Арх. Пламен Мирянов

По случай Деня на независимостта родолюбецът споделя кадри от събитието на Белоградчишките скали

Мирянов за най-мащабния проект на "Нашият дом е България": Апотеоз на християнската вяра и роден дух

4862 | 22 септ. 2022 | 16:18

От 27-ми август до 3-ти септември на сцената на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ фондацията представи тетралогията „Крепост на вярност“, плод на над 3 месеца работа, над 300 участници, екип за сцената от около 50 души


Честит празник, българи!
Днес честваме 114 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България!

 

Това написа основателят на родолюбивата фондация "Нашият дом е България" арх. Пламен Мирянов в социалната мрежа.

 

Във връзка с националния празник споделям кадри от най-мащабния сценичен проект на фондация "Нашият Дом е България" досега!
Проектът е апотеоз на християнската вяра и българския дух, съхранили народа ни през вековете, празнува националната ни памет и предрича бъдеще за нас – българите!, поясни арх. Миярнов и добави:


Четири епични концерт–спектакъла бяха реализирани на същото мястото, където преди шест години екипът започна дейността си с първата скромна нестандартна инициатива – организация на полети с топловъздушни балони от крепостта „Калето“ над Белоградчишките скали.


Тази година, от 27-ми август до 3-ти септември, на сцената на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ представихме тетралогията „Крепост на вярност“. Над 3 месеца работа, над 300 участници, екип за сцената от около 50 души.


Събитията представиха възстановки на исторически сцени, артистични етюди, песнопения, интерпретация на художествено слово, оригинални музикални творби от маестро Георги Андреев Georgi Andreev, някои от които, написани специално за спектаклите, шедьоври от световната класика, емблематични български песни, вечни български златни стихове, вълнуващи хореографии исторически картини в танцови етюди, светлинни и звукови ефекти - изобщо всичко достойно, с което бяхме сподобни да възпеем Бог и отечество.


Защото за тези теми - само най-доброто е достатъчно добро!
И именно любовта към Всевишния, към ближен, отечество и дом беше двигателната сила за нас през тези уморителни и жарки месеци.

 

Пламен Мирянов благодари на всички стотици участници в този "сложен, мащабен и отговорен проект", като заяви: Бях отговорен пред Църквата, тъй като се осъществи с благословението на Негово Светейшество Неофит – патриарх български, пред Операта, защото почти всеки детайл беше съгласуван с академик Пламен Карталов, и пред Българската Национална телевизия, която засне спектакъла „С нами Бог“.

 

Големи благодарности на акад. Пламен Карталов и на екипа на Софийска Опера и балет, специално на Вера Белева! На академик Карталов е била първата идея на това магично място да се създадат сценични проекти с висока художествена и културна стойност! За нас е огромна чест и привилегия, след всички значими и знакови представления на Софийска опера и балет, на 7-я летен фестивал „Опера на върховете“ да успеем да представим и наше творчество. Без позволението на екипа на операта и тяхната голяма подкрепа всичко това нямаше да се случи!


Мирянов благодари и на Община Белоградчик в лицето на кмета на града инж. Николов, на зам. кмета Милена Иванова, която са били неотлъчно до тях, на лъчезарните момичета и момчета- салонен персонал, както и на всички граждани, които помагаха със сърце и душа.


И продължава с благодарностите:

Благодаря на композитора Георги Андреев Georgi Andreev за представянето и дирижирането на най-епичните музикални поеми на тема славна българска история, които аз лично някога съм чувал!

 

Благодарности на всички музиканти от Врачанската филхармония за изпълненията на сложната музика на Георги Андреев!

 

Благодаря хора на БНР с диригент Любомира Александрова!

 

Благодаря на Desi Dobreva и Лудо Младо бенд, които нажежиха. разпалиха и вдигнаха на крака цялата публиката на концертите „Моя древна земя“ и „Химн на любовта“!

 

Благодарности на струнен оркестър „Кварто и приятели“, специално на: Ivan Penchev Татяна Тодорова, Svetle To Denitza Dimitrova за виртуозно изпълнените шедьоври на класическото изкуство и много други знакови музикални произведения!


