Арх. Пламен Мирянов гневен срещу изложба на Николай Майсторов: Подигравка с християнската вяра!

“Великият порив” на Николай Майсторов е безпрецедентна ревност, жажда и култ към изкривеното

Арх. Пламен Мирянов гневен срещу изложба на Николай Майсторов: Подигравка с християнската вяра!

78085 | 13 окт. 2023 | 08:52

Художникът безочливо осмива, окарикатурява и унижава достойнството и светостта на Библейските сцени като Тайната Вечеря, на Светите апостолите, умрели за вярата си, на Нашия Господ, Който предаде себе си за нас!

Арх. Пламен Мирянов гневен срещу изложба на Николай Майсторов: Подигравка с християнската вяра!-Arh--Plamen-Miryanov-gneven-sreshtu-izlozhba-na-Nikolay-Maystorov--Podigravka-s-hristiyanskata-vyara-_1697185062.jpgГоспод да прости за онова, което ние християните, сме допуснала да се изложи пред очите на мнозина!-Gospod-da-prosti-za-onova--koeto-nie-hristiyanite--sme-dopusnala-da-se-izlozhi-pred-ochite-na-mnozina-_1697177576.jpgГоспод да прости за онова, което ние християните, сме допуснала да се изложи пред очите на мнозина!-Gospod-da-prosti-za-onova--koeto-nie-hristiyanite--sme-dopusnala-da-se-izlozhi-pred-ochite-na-mnozina-_1697177541.jpgПризовавам за незабавно Премахване на тази демонична изложба от етажите на “Съюза на българските художници”!, пише арх. Мирянов-Prizovavam-za-nezabavno-Premahvane-na-tazi-demonichna-izlozhba-ot-etazhite-na--Sayuza-na-balgarskite-hudozhnitsi--pishe-arh--Miryanov_1697177496.jpgАрх. Пламен Мирянов гневен срещу изложба на Николай Майсторов: Подигравка с християнската вяра!-Arh--Plamen-Miryanov-gneven-sreshtu-izlozhba-na-Nikolay-Maystorov--Podigravka-s-hristiyanskata-vyara-_1697177348.jpgНиколай Майсторв и платната си.  Бесноватата яростна гавра с християнската вяра, култура и история, подкрепена с дълбока творческа немощ, дисхармония на форми и линии, кава арх. Мирянов-Besnovatata-yarostna-gavra-s-hristiyanskata-vyara--kultura-i-istoriya--podkrepena-s-dalboka-tvorcheska-nemosht--disharmoniya-na-formi-i-linii-_1697177168.jpgВижте до какво падение е стигнала съвременната българска експресионистична живопис-Vizhte-do-kakvo-padenie-e-stignala-savremennata-balgarska-ekspresionistichna-zhivopis_1697177109.jpgПодобен „творчески устрем” в историята на християнската Църква, който цели да унизи достойнството на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица-Hudozhnikat-bezochlivo-osmiva--okarikaturyava-i-unizhava-dostoynstvoto-i-svetostta-na-Bibleyskite-stseni-kato-Taynata-Vecherya--na-Svetite-apostolite--umreli-za-vyarata-si--na-Nashiya-Gospod--Koyto-predade-sebe-si-za-nas-_1697177039.jpg“Великият порив” на Николай Майсторов е безпрецедентна ревност, жажда и култ към изкривеното--Velikiyat-poriv--na-Nikolay-Maystorov-e-bezpretsedentna-revnost--zhazhda-i-kult-kam-izkrivenoto_1697177014.jpg“Великият порив” на Николай Майсторов е безпрецедентна ревност, жажда и култ към изкривеното--Velikiyat-poriv--na-Nikolay-Maystorov-e-bezpretsedentna-revnost--zhazhda-i-kult-kam-izkrivenoto_1697176996.jpgАрх. Пламен Мирянов гневен срещу изложба на Николай Майсторов: Подигравка с християнската вяра!-Arh--Plamen-Miryanov-gneven-sreshtu-izlozhba-na-Nikolay-Maystorov--Podigravka-s-hristiyanskata-vyara-_1697176473.jpg

Ако не сте виждали антихристиянско скверно творчество в подобни чудовищни мащаби – отидете на ул. "Шипка"6, но Не водете деца със себе си! Вижте до какво падение е стигнала съвременната българска експресионистична живопис и до каква безнравствена безотговорност е паднала администрацията на художествената галерия, която би трябвало да възпитава високи идеали чрез произведенията, които излага.

