!

 

Благодарности на прабългарската школа „Багатур“ за спиращите дъха възстановки на епични сцени от нашата история.

 

Благодаря на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева за нежността и изяществото на сцената!

 

Благодаря на хор „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов и Георги Миков за ангелогласното пеене!

 

Благодаря на женски хор „Нуша“ с ръководител Нели Андреева за красивите мелодии, гласове и пъстрите накити!

 

Благодаря на солистите при ансамбъл „Филип Кутев“ за автентичното звучене, специално на: Деница Христова-гъдулка и Любо Жеков-кавал!

 

Благодарности на ансамбъл „София 6“ и хореограф Николай Несторов за високия дух и високите скокове на сцената!

 

Благодарности на сдружение „Единение“ и „Приказка за България“ за реалистичните възстановки на исторически сцени от първо българско царство и боевете на Шипка!

 

Благодарности на квартет „Армейска песен“ за гръмките и пробуждащи изпълнения на златни патриотични песни!

 

Благодарности на 100 каба гайди за мащабното родопско звучене!

 

Благодарности на актьора Янко Лозанов за паметните и разтърсващи изпълнения на емблематични златни стихове!

 

Благодарности на актьорите Веселин Калановски Веселин Калановски, Любомир Петкашев, Деян Жеков, Петър Горанов, Стефан Къшев, Любен Байчински, Елени Декидис, Йордан Биков, Иля Пепеланов, Теодор Софрониев, Матей Мичев за магнетичното и завладяващо присъствие на сцената, и за достоверното им преобразяване в исторически личности!


Благодарности на фотографите на тези искрящи кадри от приказката: Добромир Райнов, Краси Матаров, Огнян Стефанов, Александър Сандев!

 

Този най-мащабен проект се реализира след тежък 3 месечен труд, изключително сложна организация, логистика и подготовка на терен благодарение на: Магдалена Праматарска, Гроздан Найденов, Добромир Райнов, Милена Ситарска, Вихра Кюркчийска, Станимира Дойчева, Симеона Герджикова и всички доброволци! Специални благодарности на Илия Илиев, Мария Пейкова и Гергана Маринова.


Крепостта на вярност е самият Наш Господ, Който винаги ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! Благодаря на Господа, че допусна и благоволи тези 4 концерт-спектакъла да се случат, като даде прекрасни условия, като съпроводи Неговата благодат и мир по време на събитията, като ни запази в добро здраве, въпреки голямата натовареност!, написа още Мирянов.


И винаги с писаните песни, възпяващи Бога – Човекомилосърдния, защото Нему е всяка слава, чест и хвала Божия навеки – сега и винаги и на всякое творение! Амин!, завърши публикацията си родолюбивият младеж.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане"

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане" --Sova-Haris--GERB-SDS-vodi-s-28-8--PP---18-8--BSP---12-7-_1663317817.jpg

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно ...

24 септ. 2022 | 08:31

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета-1572332645.jpg

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в ...

24 септ. 2022 | 09:23

Елена Поптодорова: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие
(Видео)

Елена Поптодорова Кадър: Нова нюз-Elena-Poptodorova-Kadar--Nova-nyuz_1664029749.jpg

"Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ...

24 септ. 2022 | 17:28

Надежда Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат
(Видео)

Надежда Нейнски Кадър: Нова нюз-Nadezhda-Neynski-Kadar--Nova-nyuz_1664028292.jpg

"Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в ...

24 септ. 2022 | 17:04

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45