Благодаря на Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом - Кирил Попов за силно въздействащи и въздигащите песнопения! Благодаря на Кирил Попов за градивните съвети и консултации относно концерта „С нами Бог“!


Благодаря на ансамбъл „Българе“ за незабравимите и докосващи хореографии и пластично-танцови етюди!

 

Благодарности на прабългарската школа „Багатур“ за спиращите дъха възстановки на епични сцени от нашата история.

 

Благодаря на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева за нежността и изяществото на сцената!

 

Благодаря на хор „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов и Георги Миков за ангелогласното пеене!

 

Благодаря на женски хор „Нуша“ с ръководител Нели Андреева за красивите мелодии, гласове и пъстрите накити!

 

Благодаря на солистите при ансамбъл „Филип Кутев“ за автентичното звучене, специално на: Деница Христова-гъдулка и Любо Жеков-кавал!

 

Благодарности на ансамбъл „София 6“ и хореограф Николай Несторов за високия дух и високите скокове на сцената!

 

Благодарности на сдружение „Единение“ и „Приказка за България“ за реалистичните възстановки на исторически сцени от първо българско царство и боевете на Шипка!

 

Благодарности на квартет „Армейска песен“ за гръмките и пробуждащи изпълнения на златни патриотични песни!

 

Благодарности на 100 каба гайди за мащабното родопско звучене!

 

Благодарности на актьора Янко Лозанов за паметните и разтърсващи изпълнения на емблематични златни стихове!

 

Благодарности на актьорите Веселин Калановски Веселин Калановски, Любомир Петкашев, Деян Жеков, Петър Горанов, Стефан Къшев, Любен Байчински, Елени Декидис, Йордан Биков, Иля Пепеланов, Теодор Софрониев, Матей Мичев за магнетичното и завладяващо присъствие на сцената, и за достоверното им преобразяване в исторически личности!


Благодарности на фотографите на тези искрящи кадри от приказката: Добромир Райнов, Краси Матаров, Огнян Стефанов, Александър Сандев!

 

Този най-мащабен проект се реализира след тежък 3 месечен труд, изключително сложна организация, логистика и подготовка на терен благодарение на: Магдалена Праматарска, Гроздан Найденов, Добромир Райнов, Милена Ситарска, Вихра Кюркчийска, Станимира Дойчева, Симеона Герджикова и всички доброволци! Специални благодарности на Илия Илиев, Мария Пейкова и Гергана Маринова.


Крепостта на вярност е самият Наш Господ, Който винаги ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! Благодаря на Господа, че допусна и благоволи тези 4 концерт-спектакъла да се случат, като даде прекрасни условия, като съпроводи Неговата благодат и мир по време на събитията, като ни запази в добро здраве, въпреки голямата натовареност!, написа още Мирянов.


И винаги с писаните песни, възпяващи Бога – Човекомилосърдния, защото Нему е всяка слава, чест и хвала Божия навеки – сега и винаги и на всякое творение! Амин!, завърши публикацията си родолюбивият младеж.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

Проф. Дайнов изтрещя: Нарича протестиращите "орки", "кръвосмесени гномове", "крепостни" и "роби"

Проф. Евгений Дайнов-Evgeniy-Daynov--Ako-se-stigne-do-treti-mandat--tova-shte-e-katastrofalno_1680964463.jpg

Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече ...

3 окт. 2023 | 13:39

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?-Bundestagat--Balgariya-da-ne-postavya-dopalnitelni-usloviya-kam-RSM--osven-promyanata-na-Konstitutsiyata_1686840405.jpg

На 9 ноември 1989 година ГДР отваря границите. На 16 юли 1990 година Хелмут Кол ...

3 окт. 2023 | 18:02

Първан Симеонов: Да се протестира за социални права не е путинизъм, това е самият европеизъм

Всеки статус за "кръвосмесени джуджета" и пр. са нови гласове за путинистите, казва Първан Симеонов
-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Разберете и още нещо: всяко прекаляване на прозападните, т.е. провластови, ...

3 окт. 2023 | 15:25

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Драма! Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков и протестиращите миньори и енергетици подписаха споразумение. Няма да си затварят ТЕЦ- ове
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

Той говори пред членове и симпатизанти на партията в Драматичен театър „Стефан Киров“

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08