 

"Великият порив” на Николай Майсторов не е нищо друго, но безпрецедентна ревност, жажда и култ към изкривеното, уродливото, безочливото, скверното, налудничавото, вулгарното, анормалното, с една дума - към демоничното.

Подобен „творчески устрем” в историята на християнската Църква, който цели да унизи достойнството на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица, да представи изкривени евангелски събития, гротескни сцени, да демонстрира не светостта на Богочовека, а неговата голота и слабост, винаги знаем, че е било явен израз на демонична намеса и подбуда.

 

Това пише в открито писмо арх. Пламен Мирянов за изложбата на  Николай Майсторов

 

Ето целия текст на арх. Миирянов:

 

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО - ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов

„Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“ Притчи 1:7 НП

Когато попитах дали авторът на изложбата „Пътят“, г-н Николай Майсторов, е вярващ той ми отговори: „Вярващ съм, но не религиозен“.

Веднага си припомням за думите св. ап Яков, брат Господен и пръв епископ в Йерусалим: „Ти вярваш, че Бог е един: добре правиш; и бесовете вярват, и треперят.“ (Съборно послание на св. ап. Иаков 2:19)

Знаем, че думата религия произлиза от латински и означава почитам и съблюдавам. От друга страна глаголът „religare“ може да се преведе като „свързвам“. Тоест в тази дума се крие онзи копнеж на човека за постигане на взаимовръзка, на споделяне, на общуване със свръхестествен обект на почит, който човекът е приел над себе си.

Липсата на почит, преклонение и уважение пред Словата на Свещеното писание, пред Свещения образ на Нашия Господ Иисус Христос, пред образа на Пресвета Богородица и образите на Светите апостоли, е явно демонстрирано от автора в изложбата „Пътят“, наперено разположена на 4 нива в галерията на съюза на българските художници.

За голямо наше съжаление, Николай Майсторов избира да илюстрира и да „възпее“ най-свещените текстове и най-съкровените сцени в християнския свят.

Художникът безочливо осмива, окарикатурява и унижава достойнството и светостта на Библейските сцени като Тайната Вечеря, на Светите апостолите, умрели за вярата си, на Нашия Господ, Който предаде себе си за нас!

Подигравката с християнската вяра в държава с Църква на 1153 г, е изразена с гротескни сцени, вулгарни позиции на телата на персонажите, уродливи форми и лица и безпардонно изкривяване на събитията, описани в Свещеното писание.

Всичко това има за цел да принизи сакралността на най-умилителните и съдбовни за човечеството моменти от живота и смъртта на Нашия Господ, на Божия агнец, на Богочовека, който възлюби света и умря заради нас, за да избърше всяка сълза от очите ни и да ни дари живот вечен.

Бесноватата яростна гавра с християнската вяра, култура и история, подкрепена с дълбока творческа немощ, дисхармония на форми и линии, липса на композиция и елементарно съчетание на цветове и полутонове, е изписала платна с размери от 50 на 70 см до 2 на 3 метра.

Всяко изкуство, което не успява да въздига и окрилява, а заблуждава и ограбва, което не облагородява, а уврежда, което сее лъжа, уродливост и изкривеност, което не възпява достойния подвиг, а го осмива, принизявайки с гротески най-високите морални върхове и критерий за святост, е вредно за едно осъзнато общество и трябва да бъде незабавно изобличено!

Господ да прости за онова, което ние християните, сме допуснала да се изложи пред очите на мнозина!

Призовавам за незабавно Премахване на тази демонична изложба от етажите на “Съюза на българските художници”!

Дано авторът скоро се покае за делата си…


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25